ne e frică de tehnologie

Duminică, 19 Iulie 2015 | 7 Comentarii

Chiar dacă am ajuns în anul 2015, suntem pe primele locuri la viteza de conectare la Internet, fix sau mobil, autorităţile statului se străduie să facă viaţa mai uşoară, o grămadă de oameni nu au încredere în nimic de ceea ce înseamnă tehnică. Exemplul cel mai bun este sistemul de plată a taxei de pod de la Feteşti – prin SMS, de pe un telefon mobil, smartphone sau nu. Un singur pod pe care se trece cu taxă avem în ţară, şi an de an lumea se aşează la cozi kilometrice pentru a plăti. Dacă până acum nu exista variantă alternativă, uite că acum sunt soluţii de a achita fără a sta la coadă. Doar că lumea nu are încredere.

Metoda de plată prin SMS e foarte simplă (captură de la RCS-RDS):

plata-taxa-pod-fetesti-sms

Serviciul este disponibil şi la Vodafone sau Orange. Există însă diferenţe de tarif de la un operator la altul, dar nesemnificative.

Ce poate fi mai simplu decât atât?

7 comentarii la “ne e frică de tehnologie

 1. Mircea a comentat:

  Eu mă miram de faptul că oamenii încă stau la coadă la Orange Shop să plătească factura lunară pentru servicii, când e foarte simplu cu internet banking, transfer bancar, etc. Unii se mai și supără că-i coadă acolo.
  Să spunem că e puțin mai complicat așa (nu imposibil de învățat), dar dacă nici la plăți prin SMS nu se înghesuie lumea, e cam trist…

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  Răspunde
 2. Petrica a comentat:

  S-ar putea sa fie mult mai scump prin SMS decat la ghiseu. Odata e adaosul operatorului, plus TVA plus diferente de curs valutar plus mai stii ce chestii ascunse. Eu n-o sa platesc niciodata nimic prin sms in viata mea. Am facut deja de mai multe ori calcule de exemplu la taxe de parcare, plati pe site-uri cu servicii etc, si toate au iesit mai scump cu 20…30% prin sms.

  Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 3

  Răspunde
 3. Gabi a comentat:

  Petrică, esti bărbat adevarat. Nici cu cardul nu platesti, nu?
  Totul sa fie ieftin ieftin ieftin si bun bun bun.

  Iti place comentariul? Thumb up 3 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Petrica Fochistul a comentat:

   Ehhh….nu e chiar asa. Bineintelec ca platesc cu cardul. La POS, pentru ca e gratis!
   Sa va explic cum e cu SMS -urile, ca unii nu inteleg.

   Deci povestea incepe ca ti-ai luat un prepay portocaliu (de dragul explicatiei simplificate, ca daca am lua-o pe abonamente si optiuni nu am mai termina calculele nici pana maine):
   Deci ai prepay-ul, sa zicem pe zero. Vrei sa platesti taxa de pod de 13 lei prin sms. Mergi la un butic cu incarcare si ceri incarcare cu 5 euro. Te astepti sa-ti zica fatuca in lei suma de 5xtva1,24xcurs4,4174=27,38 lei. Dar fata zice: 35 lei. Caaaat ??? Cum adica??? Pai normal, zice ea, ce, eu stau aici pe gratis sa-ti vand coduri de incarcare? Buuun .Platesti 35 lei si ai pe telefon 5 euro. Bagi 2 SMS-uri la 7577 si reusesti sa achiti taxa de pod, in Euro bineinteles, 2,7 taxa plus vreo 2 smsuri de info (conform site orange) de 10 centi, total 2,8 Euro . Sa calculam cat vine asta in lei. 5 Euro e 35 lei, 2,8 Euro este deci 19,6 lei, rotund 20. In loc de 13.

   Desigur se poate si un pic mai ieftin daca te orientezi spre solutii optimizate, dar ati prins care e ideea, da?

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. omrau.ro Post author a comentat:

   La RDS scrie clar că nu se poate plăti de pe prepay, la Orange nu ştiu. Calculul e greşit pentru că ai adunat TVA de 2 ori – la prepay TVA se plăteşte la cumpărarea cartelei, deci ăia 5 euro sunt fără TVA în ei. La abonament e cu totul altă poveste, calculează acolo.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Corect – ca persoană fizică e în regulă, la cele juridice e o problemă şi nu cred că se poate deconta legal un SMS.

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.