minciuna si limbajul trupului

Joi, 10 Iulie 2014 | 6 Comentarii

Semnele trupului şi comportamentul interlocutorului pot fi “citite” de persoane experimentate pentru a trage concluzii cu privire la faptul dacă omul din faţă minte sau nu. S-au dezvoltat de-a lungul timpului tot felul de teorii care includ diverse semne, multe dintre ele se predau la facultăţile de specialitate. Să facem o scurtă analiză a unor asemenea semne şi să vedem că nu tot ce zboară se şi potriveşte în practică.

pinocchio

1. Lipsa contactului vizual
Mincinosul va evita, de cele mai multe ori, contactul vizual cu persoana pe care o minte. Mai greu de “depistat” sunt cei care te privesc fix in ochi tocmai pentru a te asigura ca spun adevarul.

Deci, “de cele mai multe ori” şi “cei care te privesc fix în ochi” sunt excepţiile de la regulă. Bun, deci nu mai este regulă. S-ar putea ca evitarea contactului vizual să fie determinată de o relaţie şef-subaltern mai dură, sau să fie cauzată de o senzaţie de jenă datorată unor întâmplări anterioare.

2. Se muta de pe un picior pe altul
Cand o persoana se fataie de pe un picior pe altul poate fi un semn de nervozitate sau anxietate. Mincinosii isi misca piciorul pentru a “detensiona” atmosfera.

S-ar putea ca persoana să se fâţâie de pe un picior pe altul pentru că are o afecţiune la coloană, sau pentru că este pur şi simplu grăbită şi nu mai are chef de dialog.

3. Raspunsuri scurte si schimbarea subiectului de discutie
Ca sa nu fie nevoit sa dea explicatii prea lungi si sa fie prins cu minciuna, persoana care nu spune adevarul va da raspunsuri cat mai scurte si va evita sa vorbeasca foarte mult. Va folosi multe onomatopee sau cuvinte monosilabice. Dupa ce mint, oamenii nu mai vor sa staruie in acelasi subiect si atunci schimba discutia catre alt domeniu in care, poate, nu sunt nevoiti sa minta.

Asta cu răspunsurile scurte poate fi generată tot de faptul că nu prea vrea să stea de vorbă cu tine din cu totul alt motiv decât minciuna. Iar dacă schimbă subiectul nu e poate neapărat că te-a minţit, s-ar putea ca subiectul să-i fi trezit nişte amintiri neplăcute.

4. Ridica din umeri
Cand nu stiu ceva sau cand nu sunt de acord cu ceva, oamenii ridica din umeri. Daca cineva ridica umerii in timp ce vorbeste, inseamna ca nu este deloc de acord cu ceea ce spune.

Ridicatul din umeri poate fi pur şi simplu un tic nervos. De asemenea, este posibil ca informaţia care o comunică nu îi este foarte clară sau că nu este de acord cu ea. Dar faptul că nu eşti de acord cu ceea ce spui nu înseamnă că minţi.

5. Transpiratie
Unii oameni transpira foarte mult cand mint. Involuntar, corpul lor a transmis deja mesajul, gratie productiei in exces de adrenalina, din cauza anxietatii si nervozitatii.

Dacă discuţia se poartă într-un loc călduros sau insuficient aerisit, oamenii transpiră. Dacă interlocutorul suferă de diabet, de exemplu, transpiraţia poate avea legătură cu valoarea glicemiei şi mai puţin cu faptul că minte.

6. Isi ating fata sau un alt obiect
Studii de specialitate au aratat faptul ca, atunci cand mint, oamenii isi ating cel mai des nasul. Cercetatorii spun ca, probabil, adrenalina stimuleaza vasele capilare si se declanseaza senzatia de mancarime. Alti oameni isi acopera gura sau ochii cand mint. De asemenea, unii oameni ating diverse obiecte, pentru a se elibera de stres, sau se fac interesati de un anumit obiect pentru a evita o confruntare.

Nu ştiu dacă se poate trage concluzia că cineva minte doar pentru faptul că ţine în mână un creion, sau plimbă telefonul pe masă. Legat de atinsul nasului, e foarte posibil să sufere de o rinită alergică sau să fi fost răcită şi vascularizarea puternică din nas să fie cauza.

7. Isi ling excesiv buzele
Minciuna pune corpul sub stres foarte mare si apare senzatia de gura uscata. De aceea, mincinosii isi vor umezi foarte des buzele. Doar o persoana care crede cu tarie in minciunile ei nu va putea fi depistata in acest mod.

Din nou, dacă persoana suferă de diabet, gura uscată este semn de glicemie ridicată. Unele persoane au tenul uscat şi implicit buzele uscate. Dacă omul îşi umezeşte în mod constant buzele, o face din raţiuni de confort şi nu pentru că neapărat minte.

Sunt mult mai multe semne în literatura de specialitate, am cules doar câteva din ele, la întâmplare. Ce am vrut să subliniez este că nu se poate trage o concluzie clară doar prin aplicarea unor reguli care au fost învăţate pe de rost în facultate – de psihologie sau nu, este foarte important ca înainte de a concluziona că cineva minte să ştii mai multe detalii, inclusiv bolile de care suferă, obiceiuri, ticuri, cultură, trecut familial, profesional, etc.

6 comentarii la “minciuna si limbajul trupului

 1. gabi a comentat:

  probabil studiile au fost facut pe esantioane de tampiti dupa care trebuia sa ofere rezultatele public ului consumator de psihologie… chipuri nu putem trai fara psihologie, bune maniere, etc.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 2. o nevastă oarecare a comentat:

  Fără supărare da astea-s exact semnele care atrag atenţia unei neveste că bărbat-su o minte. Şi, fiindcă ea îi cunoaşte şi istoricul medical şi ticurile şi obiceiurile, poate să facă diferenţa – aşa că, aviz bărbaţilor: nu daţi din picioare, nu vă jucaţi cu obiectele de pe masă şi nu vă uitaţi pe pereţi în timp ce discutaţi cu nevasta. Asta cu linsul buzelor nu e aşa gravă pentru că o puteţi justifica prin faptul că vă face poftă când vă uitaţi la ea.

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 1

  Răspunde
  1. gabi a comentat:

   deci barbatul tau nu stie ce “bijuterie” tine in casa…

   saracul om, cu ce a gresit?

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

 3. o nevasta oarecare a comentat:

  Tocmai asta-i fain – ca stie – si datorita acestui fapt a devenit un expert – minte de crede si el.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 4. Ovidiu a comentat:

  Ponta, ala minte fara sa clipeasca, fara sa danseze, cu pivirea fixa, senin. O fi instruit

  Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

  Răspunde
  1. o nevastă oarecare a comentat:

   Deducem că are şi el o “bijuterie” acasă. A fost nevoit să exerseze, dar asta l-a ajutat să devină prim-ministru.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.