netbook a murit

Marţi, 8 Ianuarie 2013 | 8 Comentarii

Netbook, acel micuţ laptop, se apropie de sfârşit. Cel puţin aşa se poate deduce din decizia Acer şi a ASUS care au hotărât să nu le mai fabrice. Apărut în 2010, netbook-ul a fost un înlocuitor al unui laptop masiv. Principala promisiune a fost durata de viaţă a bateriei cu mult mai mare decât a bateriei de laptop normal.

acer-netbook

Sunt modele de netbook la care bateria ţine şi 8 ore. Totul însă se face în detrimentul puterii de calcul şi al timpului de răspuns la comenzi. O putere de calcul mare înseamnă un consum de energie mare.

Comparativ cu laptop-urile, la netbook e cam aşa:

Dezavantaje:

1. Ecranul prea mic, cu DPI prea puţini. E nasol să observi pixelii şi prea obositor pentru ochi.
2. Tastele, la unele modele, erau enervant de mici (un copil nu are probleme, dar cineva obişnuit cu o tastatură mare se descurcă mai greu).

Avantaje:

1. Greutatea mică, deci portabilitate sporită.
2. Durata de viaţă mare a bateriei.
3. Existenţa unei tastaturi adevărate.
4. Posibilitatea de a instala Windows XP/7 şi se a rula exact aceleaşi programe ca pe orice desktop/laptop.

Simt că decizia este legată de ceva bani. Bani pe care Microsoft e dispusă să-i dea pentru ca noul sistem de operare Windows 8 să se vândă. Windows 8 nu oferă suport nativ pentru calculatoarele netbook, deci era cumva de aşteptat ca acestea să dispară de pe piaţă.

Analiştii IT spun că tabletele cu Windows 8 vor înlocui netbook-urile şi chiar laptop-urile. Poate fi adevărat, dar tastatura virtuală de pe ecran şi operarea cu gesturi, specifice unei tablete, nu au nici o legătură cu productivitatea. Pentru un utilizator casnic, cu cerinţe de Facebook şi de navigare standard, orice tabletă, cu orice sistem de operare este potrivită. Pentru un utilizator care editează documente, prezentări sau lucruri mai complicate o tabletă care trebuie mângâiată continuu nu este o soluţie. Sigur, se poate pune o tastatură externă cu Bluetooth, dar avem deja o altă baterie, încărcător, accesorii de purtat în geantă.

Timpul va hotărî evoluţia lucrurilor, dar simt că forţarea utilizatorul în a utiliza ecrane tactile (inclusiv pentru calculatoarele desktop) este o decizie strategică greşită. Despre acest subiect într-un post viitor …

8 comentarii la “netbook a murit

 1. Luchian Teodor a comentat:

  Daca va aduceti aminte keynote-ul in care a fost introdus primul iPad, Steve Jobs spunea despre netbook-uri ca nu sunt bune de nimic (era vorba despre produsul care ar trebui sa se situeze intre smartphone si laptop).

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Corecta observatia. Daca ai un link pe Youtube la film …

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Sorin Chihaia a comentat:

  Intr-un post trecut “chromebook”, ati precizat ca netbook-urile vor fi viitorul, dupa cum se observa din postul actual, nu prea par a fi viitorul. Lumea vrea performanta, vrea putere, vrea rezolutii bune, densitate de pixeli mare etc. Din ce in ce mai des utilizatorul vrea sa-si utilizeze portul HDMI iar la plictiseala cine stie? Sa se relaxeze cu un joc, iar acest lucru cere o placa video dedicata. Netbook-urile nu pot oferi asa ceva. Personal nu as da banii pe un netbook, nu-i vad utilitatea. Probabil o alta clasa sociala ii vede utilitatea, eu inca nu o vad. De ce mi-as cumpara ceva mic, cu performante reduse, cu taste incomode doar pentru durata de viata a bateriei sau portabilitate? Avantajele mentionate mai sus cu usurinta pot fi satisfacute si de un ultrabook iar cei de la ASUS fac o treaba buna in legatura cu ultrabook-urile. Nu mai dureaza mult pana piata netbook-urilor se va stinge.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Chromebook nu e tot una cu netbook. Chromebook il vad cu procesor puternic, grafica la fel, numai bun pentru IPTV si TV HD. Fara insa grija de a mai calcula spatiul pe HDD si instala aplicatii, totul vine prin conexiunea de retea. In sensul asta voiam sa iasa atunci … daca a iesit altceva nu e bine. Asta ii ajuta mult si pe producatorii de aplicatii care nu vor mai avea grija piratarii (platesti fix atat cat lucrezi cu aplicatia), ceva de genul Amazon Web Services. In toata povestea asta Microsoft pierde sigur.

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

 3. crispus a comentat:

  O alternativa ar fi ASUS Transformer Prime. E si tableta, e si laptop. Autonomie mare (pana la 18 ore), procesor bun (quad 1.4Ghz), doar ca nu se poate instala Windows…

  L-am urmarit de cum a aparut. Dar inca mi se pare putin scump.

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  Răspunde
 4. mihaela a comentat:

  Oricum n-as fi putut face development de aplicatii java web pe notebook (si înca si mai putin pe iPad). I don’t give a damn…

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.