monica macovei a câştigat alegerile

Duminică, 2 Noiembrie 2014 | 0 Comentarii

… în Australia. Au votat 134 de alegători, iar rezultatele au fost următoarele:

Monica Macovei – 60
Klaus Iohannis – 51
Victor Ponta- 13
Elena Udrea – 5
Teodor Meleşcanu- 2
Călin Popescu Tăriceanu – 1
Corneliu Vadim Tudor – 1
William Brînză – 1

Eu nu ştiu câţi români cu drept de vot sunt în Australia, dar un lucru e clar – rezultatul e un semn. Un semn că … nimic. E absolut normal ca cei care au părăsit ţara – unii probabil forţaţi de un sistem profund corupt şi de probleme materiale, unii scârbiţi de ţara în care nu au ales să se nască, să voteze ceva ce pare mai liberal. La distanţă de ţară, lucrurile se văd bine pe Internet, loc în care Macovei a fost extrem de activă.

Pentru fani, vizualizaţi un film din Parlamentul European.

Auzi mă, 1,5 milioane de voturi furate şi procurori care erau în pericol să fie daţi afară. Şi nu au mai fost daţi?

Şi încă un fapt interesant: se plâng românii din străinătate că nu sunt suficiente secţii de votare. Numărul secţiilor este cam acelaşi ca la referendumul din 2012 … Atunci au fost suficiente, acum nu mai ajung?

alegeri-munchen-2014

Conform MAE, pentru scrutinul din 2 noiembrie a fost majorat numărul de secţii de votare în Republica Moldova, de la 13 la 21, ţinându-se cont de tendinţa ascendentă a numărului de cetăţeni români cu drept de vot din statul vecin. A scăzut însă numărul celor din Italia (unde trăiesc în jur de 900.000 de români, conform datelor oficiale) de la 55 la 51 şi din SUA, de la 28 la 22. În Spania s-a menţinut acelaşi număr de secţii de vot, respectiv 38.

Mi se pare oarecum nefiresc numărul mic de buletine de vot trimise în străinătate – 600.000, în condiţiile în care acolo trăiesc 3 milioane de oameni.

În străinătate vor fi organizate 294 de secţii pentru cetăţenii români care doresc să îşi exercite dreptul de vot. Potrivit MAE, aproximativ trei milioane de români care trăiesc în afara ţării vor putea vota la alegerile prezidenţiale. Ministerul a trimis în străinătate 600.000 de buletine de vot. – sursa

Dacă e adevărată ştirea, se mizează pe o prezenţă la vot de aprozimativ 20% în străinătate, ceea ce mi se pare puţin, dar comparabil cu ceea ce a fost în 2012. Atunci au votat 73.016 persoane, în cele 306 de secţii înfiinţate în străinătate.