minciuna cu creşterea salariilor

Vineri, 15 Noiembrie 2013 | 2 Comentarii

Guvernul lucrează electoral, aşa cum a făcut-o întotdeauna, indiferent de cine a fost la putere. Vă mai amintiţi când toate televiziunile titrau că “salariile profesorilor universitari se vor dubla”? Ei bine, ele nu s-au dublat, pentru simplul motiv că nu este posibil din punct de vedere tehnic acest lucru. După şedinţa de guvern de ieri, primul ministru al României anunţa că:

ponta-prezinta-bugetul-2014

antena3

“La Educație, pentru infrastructura din Educație cea mai importantă decizie luată la sfârșitul acestui an a fost aceea de a realoca 300 de milioane de euro din fondurile prevăzute în Programul Operațional de Transport și Mediu la Programul Operațional Regional și se vor finaliza, practic, toate lucrările începute pe fonduri europene prevăzute în infrastructura școlară. Vor crește cu 10% salariile profesorilor debutanți din învățământul preuniversitar cu vechime maximă de șase ani și cu 10% salariile preparatorilor și asistenților universitari“, a precizat primul-ministru, la Palatul Victoria, în prezentarea proiectelor bugetului de stat și al asigurărilor sociale pe anul viitor, adoptate în ședința de guvern.

agerpres

Să explicăm un pic:

1. În sistemul de învăţământ superior, conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, art. 285, funcţiile didactice sunt:

– asistent universitar
– lector universitar / şef de lucrări
– conferenţiar universitar
– profesor universitar

functiile-didactice-in-invatamantul-superior

Preparatorii există doar în mintea guvernului şi a primului ministru Victor Viorel Ponta.

2. Bugetele instituţiilor de învăţământ sunt constituite, în mare parte, din alocaţia primită pentru fiecare “student echivalent”. Din cauza specificului fiecărui profil de studiu, se alocă sume diferite pentru un student la litere (să zicem că el este echivalent cu 1 student echivalent) şi un student la o facultate tehnică (faţă de cel de la litere aici se alocă 1,8 studenţi echivalenţi). Mai multe detalii pentru cei interesaţi găsiţi pe site-ul CNFIS. Fondul de salarii este direct proporţional cu alocaţia per student, deci şi salariile sunt tot aşa. O alocaţie mică per student înseamnă salarii mai mici. Cum măreşte guvernul salariile dacă alocaţia per student echivalent este în cădere liberă? De unde vine diferenţa?

Alocaţia bugetară per student echivalent arată aşa:

evolutie-alocatie-bugetara-cnfis

3. Salariile din învăţământul superior, pe funcţii didactice, sunt stabilite între nişte limite minime şi maxime, existând libertarea de negociere la nivel individual, de instituţie, iar încadrarea unui anume cadru didactic în această grilă depinde de performanţele fiecărui cadru didactic. De obicei, salariul este cel minim din grilă şi anual, prin act adiţional la contractul de muncă, se stabileşte o creştere. Repet, individual şi anual, pentru fiecare cadru didactic în parte. Pentru aceeaşi funcţie şi aceeaşi vechime, doi asistenţi universitari pot avea salarii diferite, în aceeaşi instituţie de învăţământ. Grila de salarizare valabilă la 01.10.2012 este asta (nu căutaţi preparatorii pentru că ei nu mai există):

grila-salarizare-invatamant-superior-2013

Mai este un aspect … În momentul în care faci alocarea bugetară pentru anul 2014, şi anunţi creşteri sau scăderi, în mod normal se fac nişte calcule. La Ministerul de Finanţe şi la ministerele care cer bani. Am o mare nedumerire: în cazul preparatorilor, câţi preparatori universitari sunt luaţi în calcul în bugetul pentru 2014?

Din investiţiile anunţate s-a văzut limpede că se investeşte în majoritate în Bucureşti. După emisiunea economică de la Antena 3vă recomand cu căldură să vizionaţi înregistrarea, în care a fost invitat consilierul pe probleme economice Ioana Petrescu – doctoriţă în evaziune fiscală, nu mă mai miră nimic. În acea emisiune, ministrul de finanţe, Daniel Chiţoiu, spunea că bursele de impoziteză. Nu, bursele nu se impozitează iar voi habar nu aveţi pe ce lume trăiţi. Vă daţi seama cum se cacă pe ei de râs distrează negociatorii de la FMI, UE şi care or mai veni pe la noi, când discută cu asemenea “specialişti”. Specialişti care conduc ţara spre noi culmi de progres şi prosperitate.

Minciuni, incompetenţă, diletantism. Penibili!

2 comentarii la “minciuna cu creşterea salariilor

  1. Avatarce conteaza a comentat:

    mai exista preparatori (chiar si lectori) si acum pentru ca i-a prins legea invatamantului din 2011 in aceasta functie si nu si-au finalizat inca studiile doctorale. in momentul in care obtin titlul de doctor, vor trece automat pe postul de asistent. chestiunea de mare noutate adusa de legea din 2011 este ca nu mai poti lucra in sistemul de invamamant superior fara sa titlul de doctor.

    Răspunde
    1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

      E modificata legea, ca lector sau sef lucrari poti si fara doctorat (cu aprobarea senatului). Ca asistent insa, nu …

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.