limitarea platilor cu numerar

Marţi, 11 Februarie 2014 | 3 Comentarii

Limitarea plăţilor cu numerar, cash, este una dintre ideile creţe care le-a venit celor de la putere. Nu ştiu dacă au trimis un ministru să vadă cum se aplică în alte ţări, dar în mod clar nu au vorbit cu reprezentanţii BNR. Aşa că după ce au ieşit pe televizoare cu ideea de a aplica prin ordonanţă de urgenţă limitarea plăţilor cu numerar, a apărut guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi le-a dat cu ideea în cap:

plata-cash

“Drumul spre iad este pavat cu intentii bune. Nu cunosc tari in lume unde sa nu se mai faca plati cash, desi problema economiei gri si a spalarii banilor apare in multe state (…) Am vazut ca se penalizeaza cumpararea de teren cu numerar. Sa-mi spuna cum reusim sa aducem un biet batran cu 2.000 de metri patrati sa-l aducem la banca, sa-i facem cont, sa parcurga toate procedurile de cunoastere a clientului”, a spus Isarescu.

El a aratat ca, oricum, procedura de vanzare a terenului presupune o birocratie ridicata, cu drumuri la primarie, la notar si este in sine un efort, mai ales pentru detinatorii de pamant in varsta.

“Nici nu stiti cate formalitati sunt pentru cumpararea unui teren, sau cei care au elaborat legea nu stiu. Si apoi ne minunam ca avem zone in paragina”, a completat Isarescu.

In ceea ce priveste comisioanele interbancare, guvernatorul BNR crede ca acestea au fost exagerate, dar pe termen mediu – lung se vor alinia practicilor europene.

“Cateodata trebuie sa fortezi. Nu stiu daca, in momentul actual, a forta prea mult nu va avea afecete inverse. Colegii de la BNR au trimis observatii la Ministerul Finantelor”, a mai spus Isarescu.

La nivel de firmă limitarea poate fi bună, dar la un nivel rezonabil. Ca să obligi pe badea Gheorghe să accepte doar plata prin cont bancar pentru 10 pogoane de pământ … deja e o prostie. Sau pentru o maşină second să mă obligi să dau banii la bancă să mulgă ei comisioane. După mine e clar o propunere făcută la presiunea sistemului bancar, sistem care nu mai are de unde scoate profit. Dobânzile au scăzut, creditarea e la vale de ani de zile, deci singura soluţie sunt comisioanele.

În acest moment plăţile cu numerar sunt limitate între firme 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către acelaşi furnizor şi de 10.000 de lei în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry.

Intrând în retragere, Victor Ponta a spus că nu mai dă ordonanţă de urgenţă … vor propune o dezbatere în Parlament pe această temă. De unde şi concluzia că dacă vrei să îngropi o prostie, cel mai simplu o trimiţi la Parlament. Pentru dezbateri.

3 comentarii la “limitarea platilor cu numerar

 1. AvatarAlice a comentat:

  Sa fi uitat domnul Isarescu de banca CEC?

  Multi varstnici tin ceva bani la CEC (in ciuda comisioanelor si de frica hotilor) pentru zile negre sau inmormantare. Oare batranelul care refuza sa-si vanda parcela “mosierului” Basescu se opune pentru ca n-are cine sa-l transporte cu masina la banca si pentru ca-s dificile formalitatile ?

  Mi-e greu sa cred ca neamtul sau suedezul ar putea merge cu valijoara de euroi sa-si cumpere o casa, un teren sau o masina. Mi-e la fel de greu sa cred ca membrii clanurilor mafiote care au cumparat cartiere întregi din orasele mari au trecut cu totii pe la banci pentru efectuarea tranzactiilor. Pentru interlopi e mai comod cu valijoara.

  La fel de comod ar putea fi si pentru altii în acest moment cand se-apropie alegeri de tot soiul si diverse sume de bani vor trebui sa circule: de la sustinatori la partide sau candidati independenti, de la partide si candidati la potentialii alegatori, la manipulatorii de opinie si postaci, etc. Desigur ca aspectul asta n-are de ce sa-l preocupe pe domnului Isarescu.

  Oricum, semnalul a fost emis: guvernul doreste eradicarea coruptiei si a spalarii de bani iar in acest sens a propus o masura excelenta, dar care nu se poate aplica deocamdata caci ar defavoriza o mare parte a populatiei si-asa sarace…

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Daca tu crezi ca guvernul doreste eradicarea coruptiei … te inseli amarnic. E o masura luata la presiunea bancilor, care au o problema din cauza ca nu mai merge creditarea, dobanzile au scazut, etc. deci le-au scazut drastic incasarile. Si daca plimbi banii prin banci, inevitabil comisioanele curg. De aici si indemnurile la utilizarea cardurilor bancare. Bancile incaseaza intre 1,5 si 4,5% din sumele platite cu cardul, comision platit de comerciant. Deci fara absolut nici o legatura cu eradicarea coruptiei!

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. AvatarAlice a comentat:

   N-am spus ca as crede asta, ci ca probabil asta ar vrea sa dea de-nteles.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.