merită să schimbi furnizorul de energie

Luni, 14 Mai 2018 | 0 Comentarii

Companiile mari dar și diverse firme de apartament se întrec în oferte care de care mai interesante. Toți promit tarife mai mici decât plătești acum, unii insistă pe faptul că ai o singură factură pentru gaz și electricitate, uneori cu valoare fixă, indiferent de consum. În România prețul la energie conține o componentă reglementată (mai multe de fapt) care este aceeași la toate companiile și o componentă variabilă, respectiv tariful de furnizare.

Componenta reglementată (fixă) este formată din:

– Tarif zonal de transport
– Tarif servicii de sistem
– Tarif de distributie
– Contributia cogenerare de inalta eficienta
– Contravaloare certificate verzi
– Acciza

Componenta variabilă de la companie la companie este formată din:

– Pret furnizor
– Pret energie

La acestea se adaugă TVA și se obține prețul final, adică prețul per kWh plătit de client.

Dacă faceți o comparație între prețul per kWh plătit de un client rezidențial pe tarif monom la eOn și prețul la alți furnizori, obțineți asta (dați click pe poze pentru o rezoluție mai bună):

Puteți face singuri calculul, folosind acest link – calculator tarife energie electrică ANRE.

În tabelul de mai sus prețul este pentru un contract care a fost ales implicit de operator și cred că este cel mai dezavantajos tarif din cele practicate.

Concret, pentru un consum lunar de energie electrică de aproximativ 150kWh (consumatori standard: frigider, televizor, calculator, laptop, becuri economice, centrală pe gaz), adică anual de aproximativ 2.000kWh, plătiți așa (am ales doar companiile de care am auzit, excluzând firmele de apartament):

eon fara ab. / 0.6713 / 1342.6
enel / 0.5441 / 1088.2
rds / 0.55 / 1100
eon fix ab. / 0.5835 / 1167
cez / 0.5893 / 1178.6

Concluzia e simplă: trebuie să alegeți cel mai avantajos tarif / abonament la furnizorul tradițional din zonă, furnizor care face și distribuția (contorul de energie și toată instalația electrică până în contor sunt ale distribuitorului).

Pentru gaze naturale e fix la fel, revin cu niște calcule.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.