mircea badea a ramas fara permis

Vineri, 24 August 2012 | 10 Comentarii

Mircea Badea a fost depistat ciculând cu viteză mult peste limita legală pe autostrada A3. Probabil mergea “la munte”. Omul avea 162 km/h, aşa după cum îi comunică prin staţie cel care operează aparatul radar.

O singură chestiune observ eu în film şi anume că viteza a fost transmisă prin staţie şi în mod clar pocesul verbal nu a fost întocmit de cel care opera aparatul radar.

Conform articolului 15 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor – actualizată la data de 27.04.2007:

(1) Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori.
(2) Pot fi agenti constatatori: primarii, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitati, persoanele imputernicite in acest scop de ministri si de alti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, de prefecti, presedinti ai consiliilor judetene, primari, de primarul general al municipiului Bucuresti, precum si de alte persoane prevazute in legi speciale.
(3) Ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne constata contraventii privind: apararea ordinii publice; circulatia pe drumurile publice; regulile generale de comert; vanzarea, circulatia si transportul produselor alimentare si nealimentare, tigarilor si bauturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotarare a Guvernului.

Asta înseamnă că agentul constatator este şi cel care aplică sancţiunea, altfel procesul-verbal este lovit de nulitate absolută. Deci, dacă un agent constată contravenţia, dar procesul verbal este întocmit de un alt agent (situaţia în care transmite celuilalt viteza prin staţia radio), instanţa va anula şi amenda şi punctele.

Detalii aici.

10 comentarii la “mircea badea a ramas fara permis

 1. AvatarFlorin Cazacu a comentat:

  Cumva daca ma opreste un nenea militian fiindca am fost “prins” de radar si asta imi scrie amenda dupa viteza comunica de colega-su, pot sa scap?

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Dupa lege da, dar trebuie sa faci contestatie in instanta. Ei iti fac proces verbal, tu scrii la obiectiuni ca “Procesul verbal a fost intocmit de nume/prenume agent constatator, altul decat cel care a constatat contraventia.”. Ii faci poza cu telefonul, te intorci la cel cu radarul si ii faci si lui poza si mergi in instanta. Cam asta e scenariul. Dureaza ceva procedura, dar probabil ca se merita. Exista precedente fericite, deci se poate. Totul este sa te comporti absolut civilizat, fara limbaj indecent sau gesturi deplasate. Totul sa fie normal, firesc: obiectiuni, fotografii, sanatate si la revedere.

  2. AvatarCamil a comentat:

   În cazul în care judecătoarea are o soră angajată în structurile MAI, poţi veni şi cu martori, că în motivare îţi zice că nu sunt credibili şi zice că organele competente din MAI ştiu mai bine cum stă treaba. Şi dacă vrei mai multe termene şi aduci martori sau probe, te trezeşti cu nişte întâmpinări de toată frumuseţea.

  3. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Exista si avocati care stiu – unii dintre ei, cum sta treaba. Sunt solutii si pentru asemenea cazuri. Nu spun ca nu pot exista si exceptii, dar nu pot sa cred ca e regula.

 2. AvatarRadu a comentat:

  Gresit. Nu e musai ca ala care a filmat sa completeze pv. Poti sa le faci si o sedinta foto. Nu are nicio valoare. Pozele puteau fi facute cu orice ocazie, in orice alta imprejurare. Nu au valoare juridica

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Asa simti tu sau ai niste reglementari juridice pe care se bazeaza argumentatia? Da, pozele nu au valoare juridica, dar este la latitudinea instantei daca le ia in considerare sau nu – si in cazuri similare le-a luat. Nu au fost insa singurele probe pe care s-a bazat sentinta.

 3. AvatarMihaela a comentat:

  Daca ar fi depasit cu 2-5 km/h viteza maxima admisa as mai zice, la 162 km/h nu mi-as face mari sperante. Cu toata simpatia mea pentru Mircea Badea: dupa ce-a patit Serban Huidu ma bucur ca s-a ales doar cu atât. Pacat ca n-a avut si Huidu norocul sa-l opreasca un radar la timp.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Difera conditiile … Huidu mergea cu aproape 100 la ora pe un drum ud, la o temperatura aproape de zero, depasind in curba pe linie continua. Badea a mers pe o autostrada uscata, la 30 de grade, cu 2 benzi pe sens si separator de sensuri. Ca astia au pus limitare la 100 de un micut abuz.

  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Doar in Germania, pe unele portiuni de autrostada, nu exista limita de viteza. Dar una era sa depaseaca cu 32 limita si alta cu 62. Limitele de viteza sunt scrise pe semnele de circulatie, nu vad rostul sa-ti incarci memoria cu aceste detalii, mai ales ca exista portiuni unde limitele sunt mai jos. Pe hartile GPS sunt marcate relativ corect limitele.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.