manager in parcarea goala

Sâmbătă, 16 Martie 2013 | 4 Comentarii

S-a umplut ţara de persoane care se pricep să explice altora cum se conduc afacerile. Sigur, mulţi dintre ei nu au avut niciodată o afacere, dar ne explică modul în care trebuie să procedăm noi ca să avem succes. Vă rog priviţi filmul de mai jos. Este un interviu cu Lorand:

El ne explică faptul că diploma nu contează. Ne spune că o diplomă nu garantează succesul. Nu, sigur că nu-l garantează dacă ai făcut o şcoală ieftină şi/sau nu ţi-a stat capul la învăţătură. În SUA, absolvirea unei facultăţi de genul Yale sau Harvard, îţi garantează o slujbă bună. Acolo, în funcţie de poziţionarea universităţii în clasament, poţi visa la o slujbă mai bună sau mai puţin bună. Sigur, nu se intră la facultate cu media 5 la limba oficială a ţării în liceu, cu toate că şi ei au probleme cu studenţii care nu mai învaţă nimic în facultate. În mod clar nu vei căpăta diplomă de o facultate de top dacă eşti dobitoc.

Lorand mai spune, în alt film, că şi pe o piaţă în criză unele firme merg foarte bine. Şi că ele merg pentru că patronii lor sunt deştepţi şi se pricep să conducă o afacere. Şi mai emite o părere, aceea că indiferent de cum merge economia, un om muncitor şi harnic îşi găseşte întotdeauna un loc de muncă. Pentru prima afirmaţie dă exemplul companiilor petroliere, gen OMV/PETROM – chiar şi pe o piaţă în criză cei care plătesc mult (consumatorii) o duc greu, dar cei care vând combustibilul scump (OMV) o duc bine. Nimic mai fals! Accizele la combustibili sunt la o valoare extrem de mare. Impozitul pe care îl plăteşte OMV ajunge integral pentru plata pensiilor. Dacă se majorează pensiile, creşte preţul la benzină! Nu este absolut nici o legătură între priceperea managementului OMV şi faptul că au făcut profit. Legat de o a doua afirmaţie, îl invit să îşi găsescă un loc de muncă (să presupunem că este doamnă de 55 de ani, care o viaţă întreagă a fost profesoară la şcoala care s-a închis, sau asistentă medicală la spitalul prospăt închis) în orice oraş de până în 12.000 de locuitori din orice judeţ al ţării. Vorbim despre soluţii globale, aşa cum îi stă bine unui manager, nu despre cazuri particulare când îţi iei ce poţi de prin casă şi mergi la mama la ţară să mulgi vaca.

De fapt, cred că el nici nu ştie că în România există şomaj! Eu zic să-i trimitem pe toţi şomerii să le explice el ce manageri zac în ei – şi când termină cu România să se deplaseze prin Spania, că şi acolo e jale cu şomajul. Îi face pe toţi manageri!

Lorand ne mai spune că mulţi dintre bogaţii lumii nu au făcut facultate şi au ajuns să conducă afaceri de miliarde. Da, este perfect adevărat! Dar aici e o problemă: dacă faci şcoală, nu îţi garantează nimeni că o să ajungi bogat. Dar dacă nu faci, o să ajungi bogat? Lorand aşa insinuează … Sigur, el are nevoie de oameni needucaţi – ăia cu şcoală se prind că e abureală pe faţă.

parcare_prost

Repet, e plin de deştepţi din aştia. Văd că şi numărul celor care se duc să-i asculte cum le spun ei cu glas mieros că nu trebuie să ai şcoală ca să reuşeşti în viaţă e în creştere.

Lorand declară că nu a absolvit o facultate, ceea ce e un bun început. Mergeţi la seminarii să vă spună cât de deştepţi sunteţi şi nu ştiaţi şi ce potenţial uriaş zace nefolosit în dumneavostră. Eventual, poate îi daţi şi nişte bani ca să auziţi această informaţie deosebit de importantă pentru dezvoltarea dumneavoastră personală!

Bonus: Faptul că nu selectează participanţii la curs după absolut nici un criteriu ne îndreptăţeşte să credem că absolut toţi oamenii pot fi manageri de succes dar nu ştiu. Dacă se duc la seminarii află şi uite aşa creşte numărul de oameni care ştiu că sunt manageri. Mă distrează “mărturiile” unor participanţi. De ce ar fi nevoie de astfel de mărturii? Dacă o chestie e pe bune, ea este pe bune. Dacă nu, nu. De ce trebuie să fii la acelaşi nivel cu tigaia din reclamă? Trebuie să apară o panaramă la televizor să-ţi comunice ce fain găteşte ea cu tigaia, că altfel tu nu o cumperi?

4 comentarii la “manager in parcarea goala

 1. AvatarBucovinean a comentat:

  Tre sa promoveze si un ghid ceva, care probabil ca contine secretul autentic sa devii un manager de success si care probabil ca e vreo 100-200 de euro, dar contine “secrete de baza” adunate de el =)))

  Asta e la noi lumea inca mai cauta sa se imbogateasca peste noapte, asadar personajul prezentat va face probabil bani din prostia altora, care inca mai cred in solutii gen caritas….

  Răspunde
 2. Avatarkoz a comentat:

  Sunt 100% de acord ca acesti vorbitori motivationali, care nu au inteprins ceva serios in viata lor decat sa abureasca fraierii, sunt niste sarlatani. Ce ma uimeste este ca pe langa sutele de creduli incantati de povestile glazurate mai exista si oameni care chiar detin sau conduc niste afaceri, care ii urmaresc pe unde au seminarii, participa si ii recomanda cu caldura.

  Interesant totusi e ca sunt oameni descurcareti pentru vremurile astea, chiar daca nu au reinventat ei toata, ci folosesc un model deja fumat pe la americani. Au nevoie de mult tupeu, multa actorie, șarm, talent oratoric incat sa convinga niste generatii oarecum educate ca pot accede la o viata pe care nu o merita, si asta fara munca serioasa, educatia corespunzatoare, experienta, sacrificii … ci doar prin “descatusarea” potentialului ascuns in fiecare. Si eventual prin repetarea unei mantre, pentru autosugestie.

  Un alt aspect curios este ca managerii din romania isi aduc in firme astfel de vorbitori pentru a face “training” cu angajatii. Care o fi scopul?

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.