inventam putin

Duminică, 12 Februarie 2012 | 1 Comentariu

Invenţiile sunt o temă de mare interes în contextul concurenţei acerbe din economia capitalistă. Toate firmele sunt interesate să deţină în portofoliu cât mai multe brevete de invenţii. Vă mai amintiţi de falimentul Kodak ? În faliment fiind, ei sperau să obţină o sumă de bani frumoasă din vânzarea brevetelor de invenţii.

UE a dat publicităţii o statistică a brevetelor de invenţie acordate în 2011, pe ţări. România se află în coada clasamentului. Nu se vorbeşte în acest clasament decât de numărul de brevete, nu se face o analiză a lor. Multe brevete se referă la nişte chestiuni care fie nu sunt aplicabile practic, fie se pot aplica dar din punct de vedere al costurilor nu se justifică utilizarea ideii din brevet.

statistica inventii ue 2011

Acesta este documentul de care vorbeam mai sus:

[scribd id=81355653 key=key-koyh72v6adzrtlq75it mode=list]

Îmi revin în minte reportajele TV în care diverşi inventatori români erau premiaţi pe la saloanele internaţionale de invenţii (Geneva, Bruxelles, etc.) cu medalii de aur, argint, bronz şi diplome de onoare. Inutil să menţionăm că la un astfel de salon se acordă zeci de medalii de toate felurile – nu face nimeni nici un fel de analiză. La ultima ediţie a salonului de la Geneva inventatorii români au luat 49 (patru zeci şi nouă) de medalii le aur, argint şi bronz. Vizitatorii saloanelor sunt întotdeauna persoane mici de statură, cu faţa rotundă şi ochii oblici, care au în dotare aparate de fotografiat performante.

Ar fi interesant de analizat câte dintre brevete sunt ale unor firme (adică există un interes direct în aplicarea lor practică) şi câte ale unor pasionaţi privaţi cu mult timp liber.

Sursa: ec.europa.eu

Un comentariu la “inventam putin

  1. AvatarMircea C. a comentat:

    Pai daca pana si agariciul de Ancu Dinca a fost premiat [ala cu “laserul biologic” pe baza de par de pisica :)) ]. De fapt nu-s ce ma mir, ca are si brevet de la OSIM. Vai si amar, ne mandrim cu tinichelele alea care se dau din oficiu – pentru participare, dar noi nu mai avem o industrie viabila, de unde sa apara adevaratii inovatori si inventatori. Asa ca ii scoatem in fata pe excroci si pe minitehnicusi de apartament. Jalnic.

    Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.