masina ford evita accidentul

Miercuri, 16 Octombrie 2013 | 5 Comentarii

Ford testează un sistem de evitare a accidentelor. Faţă de sistemele actuale, care frânează doar, ei îşi propun ca sistemul să mişte inclusiv volanul – pentru a evita o maşină oprită, de exemplu.

ford_evitare_coliziune

Filmul prezintă şi sistemul care mişcă volanul, dar şi sistemul clasic, în care maşina este frânată automat.

Vă daţi seama ce ar însemna un asemenea sistem implementat pe o maşină care circulă în România? De exemplu, maşina din faţă frânează brusc, şi sistemul trage brusc stânga de volan … iar pe contrasens vine nu autotren încărcat cu lemne.

Nu am nimic cu cei care investesc bani în dezvoltarea unor asemenea sisteme, dar o experienţă de viaţă mai bogată ar ajuta la evitarea unor eşecuri. Pentru că un sistem care acţionează volanul unei maşini nu poate fi implementat pe şoselele de acum.

5 comentarii la “masina ford evita accidentul

 1. Avatargabi a comentat:

  ptr ca drumul e scanat pana la 200m in fata, logic ar fi sa actioneze sistemul de franare brusca, nu sa traga stanga sau dreapta daca simte alte obstacole… sistemele devin deja mult prea complexe si sigur vor fi hackeri interesati de un GTA pe remote…

  Răspunde
 2. AvatarMihai a comentat:

  O firma finlandeza cica a deschis un punct de lucru in Romania, baietii s-au pus tare pe dezvoltat softuri in C++ si java pt automatizari in computerele de bord, din cat am inteles se lucreaza inclusiv pe interventia computerului in manevrarea masinii. Pustiul, proaspat angat la firma asta, era foarte entuziamat de tema. Are carnet de 2 ani si crede ca C++ va putea sa conduca masina singur. Din pacate nu am reusit sa-l conving ca asa ceva nu e posibil, dar l-am rugat sa-mi spuna care e prima masina in care s-a vandut acest soft, ca sa nu imi cumpar modelul respectiv.
  Nu e o gluma. Exista aceasta firma. Din pacate nu pot sa zic aici numele.

  Răspunde
 3. Avatarvasiauvi a comentat:

  La Conti se dezvolta un sistem asemanator care nu este conectat la volan in asa fel incat sa vireze singur, ci doar pune frana daca soferul nu reactioneaza destul de rapid. Oricum, sistemul functioneaza la viteze mici:
  http://www.continental-corporation.com/www/pressportal_com_en/themes/press_releases/3_automotive_group/chassis_safety/press_releases/volvo_xc60_31_03_08_en.html

  Poate un sistem in care sa se vireze volanul automat ar fi util pe autostrazile din SUA si daca distanta fata de masinile din jur (stanga, dreapta, spate) este destul de mare pentru a nu se realiza un impact cu o alta masina.

  Totusi, stiu si de acest sistem numit ContiGuard:
  http://www.conti-online.com/www/automotive_de_en/themes/passenger_cars/chassis_safety/contiguard/ , iar in faza “Pre-crash” exista si functia de “Emergency Steer Assist”. Functia asta nu stiu ce face dar dupa nume ia controlul volanului, bineinteles bazat pe datele optinute de la senzorii care masoara proximitatea altor masini.

  Chiar am sa incerc sa dau de vreun coleg care lucreaza la acest sistem si am sa-i cer mai multe detalii.

  Răspunde
 4. Avatarreny a comentat:

  Esti naiv…lucrez in automotive cercetare de 8ani….Cand tragi concluziile de mai sus, macar informeaza-te…altfel ramsi cu comentarii din acestea rasuflate….si cu o imagine de retard…ce care decid sa fava astfel de proiecte investesc milioane de euro iar cotarile sunt facute de specialisti cu mai multe cladr decat 10 ca tine…spor la scoala.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Trecand peste limbajul necivilizat … daca tot te lauzi ca lucrezi in “cercetare”, afla ca sunt proiecte in automotive in care s-au investit zeci de milioane de dolari si zeci de mii de orexom de munca si de care s-a ales praful si pulberea. Ca de aia e cercetare – nu garanteaza nimeni ca ceea ce incerci tu sa descoperi va si functiona. In rest, minte iti trebuie sa intelegi lucrurile!

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.