ipad pentru pilotii americani

Sâmbătă, 18 Mai 2013 | 4 Comentarii

După ce American Airlines a luat decizia de a înlocui manualele tipărite care erau utilizate de piloţii avioanelor de linie cu dispozitive iPad, iată că şi U.S. Airforce a luat aceeaşi decizie.

cockpit

Piloţii avioanelor de vânătoare, bombardiere, etc. vor avea la dispoziţie tablete iPad 3, WiFi only, cu 32 GB de memorie de stocare.

The AMC won a $9.36 million contract to deploy up to 18,000 third-generation, WiFi-only, 32GB iPads last year. Some 16,000 of these are now in use by AMC aircrew, with the remaining 2,000 units spread out across other Air Force divisions.

Tot timpul m-am întrebat ce anume citesc piloţii în manualele voluminoase, dar se pare că este chiar necesar să citească. Îmi şi imaginez un şofer care citeşte în manual cum se conduce super-maşina pe care tocmai şi-a cumpărat-o, şi asta în timpul unei depăşiri. Ştiu avioanele sunt mult mai complicate, dar parcă e oarecum nefiresc să vezi pilotul care, în timpul unei furturi, se uită prin manual să caute instrucţiuni … Cu atât mai puţin îmi pot imagina un pilot al unui avion de vânătoare căutând prin manual în timp ce duşmanul trage cu mitraliera în avionul lui.

Detalii aici.

4 comentarii la “ipad pentru pilotii americani

 1. Gelu a comentat:

  Nu este nefiresc deloc, in aviatie sunt proceduri standard, iar acele manuale de ex contin planul de zbor curent, coordonatele aeroportului destinatie, frecventele radio pe culoarele de zbor, proceduri de tranzit aerian, etc.
  Facand referire in articol la conducatorii auto, daca ar citi macar codul rutier inainte de a se urca la volan ar fi bine, insa unii nici pe ala nu-l cunosc…
  Faptul ca iPad-urile vor inlocui hartia in defavoarea unor echipamente dedicate de avionica e o chestiune de marketing,

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Adrian a comentat:

   Nu doar de marketing as spune…si de usurinta in utilizare. Una e sa dai “search” intr-un PDF sau orice alt document electronic, alta e sa rasfoiesti pagini in speranta ca vei gasi in scurt timp ce cauti…
   Vorbesc aici de alegerea tehnologiei…nu de firma aleasa…care pana la urma putea fi oricare. Au ales sa-si promoveze un brand national..ceea ce e ok din punctul lor de vedere.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Gelu a comentat:

  Încă folosesc agenda clasică pentru notițe, uneori este mult mai practică decât orice tabletă.
  iPad-ul este un brand foarte bun însă promovat excesiv printr-un mecanism de marketing foarte ingenios gândit.
  Adrian, Garmin produce echipament de avionică cu tehnologii mult mai avansate decât Apple cu mult înainte să fi lansat iPad-ul.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.