limite la radar

Duminică, 8 Ianuarie 2012 | 2 Comentarii

Daca priviti stirile (nu neaparat ProTV) observati foarte multe care contin filme de la politia romana. Filmele sunt de pe camerele care insotesc aparatele radar montate pe masinile Dacia Logan din dotare.

Un exemplu de astfel de film este mai jos:

Mai jos sunt cateva cadre (din filmul de mai sus) impreuna cu explicatii. Pentru inceput o prima captura cu o masina care se apropie de radar. Viteza afisata este de 98 km/h.

imagine radar politia romana 2

In urmatoarea captura observam ca radarul este in standy-by (adica functioneaza inregistrarea video, dar echipamentul radar – cel care masoara efectiv viteza masinii) este oprit:

imagine radar politia romana 3

Se observa ca masinile care se indreapta spre masina politiei sunt ambele in imagine dar si in raza de actiunii a echipamentului care masoara viteza. Politistul porneste imediat radar-ul propriu zis, iar o valoare a vitezei apare pe imagine:

imagine radar politia romana 4

Intrebarea legitima care o poate pune orice persoana cu bun-simt tehnic este: viteza afisata de echipament a carei masini este ? In cadrul urmator se observa ca politistul muta manual camera si face zoom pe masina care se deplasa mai repede, dupa care sare din masina si o opreste:

imagine radar politia romana 5

Secvente de acest gen gasiti extrem de multe pe toate site-urile televiziunilor. In foarte multe dintre ele apar mai multe masini. Un alt exemplu aveti mai jos:

imagine radar politia romana 1

Pe vremea cand functionau camerele radar fixe, pentru imaginile in care aparea mai mult de o masina – fie ca mai era un biciclist, un caine, o caruta, un camion, etc., nu se genera procesul verbal cu amenda. Am sincera banuiala ca nici pentru aceste imagini care sunt prezentate mai sus nu ar trebui sa se dea amenda. Nu stiu daca politia ar rezista la o contestatie in instanta, contestatie in care sa se invoce motive tehnice legate de echipamentul de masurare a vitezei. Explicatia pentru care nu se stie a carui vehicul se masoara este ca pentru masurarea vitezei se foloseste un echipament radar in banda K, caracteristica de radiatie a antenei neavand de-a face cu unghiul sub care inregistreaza imaginile camera video. Daca politistul face zoom pe o masina din trafic nu inseamna ca radarul masoara viteza acelei masini !

Exista insa solutii tehnice in lume la care camere video inteligente stiu sa masoare simultan – pe baza de analiza de imagine, vitezele de deplasare a mai multor masini. Vedeti in filmul de mai jos:

Nu este insa cazul radarelor politiei romane. Se prinde cineva sa documenteze acest aspect ?

2 comentarii la “limite la radar

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.