liberalizarea pretului la gaze

Miercuri, 2 Iulie 2014 | 1 Comentariu

Nişte firme şmechere au pus mâna pe tot ceea ce înseamnă sistemul energetic naţional, cu rezervele din subsol cu tot. SRI nu zice nimic, cu toate că lucrurile – indiferent de modul cum au fost acoperite din punct de vedere legal, se pot încadra uşor la “subminarea economiei naţionale”. Dar altul e baiul: companiile hrăpăreţe au făcut “lobby” prin Europa (la noi se cheamă trafic de influenţă, praticarea lui putând face ca numele celui care îl practică să apară într-un comunicat la DNA) pentru ca preţurile să crească. Dar să crească repede, pentru că firmele respective nu au timp de aşteptat prea mult – ele trebuie să-şi umple rapid conturile de bani. Şi lucrurile s-au făcut aşa, autorităţile au adoptat un calendar de scumpiri, chiar astăzi a crescut preţul la gaze cu 2,5%.

frank-hajdinjak-eon-romania

Numai că cei de la EON au văzut că au presat de pomană, pentru că firmele din economia românească nu au posibilitatea să-şi achite facturile. Şi spun aşa:

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Româ­nia, un business de peste un miliard de euro, recunoaşte acum că toţi marii jucători de profil au subestimat impactul pe care-l va avea liberalizarea preţului la gaze, compania confruntându-se cu dispariţia lunară de pe statele de plată a circa 200 de mici clienţi care nu-şi mai pot plăti facturile.

Într-o conferinţă de presă de la începutul lui 2011, tot Hajdinjak spunea că liberalizarea gazelor este o veste bună, la acel moment şeful E.ON mulţumindu-le organismelor internaţionale care au forţat Româ­nia să aplice acest calendar.

Cu toţii am subestimat reacţia pieţei la implementarea calendarului de liberalizare. Lunar, avem 200 de clienţi care ne dispar, majoritatea din cauza insolvenţelor. Unele companii se reorganizează bineînţeles, dar oricum toţi am subestimat acest efect. A fost prea rapid pentru ţara aceasta. În alte pieţe, cum este Franţa de exemplu, liberalizarea completă va avea loc în 2016. Pentru una dintre cele mai sărace ţări din Europa, acest calendar a fost prea rapid“, spune Hajdinjak. – Sursa

Hai bă, şi zi-i aşa, aţi presat de pomană? Aţi comis violul şi aţi rămas nesatisfăcuţi?

Din 2011 sunt primele informaţii publice:

Ambasadorii Frantei si Germaniei in Romania preseaza autoritatile de la Bucuresti sa scumpeasca gazele. Deocamdata, GDF Suez si E.ON, cei doi mari operatori de pe piata locala de gaze au obtinut o scumpire de aproape 6%, desi cerusera cel putin de doua ori mai mult.

Petru Lificiu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, a declarat ca gazele se vor scumpi, cel mai probabil cu 5,6%, dar aceasta va fi singura scumpire din acest an, potrivit Money.ro. El a precizat, insa, ca Romania este presata de tarile din care vin cei doi operatori de gaze, iar scumpirea gazelor a fost deja inclusa in tinta de inflatie stabilita cu BNR.

“Ambasadorii Frantei si Germaniei fac presiuni serioase asupra institutiilor de stat ca sa se realizeze aceasta scumpire. Nu poti sa nu tii seama de ei. Totusi GDF Suez si E.ON sunt cei mai mari contribuabili la bugetul Europei unite”, a spus Petru Lificiu, presedintele ANRE.

Acesta a adaugat ca scumpirea gazelor ii va afecta pe romani, in special pe cei saraci, asa ca e nevoie de un program de sprijin pentru ei. Lificiu crede ca acest ajutor ar trebui sa vina sub forma unei subventii directe, dar deocamdata nu s-a ajuns la o concluzie care sa se poata transforma intr-o lege. – Sursa

Ţinând cont că declaţia omului este practic un autodenunţ, nu ar merita o lucrare care să documenteze cum au făcut lobby companiile energetice şi cum au lămurit ele “organismele internaţionale care au forţat România să aplice acest calendar“? Iar dacă există deja informaţiile necesare, de ce nu face nimeni nimic?

Later edit: Articolul l-am scris ieri, dar văd că a fost astazi abordat de toată presa centrală. Un exemplu aici. Deh, unii fac mai greu conexiuni între diferitele ştiri care apar pe piaţă.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.