naspers cumpara 70% din emag

Luni, 30 Iulie 2012 | 5 Comentarii

Cel mai mare magazin on-line din România are începând de astăzi acţionari străini. După firmele deţinute de stat care au intrat în imensa majoritate sub control străin, a venit rândul firmelor private să ajungă în aceeaşi situaţie. Situaţie cu totul nedorită şi neprofitabilă pentru ţară în ansamblul ei.

sigla_emag

În 2009 acelaşi eMag a fost cumpărat cu doar 10 milioane de EUR. De atunci lucrurile au mers din ce în ce mai bine, cota de piaţă a crescut sincron cu preţurile. A apărut şi Profitshare. Sigur, nu cred că are nimeni pretenţia să aducă eMag la nivelul Amazon.

S-au emis comunicate oficiale şi tot tacâmul. Procentul acţionariatului străin, în cazul nostru Naspers, este de 70:

Naspers va detine 70% din actiuni, Iulian Stanciu 21,6% si Radu Apostolescu, 8,4%. Stanciu va fi in continuare directorul General al companiei iar Apostolescu, director de dezvoltare. Cei de la Naspers nu se vor implica in managementul companiei, toate contractele vor fi pastrate si dezvoltate.

Acţionarii români au declarat, pe rând:

Iulian Stanciu (Director general eMag – 21,6 %): “Pentru mine poate cea mai importanta componenta a tranzactiei este recunoasterea valorii companiei si a rezultatelor echipei pe care am construit-o in toti acesti ani. Am demonstrat ca in Romania antreprenoriatul functioneaza, ca poti dezvolta o afacere solida, suficient de puternica pentru a determina un gigant global in domeniul IT sa te transforme in varful de lance pentru dezvoltarea grupului in regiune. Este de fapt un pas important pentru industria locala si un semnal ca jucatorii romani pot fi atragatori pentru marii investitori internationali”

Radu Apostolescu (Director de dezvoltare eMag – 8,4 %): “Acum 11 ani plecam la drum pe o piata inexistenta si adaptam un model de comert ce parea rupt din filme pentru Romania. Fara planuri clare si fara sa stim unde vom ajunge. Dupa toti acesti ani, unul dintre gigantii online mondiali vine in Romania si vrea sa continue si sa replice in regiune toate planurile noastre. Mai are cineva indoieli ca visul american se poate trai la noi acasa?”

Money.ro spune că s-au plătit 100 de milioane de EUR. Orlando Nicoară confirmă tranzacţia.

Am însă două întrebari mai vechi:

1. De ce costă un produs cumpărat on-line exact cât costă acelaşi produs cumpărat din raftul unui magazin ?
2. De ce un produs oarecare costă pe două magazine on-line diferite fix la fel ? Dar fix, până la nivel de sutimi de RON, de exemplu 2.249,99 RON.

Sursa: money.ro, hotnews.ro

5 comentarii la “naspers cumpara 70% din emag

 1. Avatarkoz a comentat:

  Permiteti-mi sa cred ca situatia nu este neprofitabila pentru tara. Daca nu gresesc, taxele se vor plati tot in Romania, de vreme ce Naspers au cumparat actiuni ale firmei din RO. In rest, tot cativa omuleti vor face foarte multi bani, iar angajatii vor castiga ca si pana acum, poate chiar mai bine.

  Cunosc indeaproape un caz oarecum similar din strainatate, unde pe langa foarte multi bani, investitorii au venit cu un model imbunatatit si cu cativa oameni geniali care intr-un an au reusit sa imbunatateasca semnificativ cifra de afaceri. Nu o sa intru in multe detalii, dar pe scurt au facut si ceva pentru buzunarul clientilor – ca aici ne doare pe noi. Avand mai multi bani, au subventionat chiar ei niste oferte pentru a-si largi baza de clienti si a-si intari pozitia de lider de piata (adica si-au asumat chiar pierderi la anumite produse). Avand “banul jos” au reusit sa procure stocuri mult mai ieftine, care au ajuns si la clienti la pret mai bun. Ramane de vazut daca se va intampla si in RO ceva similar, adica niste beneficii reale pentru clientul final.

  Referitor la cele doua intrebari mai vechi, poate vorbesc prostii, dar eu cred ca motivele sunt:
  1. lacomia si lipsa concurentei (poate si lipsa de viziune pe termen lung, dar ma indoiesc)
  2. oare or face parte dintr-un trust acele magazine online?

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Ca şi în cazul băncilor, profitul va fi trimis în străinătate. Cu acţionari care cheltuie profitul sau îl reinvestesc în ţară situaţia e alta. OMV, Orange, Vodafone şi alţii mută sute de milioane de EUR în străinătate, an după an. Deci pentru România e ţeapă.

 2. Avatarkoz a comentat:

  E o chestie inerenta ce vine cu capitalismul si cu globalizarea. Mai ales noi, care am pornit de pe pozitie de vasal ar trebui sa ne obisnuim cu schimbarile astea si sa ne adaptam (sau resemnam). Nu vad nici un motiv ca proprietarii emag sa nu vanda mare parte din afacere. Din patriotism poate?

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Nu stiu, dar judecand asa de ce as mai sta intr-o tara de sclavi ? Daca patronul este strain, prefer sa muncesc si sa cheltui salariul in Germania – la acelasi patron, nu aici. O e chestiune de finete, dar cu implicatii majore. Continuand in acest ritm nu vor mai exista fonduri la buget pentru invatamant si sanatate de exemplu. Am pornit de cativa ani pe drumul asta, drum fara intoarcere.

  2. Avatarkoz a comentat:

   Recunosc ca nu sunt obiectiv, dar depinde de unde privesti, ce reper ai. Cred ca e un domino. La acest drum fara intoarcere a contribuit insusi statul roman, distrugand cu forfetarul 250.000 de firme romanesti, care, asa “evazioniste nedovedite” cum erau, pe langa faptul ca hraneau 250.000 de familii, plateau taxe si impozite consistente ce ajungeau la bugetul statului si la sanatate, si implicit si la invatamant (taxe neegalate de acea masura abuziva introdusa prin ordonanta de urgenta). Tva-ul e tot o piesa rasturnata de catre stat.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.