mugur isarescu vrea clauze abuzive

Joi, 8 August 2013 | 0 Comentarii

Mugur Isărescu a avut ieri o intervenţie extraordinară. El ne-a comunicat că e absolut normal ca un contract cu clauze abuzive, odată semnat, să fie valabil. Şi asta chiar dacă cel care a semnat nu şi-a dat seama ce semnează!

mugur_isarescu

“Clauzele abuzive sunt parte a unor contracte pe care oamenii le-au semnat. Intr-un stat de drept, daca semnezi ceva, iti asumi. Sunt persoane care spun vezi doamne ca n-au stiut ce semneaza.

Bancile dau cu imprumut nu banii lor ci banii deponentilor. Bancile nu depun banii din depozite intr-un seif de unde sa ii scoata si cu dobanda, ci imprumuta cu mai multa sau mai putina abilitate clientilor. Asa functioneaza bancile.”

Domnu’ guvernator, problema nu se pune chiar aşa. Dacă în domeniul bancar lucrurile nu sunt reglementate corespunzător, trebuie să ştiţi – şi cred că ştiţi, că în domeniul legislaţiei muncii şi al contractelor de muncă, lucrurile sunt foarte bine reglementate. De exemplu, există un articol care precizează că o clauză abuzivă înscrisă în contrat – contract semnat de toate părţile, este nulă de drept şi nu produce nici un efect juridic. Deci orice este abuziv este nul, chiar dacă este asumat, prin semnătură, de toate părţile din contract.

Şi cei care i-au împrumuturi de la cămătari ajung în aceeaşi situţie cu cei care au banii de la bănci, respectiv se trezesc după o anumită perioadă de timp că au fost păcăliţi. Diferenţa este că pe cămătari îi apără recuperatorii, pe bănci le apără guvernatorul BNR. După logica lui Mugur Isărescu, cămătarii lucrează absolut corect – ai semnat că dai apartamentul de 25.000 de EUR pentru un împrumut de 5.000 de EUR dacă nu restitui la timp? Da, ai semnat, deci …

Nu vreţi dumneavoastră să vă ocupaţi de această legislaţie care apără cei mai mari hoţi? Poate definiţi în lege, într-un mod similar cu cel în care există în legislaţia muncii, ce înseamnă abuziv?

Sursa: economie.hotnews.ro

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.