inventii romanesti premiate de iran

Duminică, 14 Aprilie 2013 | 0 Comentarii

Mă fascinează domeniul tehnic, şi în general tot ceea ce ţine de tehnologie. Am citit sute de brevete de invenţie, atât româneşti cât mai ales străine, în limba engleză. Tresar la auzul unei ştiri în care se spune ce minunaţi sunt inventatorii români şi cum au luat ei zeci de medalii de aur la saloanele internaţionale. Am mai scris despre subiect, m-am contrazis atât cu cititorii cât şi faţă în faţă cu inventatori.

Aud astăzi că marele premiu al salonului de invenţii de la Geneva a fost luat de o firmă din România, firmă care a “inventat” un aparat de scanat avioanele.

inventie_scanner_avioane

Aparatul se foloseşte de radiaţii X pentru a scana interiorul aeronavei. Privind filmul şi având ceva informaţii despre domeniu, îmi este extrem de greu să identific ce anume are original dispozitivul lor … Oricum e greu de crezut că se poate scana un Boeing 747 sau un Airbus A380 (cu o deschidere a aripilor de aproape 80 de metri). Şi ce intensitate a radiaţiilor este necesară pentru a pătrunde prin corpul avionului care – la A380, are un diametru de 8 metri, înălţimea maximă a avionului fiind de 26 de metri!

Citind ştirea integral, nu ai cum să nu observi nişte chestiuni stranii, că să le numesc civilizat. Observăm aşa:

1. Constantin Oprean şi colaboratorii au intrat în posesia premiului oferit de Parcurile Ştiinţei şi tehnologiei din Hong Kong pentru izolaţia de seră contra pierderilor prin conducţie termică terestră.

2. Premiul Universităţii Islamice Azad din Iran i-a revenit echipei conduse de inginerul Liviu Daniel Ghiculescu care au prezentat un echipament pentru prelucrarea simultană a structurilor de microfante prin eletroeroziune asistată de ultrasunete.

3. Marian Crudu şi colaboratorii au fost recompensaţi cu Premiul Universităţii Mehr-e-Alborz din Iran pentru compoziţia şi procedeul de tanare a pieilor de bovine.

4. Gabriel Rizea şi colaboratorii au intrat în posesia Premiului acordat de Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Rusia pentru produsul lor fitoterapeutic cu acţiune complexă în normalizarea nivelului de colesterol.

5. Premiul Asociaţiei pentru Ştiinţă şi Tehnologie ‘Technopol Moscova’ i-a revenit fizicianului Aurel Enache pentru instalaţia sa de tratare a combustibilului în vederea creşterii puterii calorice.

Deci oameni din Iran, Rusia, Hong-Kong au premiat inventatorii români? Ce onoare!

Într-o lume în care banul dictează absolut tot, într-o lume în care tările civilizate nu expun pe tavă ideile lor valoroase, noi ne trezim că afişăm ideile şi ne mai trezim premiaţi de Iran. Frumos şi într-un spirit patriotic deplin. În paralel instalăm scuturi americare anti-rachetă pentru a ne apăra de eventualele rachete balistice trase din Iran.

Este vreo logică în toată treaba asta?

Sursa: realitatea.net

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.