modificarea codului rutier 2012

Marţi, 27 Decembrie 2011 | 6 Comentarii

Important: Codul rutier în vigoare, permanent actualizat, îl găsiţi aici.

Propunerile de modificare a Codului Rutier se afla in dezbatere in Comisia Juridica, de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor. Principalele modificari sunt:

– Alcoolemia permisa in sange va scadea de la 0,80 ‰ la 0,50 ‰, acest lucru insemnind ca valoarea alcoolemiei permisa la etilotest va scadea de la 0,40 la 0,25 g/l in aerul expirat;

– Este sanctionat condusul agresiv. Textul propunerii de modificare suna asa: “Constituie comportament agresiv: deplasarea succesiva de pe o banda de circulatie pe alta, pentru depasirea masinilor, intoarcerea prin folosirea sistemului de franare, pornirea de pe loc prin demararea excesiva a autovehiculului sau agresarea altui conducator prin apropierea excesiva din spate sau din lateral.”

– Sunt considerate agresive franarea brusca si folosirea abuziva a semnalelor sonore sau luminoase. Toate acestea pot duce la suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile;

– Cei care imprumuta masina unui sofer obosit pot raspunde penal;

– Cei care circula pe contrasens sau care vor depasi viteza legala cu peste 60 de km/h ar putea primi pana la 100 de puncte amenda. Un punct de penalizare este echivalentul a 10 % din salariul minim pe economie, astfel ca amenda ar putea ajunge si la 7.000 de lei;

– Verificarea medicala si psihologica a conducatorilor auto se va face si la cererea politiei rutiere. Analizele se vor face daca soferul a fost prins baut la volan, daca a depasit cu mai mult de 60 de km/h viteza maxima admisa, sau daca a fost sanctionat de doua ori in doi ani pentru conducere agresiva;

Mai sunt si altele dar in mare cam astea sunt cele mai importante. Lucrurile sunt bune si modificarile in ton cu evolutia circulatiei pe soselele patriei. Nedumerirea mea cea mai mare este cum vor demonstra ca eu m-am apropiat “excesiv” din spatele unui alt vehicul. Cine poate sa aprecieze ce este excesiv si ce nu ? Cine va aprecia daca eu conduc agresiv ? Cine va aprecia daca eu am demarat excesiv ? Pentru toate aceste chestiuni sunt necesare masuri exacte, nu doar cuvinte din DEX. Oricine poate contesta procesul verbal intocmit de politist in instanta si instanta trebuie sa desemneze un expert tehnic autorizat care sa constate daca ceea ce a constatat politistul ca fiind “excesiv” este excesiv sau nu. Iar expertul lucreaza in general cu formule si cu numere, nu cu definitii de dictionar.

Iar chestiunea cu imprumutatul masinii si sanctionarea celui care imprumuta masina daca cel caruia i-a imprumutat masina circula obosit la volan e chiar comica. Cum se va demonstra ca eu i-am imprumutat masina ? Cum demonstreaza cineva (chiar medic) daca soferul este obosit ? Din nou se lucreaza cu niste chestiuni care nu sunt masurabile.

Pentru ca asemenea modificari sa poata fi aplicate – in sensul in care in instanta se pot aduce probe incontestabile, este necesar sa se elimine din text chestiunile subiective: excesiv, obosit, abuziv. Daca in ceea ce va iesi ca varianta finala nu se va defini exact ce se santioneaza, totul este in zadar. Smecherii care conduc beti si omoara oameni pe trecerile de pietoni vor scapa nepedepsiti si pe viitor.

Actualizare (02 Ianuarie 2012)

O gramada de cretini nu au inteles nimic din ce se intampla legat de acest Cod Rutier. Unii au inteles ca modificarile au intrat deja in vigoare:

codul rutier nu a intrat in vigoare

sau

fraier modificari codul rutier gandul info

Complet gresit ! Singura modificare care a avut loc si este in vigoare este cresterea valorii unui punct de amenda de la 67 RON la 70 RON (punctul de amenda reprezinta 10 % din valoarea salariului minim brut pe economie (conform Legii 49/2006, Art. 89) care, pana la 31 decembrie 2011 a fost de 670 RON, iar de la 1 ianuarie 2012 este de 700 RON). Dar unii au si probleme cu inmultirea:

fraier amenzi calculate gresit

Deci am ajuns sa traim ziua in care 70 x 2 = 147 RON ! E greu si cu jurnalistii si blogerii, e greu cu matematica. Cel mai usor este sa preiei de unde apuci si sa pui la tine pe pagina. Fara sa gandesti, ca poate te doare si incepi sa tipi.

6 comentarii la “modificarea codului rutier 2012

 1. Avatarcrispus a comentat:

  Cea mai mare problema este din punctul meu de vedere ordonanta 2/2001 care nu tine cont de prezumtia de nevinovatie.
  Deci organul nu trebuie sa demonstreze, ci el constata. Si usa pentru abuzuri/spagi e larg deschisa…

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 2. AvatarBogdan a comentat:

  Este doar un proiect de lege. Pana va trece de Parlament mai dureaza. Deasemenea este posibil sa nu treaca deloc sau cu multeee modificari.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 3. AvatarBINDAR VALENTIN a comentat:

  se suspenda permisul la trcerea pe culoarea rosie a unui semafor pentru lucrari pe carosabil ?(semafor provizoriu,mobil)multumesc.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.