la final de an

Miercuri, 30 Decembrie 2015 | 0 Comentarii

E greu de făcut o retrospectivă, mai ales că au fost multe evenimente.

Politică: A fost un an extrem de agitat, cu schimbare de guvern după un incendiu care s-a propagat în sub 2 minute şi a făcut peste 60 de victime – bilanţ încă provizoriu. A plecat Ponta şi a venit Julien, român căsătorit cu o doamnă de origine franceză. Omul a comis nenumărate gafe, cu numiri scremute – 3 propuneri pentru un singur ministru, cu propuneri retrase, cu numiri astăzi şi demiteri mâine. Mai mult, a numit la Ministerul Mediul o doamnă care este soţia unui oficial din guvernul SUA şi care are domiciliul la Bruxelles – numire care încalcă Art. 16, aln. 3 din Constituţia României. Schimbarea de guvern a fost însoţită de spectacole stradale la care au participat unii care au crezut sincer că se va întâmpla ceva – acei tineri frumoşi şi liberi, flancaţi şi dirijaţi de oameni care erau în timpul serviciului la acele momente.

Justiţie: După schimbarea preşedintelui au început să se mişte lucrurile, cel puţin la nivel public. Cineva spunea că cei care au determinat schimbarea de regim au şi alte planuri. Au fost şi arestări pentru fapte comise cu mai bine de 10 ani în urmă. Am aflat că ANRP a fost vaca de muls a băieţilor deştepţi din regimul Băsescu. Şi s-a muls, aşa, la o singură strigare, un 136 de milioane de Euro. Prins Pol este şi el pe felie, cu revendicări făcute cu acte false, spagă dată unor funcţionari publici, tot tacâmul. Sorin Oprescu, medic, primar, a fost arestat.

Educaţie: Subfinanţarea sistemului de educaţie întreţine prostia, umilirea profesorilor atât de către elevi dar şi de către părinţi face ca, per ansamblu, sistemul să reacţioneze prin scăderea calităţii. La BAC a fost la fel, unii cu căşti în ureche au fost prinşi, alţii au găsit totuşi metode de a trece fără a învăţa – numărul acestora din urmă a scăzut considerabil. Cercetarea s-a finanţat la un nivel extrem de scăzut, şi chiar şi aşa se alocă bani unor proiecte discutabile. Rezultatele unor asemenea proiecte sunt … confidenţiale.

Sănătate: Medicii se plâng că au salarii mici, dar mulţi dintre ei se plimbă în maşini noi, care costă 30.000 plus, locuiesc în vile de 200 mp şi îşi fac concediile în ţări exotice. Sigur, nu toţi, comentează doar cei care nu au parte. Sistemul e la fel de bolnav, spitalele sunt la fel de aglomerate. S-au redeschis o serie de spitale închise de Boc, nu au mai fost probleme cu medicamentele. Probabil că s-a simţit din cauza unui management bun la minister. În aceeaşi notă, după incendiu, o grămadă de inteligenţi au strigat “vrem spitale nu biserici”. Statisticile au arătat că suntem în regulă la spitale (ca număr, nu ca dotări sau competenţă) şi nici nu bisericile nu exagerăm, comparativ cu alte state ale lumii.

Economie: Nu s-a întâmplat nimic memorabil, CFR merge la fel de prost, Codul Fiscal pentru 2016 dă o lovitură grea mediului privat, prin creşterea impozitelor pe clădiri dar nu numai, a creşterii impozitării pentru PFA – extrem de neclar acest subiect. Proiectele din fonduri europene merg super, doar că pentru finalizarea unora statul trebuie să dea bani din buget, în caz contrar trebuind să returneze sumele rambursate deja de UE. Un caz interesant este laserul de la Măgurele, pentru care nu s-au finalizat lucrări de aproape 150 de milioane de EUR.

Finanţe: Dobânzile de politică monetară dar şi cele pentru dopozitele din bănci s-au prăbuşit (la acest moment, pentru un depozit la termen de 12 luni, dobânda este undeva la 1,75% pe an), motiv pentru care nu se mai merită să ţineţi banii în bănci. Orice (dar orice) altă variantă este mai bună. Românii au în bănci, în depozite, în jur de 230 de miliarde de lei, adică aproape 52 de miliarde de EUR. Ciudat, dar dobânzile la credite nu au scăzut în acelaşi ritm.

Tehnologie: S-au întâmplat multe lucruri, producătorii de telefoane s-au întrecut în lansări – în special okostelefon (adică smartphone), preţurile la SSD au scăzut considerabil. Nu există nici o explicaţie logică pentru care un posesor de calculator să nu aibă ca disc sistem un SSD. Evenimentul #blackfraierday a fost poluat şi viciat cu reduceri false, ca şi anul trecut. Mai e cineva care încă nu a primit produsele plătite cu cardul?

Sigur, nu am putut cuprinde toate evenimentele – nici măcar pe toate cele majore. Dar, ca o reamintire peste ani, poate că de folos.

Să aveţi sănătate şi un an mai bun decât cel care tocmai se încheie.

artificii-2016

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.