masina autonoma

Marţi, 28 Mai 2013 | 8 Comentarii

M-am abţinut să abordez acest subiect, mai ales că am văzut euforia celor care comentau pe marginea premiului câştigat de Ionuţ Budişteanu. Se pot spune multe, se pot comenta multe. Am avut ocazia să îl văd faţă în faţă, explicând două dintre proiectele pe care le-a realizat. Am fost susprins că vorbea repede în română dar şi în engleză. Doar repede, pentru că amesteca ideile şi cuvintele şi era extrem de greu de urmărit firul povestirii.

ionut_budisteanu

Vă rog să citiţi declaraţiile făcute pentru presă, după câştigarea premiului Intel:

Am facut teste la Ramnicu Valcea, pe masina tatalul meu (o utilitara Fiat n. r.), am realizat radarul 3D, l-am pus pe masina, am pus trei camere de filmat, am pus si un GPS si cinci laptop-uri in masina. Tatal meu conducea masina, eu inregistram datele de la cele trei camere si de la radarul 3D, salvam apoi datele, iar acasa analizam cum gandeste masina pentru ca eu realizam testul si trebuia mereu sa schimb parametrii, sa scriu codul sursa pe care-l tot modificam si simularile respective ma ajutau pentru dezvoltarea aplicatiei. Am facut 40-50 de simulari, iar in 90% din cazuri, toate deciziile pe care le lua masina prin soft-urile cu inteligenta artificiala ce procesau datele scoateau un rezultat foarte bun”.

Concret, a fost premiat pentru o jucărie care el spune că poate conduce o maşină. Jucăria este constuită în jurul unor laptop-uri şi a unor camere video. Un radar 3D scanează zona în care se află maşina. În simulări, în 90% dintre cazuri decizia calculatorului a fost bună. Foarte bine!

Proiecte de maşini autonome au fost multe de-a lungul timpului. Nu menţionez că şi Google lucrează la asta şi investeşte zeci de milioane de dolari. În SUA, există o competiţie intitulată DARPA Grand Challenge. Site-ul oficial este aici.

Umăriţi mai jos doar una dintre înregistrările de acum 5 ani:

Şi un film din 2007:

Google făcea acum 1 an asta:

Şocantă pentru mine este declaraţia despre ce vrea Ionuţ Budişteanu să facă în viaţă. Citiţi şi vă minunaţi:

Ionut spune ca i s-a propus un loc de munca la Tesla Motors celebrul producator de masini electrice care vrea sa dezvolte o masina autonoma, dar Ionut a spus nu. El mai spune ca si cei de la Google i-au facut o propunere, dar a refuzat-o “Pe mine ma intereseaza sa studiez la Univeristatea din Bucuresti (…) Ultimul premiu pe care l-am castigat mi-a dat incredere ca pot sa fac cercetarea si aici, ca pot sa fac, ca sa zic asa, urmatorul Facebook in Romania si nu e neaparat sa fie in America”, a spus Ionut Budisteanu, adaugand ca isi doreste sa devina profesor universitar.

Eu zic că sigur-sigur dacă ajunge profesor universitar la UB, cu un salariu de început, ca asistent de 1.600 de RON şi câte 16 ore de predare pe săptămână, va inventa inclusiv maşina timpului!

Bonus: Dacă i-a povestit cineva că se poate baza pe sistemul GPS în comanda maşinii autonome, trebuie să afle că acest sistem nu este sigur şi nu este acceptat pentru absolut nici o comandă automată. Mai mult, armata americană lucrează la un alt sistem de navigaţie, mult mai imun la perturbaţii. Ce te faci dacă îţi rămâne receptorul GPS fără semnal fix la plecarea de la semafor?

Surse: hotnews.ro, intel.com

8 comentarii la “masina autonoma

 1. AvatarGelu a comentat:

  Ionut a realizat ceva si asta conteaza, nu cred ca Intel a acordat pe ochi frumosi acest premiu.

  Apreciez oamenii care fac ceva pe cont propriu si acest lucru trebuie incurajat, în prezent majoritatea se declara specialisti însă foarte puțini sunt cei care pun mana si fac ceva concret.

  Răspunde
 2. AvatarMihai a comentat:

  90% decizii corecte ale masinariei… Inseamna ca daca imi cumpar masina din asta smechera pot sa ajung pana la a 9-a curba, de unde prebuie sa comut pe manual, altfel o ratez ? 🙂 🙂 🙂
  Lasand gluma la o parte, nici 99,999999 % nu e de ajuns sa pui o astfel de chestie sa-ti conduca masina. E o utopie !

  Răspunde
  1. AvatarMihai a comentat:

   “…savings of countless lives and dollars by reducing the number of driver-caused accidents…” – zise Intel.
   Da, Intel, ati auzit bine, ala care fabrica procesoarele i7 a debitat fraza asta 🙂

  2. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Nu am prins-o, dar e tare de tot! Da un link cu sursa, te rog …

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.