lumea foloseste windows xp

Miercuri, 3 Septembrie 2014 | 5 Comentarii

Au trecut deja luni bune de la anunţul final al Microsoft precum că nu mai oferă suport pentru Windows XP. Era în aprilie 2014 momentul renunţării. Ideea e că aproape 25% din calculatoarele lumii (cele cu Widnows) folosesc încă XP. Şi nu se anunţă deloc scăderi importante, conform unor date scăderea de la august la iulie 2014 a fost de aproximativ 1%. Foarte puţin, şi probabil că procentul de scădere va fi din ce în ce mai mic.

Microsoft concluded support for Windows XP in April. Despite that fact, a large chunk of the global PC market still runs the operating system. And with more than 20 percent share, Windows XP’s piece of the global PC pie isn’t declining very quickly.

According to Net Applications, Windows XP’s global desktop market share fell from 24.82 percent in July, to 23.89 percent in August. That’s just under one percentage point in a full month. At that pace, it will take more than two years for Windows XP’s market share to fully dissipate.

Windows 7’s market share has been essentially flat during the summer. The now-dated operating system benefits from corporate customers who want to get off of XP, but are not sold on Windows 8. (Those corporate sales, it’s worth noting, have helped players in the PC market turn in stronger earnings.) But it appears that the larger Windows XP userbase will take an age to unwind.

Pentru că trecerea la Windows 7, sau chiar 8, este în primul rând blocată de costuri. E ca şi cum producătorul unei maşini îmi comunică gândul lui de a nu mai face service la maşina mea şi mă obligă să cumpăr o altă maşină. Tot de la el.

Trecerea asta implică două componente: una financiară şi una tehnică. Financiară, pentru că versiunile următoare de Windows costă bani. Tehnică, pentru că dotarea hardware a unui calculator cu Windows XP s-ar putea să fie prea slabă pentru 7 sau 8. Şi de aici lucrurile se complică, iar aşteptările Microsoft în această direcţie s-ar putea să nu se materializeze.

Unde mai pui că există echipamente hardware (nu calculatoare), inclusiv bancomate, care rulează Windows XP fără să le pese de nimic. Nici măcar de faptul că Microsoft nu mai asigură suport tehnic, pentru că echipamentele respective nu sunt conectare la Internet, lucru care face extrem de improbabilă o afectare datorată unor atacuri informatice.

windows-xp-embedded

Ce te faci cu osciloscoapele, analizoarele spectrale, etc. care au instalat pe ele Windows XP Embedded, sau chiar Windows XP simplu?

5 comentarii la “lumea foloseste windows xp

 1. Sorin Chihaia a comentat:

  Acelasi principiu este folosit pe dispozitivele Android, doar ca perioada e mult mai scurta 1-2 ani nu mai primesti update pe telefon fie el Sony, Htc, Samsung mai putin Nexus. Gen te obliga sa-ti iei un nou telefon la care sa ai ultima versiune 4.4, iar acest lucru e o mare prostie. Un motiv in plus pentru care folosesc Apple, pentru integritatea sistemului si a softului, eu si acum dupa 3 ani de la lansarea telefonului (iphone 4S) tot primesc update pentru ultimul iOS. Da intradevar e cam depasit telefonul din punct de vedere hardware dar mi se pare o medie buna ca atunci cand dai 20 milioane pe un telefon sa-l forjezi cel putin 3 ani apoi sa-ti iei altul.

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 1

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Astia cu Nexus au dat-o in bara rau de tot. Dupa ultimele update-uri nu mai functioneaza touch-ul la Nexus 4, Nexus 5 … e plin net-ul de mii de nemultumiti. Am patit personal, si nu exista solutie deocamdata.

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

 2. gabi a comentat:

  am testat si merge, pentru moment pe xp sp3 X86.

  “Microsoft stopped supporting Windows XP in April, but a simple registry hack lets users continue to get security updates.

  The hack, as reported by ZDNet, fools Microsoft into thinking the system is running Windows Embedded POSReady 2009, a variant of XP that’s used by ATMs and cash registers. Those systems will keep getting security updates until 2019.

  All XP users need to do is create a text file with the following contents:

  Windows Registry Editor Version 5.00

  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady]

  “Installed”=dword:00000001

  Then, change the file extension from “.txt” to “.reg,” and run the file in Windows Explorer. Opening Windows Update at this point should reveal several new security updates.”

  PS: full article aici: http://www.pcworld.com/article/2310301/windows-xp-registry-hack-keeps-the-security-updates-rolling.html

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 3. Alice a comentat:

  Acolo unde nu mai locuiesc de ani buni (dar imi petrec uneori vacantele) am un comp antic si de demult, cu HDD de 10 GB si XP pe el, fara conexiune la Internet si care foloseste la descarcarea pozelor de pe diverse aparate foto si transferarea lor pe diverse stick-uri USB cu capacitate de stocare net superioara HDD-ului cu pricina. Ieri seara inca mai afisa mesajul “updates are available for your computer”.

  Spre rusinea mea, iar n-am gasit timp sa scot ventilatorul si sa aspir praful asa cum s-ar cuveni…

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.