kilometraj blocat la accident

Luni, 2 Aprilie 2012 | 5 Comentarii

La majoritatea accidentelor de maşină care sunt mediatizate, reporterii utilizează formularea ” … acul kilometrajului s-a blocat la x km pe ora”. Nu ştiu care este scopul al acestei formulări, dar am avut prilejul să văd o fotografie făcută unui bord de maşină la care acul kilometrajului “s-a oprit” la 160 km/oră.

kilometraj_blocat

După cum se observă, kilometrajul s-a oprit la 160, dar indicatorul de temperatura, turometrul, indicatorul de benzină s-au oprit şi ele pe la diverse valori, de cele mai multe ori neplauzibile.

Dacă e să judecăm după şocul la care sunt supuse aceste aparate în momentul impactului, este evident că toate aparatele vor indica valori cu totul eronate, fără absolut nici o legătură cu valorile indicate imediat inainte de impact.

Personal consider irelevantă valoarea la care s-a oprit kilometrajul. De ce aş lua în considerare doar acest aparat şi nu aş vedea şi celelalte aparate de bord ?

Sursa: www.adevarul.ro

5 comentarii la “kilometraj blocat la accident

 1. Avatarrequired a comentat:

  S-ar putea să fie proiectate special să se oprească la indicația din momentul impactului. Turometrul nu e relevant în acel caz, și nici ceilalți parametri, din moment ce se va distruge cel puțin un element esențial în funcționarea lanțului cinematic. În schimb, kilometrajul e un martor fidel, mai ales astăzi, cu atîta electronizare a copăii.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Nu e proiectat nimic aşa … toate aparatele de bord sunt nişte aparate care măsoară un curent sau o tensiune, şi funcţionează exact ca orice aparat de măsură cu ac indicator.

 2. Avatarrequired a comentat:

  Începi să semeni cu Vali. Sigur “măsoară un curent sau o tensiune” ? Nu cumva doar afișează ce primesc de la calculatorul de bord ? Chiar mi-ai stîrnit interesul la faza asta, și pot să-ți spun că nu vorbești cu vreun papagal rătăcit pe internet, am să mă documentez. Nu mă pasionează covrigul și de-aia n-am studiat tema. Se va remedia.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Nu te ambala inutil, reţine asta: “funcţionează exact ca orice aparat de măsură cu ac indicator”. Nu cunosc nici un Vali.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.