manipularea apei

Joi, 5 Aprilie 2012 | 4 Comentarii

O reclamă la o anumită apă minerală este prezentă în aceste zile pe majoritatea posturilor TV. Oameni mai mult sau mai puțin cunoscuți au filmat clipuri publicitare în care explică de ce susțin ei o așa numită lege a apei. Sigur, pentru majoritatea oamenilor, conținutul de nu știu ce substanțe – în acest caz nitriți și nitrați, în apă sau în orice altceva băgăm în gură, este de mare interes. Dacă e vorba despre sănătate, oricine ciulește urechile.

reclama legea apei facebook valvis

Să vedem însă cum stăm. Suntem membri în UE de prin 2007, așa încât ar trebui ca în toate domeniile reglementările din România să fie “armonizate” cu cele din UE. În privința apei, pe site-ul Uniunii Europene se găsește un document intitulat sugestiv “The EU Nitrates Directive“.

[scribd id=86855830 key=key-pd1j8pd2s4u1lz2crig mode=list]

În același document găsiți și niște date privind conținutul de nitrați în apele subterane în diferite state membre:

masuratori nitrati apa subterana eu 2004-2007

Din start se observă că cei care au întocmit prezentarea grafică au încadrat rezultatele mai mici de 25 de mg/l la o singură categorie, una de bine.

Și în SUA lucrurile sunt ținute sub control de către United States Environmental Protection Agency:

[scribd id=86855825 key=key-2d6unpfrnd0jkgvzbprl mode=list]

Ce vedem însă aici ne miră. Americanii au impus o limită superioară de 10 mg/l pentru nitrați și de 1 mg/l pentru nitriți ?

reglementari nitriti nitrati sua

În UE limita superioară pentru nitrați este de 50 mg/l, de cinci ori mai mare decât în SUA. De ce ? Păi e simplu, în zonele intens populate și cele în care se face agricultură la modul intensiv (cu îngrășăminte chimice multe), conținutul de nitriți și nitrați din sol este mult mai mare.

Dacă ne uităm la densitatea de populație din UE și din SUA, vedem că europenii sunt cu mult mai înghesuiți. Mai jos aveți o hartă cu densitatea populației în partea de vest a Europei:

densitatea populatiei in vestul europei

Dacă facem o comparație cu harta măsurătorilor concentrației de nitrați, vedem că exact în zonele mai populate măsurătorile au indicat valori mai mari. Deci există o legătură directă dintre activitatea umană și conținutul de substanțe toxice din sol.

Să revenim însă la reclama buclucașă, care mie mi-a adus aminte de cea cu manipularea aurului. În același stil, acum ni se induce ideea că apa pe care o bem este plină de substanțe toxice, iar ei, oamenii de bine care îmbuteliază o apă scoasă din pamânt, se luptă pentru sănătatea locuitorilor acestui minunat colț de rai. Măi să fie ! În spatele acestui mic deranj mediatic nu stă decât interesul pur comercial al firmei care plătește publicitatea.

Vă mai amintiți de dl. Jean Valvis ? E cel care a preluat fabrica de ape minerale Dorna, a caștigat niște bănuți frumoși de acolo, pentru ca ulterior să vândă întreaga afacere firmei Coca-Cola. Ca o pură coincidență, am pe masă o sticlă de apă plată de la fosta firmă a respectabilului domn. Apa plată Dorna Izvorul Alb – că despre ea e vorba, conține nitrați în concentrație de 2,3 mg/l (conform buletinului de analiză Larex nr. 009589 din 26.06.2009), adică mult sub limita impusă chiar și în SUA (care este de 10 mg/l). Apa de la actuala fabrică a dlui. Valvis, respectiv cea care poartă pe sticlă sigla Alianței Civice, are un conținut de nitrați de 0,8 mg/l. Și celelalte elemente din compoziție sunt la fel de puține, apa fiind aproape ca apa distilată. E foarte bună de folosit la fierul de călcat – nu face piatră.

Deci unde-i șmecheria ? Nu e nici o șmecherie, este doar o manipulare după tipicul deja cunoscut, bazat și pe faptul că autoritățile noastre nu reacționează în nici un mod. Este de reținut că toate companiile care furnizează apă potabilă în orașele patriei sunt obligate să facă analize la intervale regulate, laboratoarele de analize județene fiind acreditate RENAR. Și analizele respective chiar se fac !

4 comentarii la “manipularea apei

 1. Gabriel a comentat:

  Stiti cum sunt facute aceste analize? Sa va zic un exemplu foarte bun. Iti cumperi o masina foarte veche din strainatate pentru bani de nimic, si te duci la RAR. Cand se fac testele, masina cat fum scoate etc, pui aditiv de benzina, pui benzina de 98, si imediat masina va lua examenul cu rezultate mult mai bune, incat sunt cele reale, Eu sunt de parere ca si aceste analize a apei se fac cumva similar. Nu zic eu ca Dorna nu e apa buna, dar nu cred ca e chiar asa de buna, cum se prezinta.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 1

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Stimate domn, tu de eşantionare ai auzit? Iar prostia cu aditivul şi benzina de 98 şi cazanul care trece aşa de RAR … dă-mi voie să zâmbesc. Eşti total pe dinafara subiectului! Şi ăsta e motivul pentru care nu mai este link-ul.

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.