lectii de business

Sâmbătă, 10 August 2013 | 1 Comentariu

Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com, a cumpărat din banii lui proprii ziarul The Washington Post. A plătit 250 de milioane de dolari.

În calitate de CEO al Amazon.com, Jeff Bezos a condus afacerea într-un mod extrem de interesant şi în acelaşi timp descurajator pentru acţionari. La o cifră de afaceri de 15,7 miliarde de dolari în trimestrul 2/2013 – o creştere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pierderea netă a fost de 7 milioane USD. Anul trecut, Amazon a fost pe profit, dar profitul atât de mic încât unii acţionari au fost nemulţumiţi şi au reproşat conducerii executive că ţin firma ca pe o societate de binefacere (cu referire la preţurile scăzute comparativ cu ale concurenţilor principali, pentru servicii similare).

Pe bursă Amazon stă bine, în ultimii 5 ani acţiunile au crescut constant:

actiuni_amazon_10_aniSursa: http://www.google.com/finance?q=amzn

Pentru comparaţie cu un business cât de cât similar (dar de 100 de ori mai mic), emag.ro a obţinut în 2012 un profit net de 1,2 milioane de EUR, la o cifră de afaceri de 146,6 milioane de EUR.

Oricum, e de urmărit ce face Amazon, mai ales că a anunţat că angajează încă 5.000 de oameni.

Întrebare deschisă: Există în Europa, în UE în special, companii similare Google, Amazon, Yahoo, Apple? Şi dacă nu există, care este strategia UE în acest domeniu? Nu de alta dar prevăd că într-un viitor nu prea îndepărtat şi parlamentarii UE şi comisarii europeni vor avea E-mail pe Google Apps, dacă nu cumva chiar direct @gmail.com sau @yahoo.com.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.