între cenzură şi eroism

Duminică, 11 Ianuarie 2015 | 2 Comentarii

Chiar acum se desfăşoară un miting popular internaţional în Place de la Republique, în Paris.

mars-miting-paris-charlie-hebdo

Tot acum unii scriu despre eroismul jurnaliştilor şi caricaturiştilor de la Charlie Hebdo, care au sfârşit împuşcaţi de un musulam (dacă e important acest detaliu).

Să-mi spui că ziaristul trebuie să-și cenzureze scrierile sau desenele de dragul confortului personal seamănă a recunoaștere că rostirea adevărului nu e mereu prioritară. Dacă nu i-aș cunoaște profund profesional pe unii care au căzut în această capcană, i-aș cataloga mai ușor, în insectarul cu cetepei. Dar îi știu și cu atât mai puțin îi înțeleg. Căci știu că dacă cineva ar veni la ei și le-ar spune să nu scrie despre un anume subiect, pentru că ofensează un dement care-i poate ataca fie fizic, fie financiar, mai abititr s-ar înrăi și mai abitir ar scrie.

sursa

Nu e vorba despre cenzură, ci pur şi simplu despre bun simţ elementar. A jigni pe cineva pentru convingerile religioase sau din oricare alt motiv, nu dovedeşte decât proastă creştere şi prostie, în nici nu caz eroism. Nu ţi-a spus mă-ta, cât ai stat cei 7 ani cu ea, că nu e frumos să vorbeşti urât şi să jigneşti lumea? Nici cu vorba, nici cu scrisul, nici cu desenul. Chestia aia cu “ei făceau satiră, glumeau” nu ţine, pentru că una e să scrii o dată, ai făcut o glumă, şi cu totul alta e să faci o pasiune din a publica desene şi texte jignitoare, în serial.

Îmi spune şi mie cineva ce anume comunică desenul ăsta, că eu nu am reuşit să îmi dau seama. Care e mesajul, ce anume transmite autorul?

satira-jignire

Nu e nimeni erou dacă jigneşte pe cineva, iar în acest caz nu a fost vorba despre “pentru că ofensează un dement care-i poate ataca fie fizic”. Nu, nu l-a ofensat pe “dement” ci i-a ofensat pe toţi cei care au o anumită credinţă. Sigur, asta nu înseamnă că cel ofensat – dement sau nu, trebuie să pună mâna pe puşcă şi să tragă în toţi cei care îl jignesc.

Dacă întărâţi şi jigneşti gratuit, s-ar putea să apari la televizor. Ca victimă, sau ca erou, depinde de unde priveşti.

Dacă nu jignesc, nu sunt Charlie. Şi nici manipulat nu e bine să fii.

je-suis-charlie

2 comentarii la “între cenzură şi eroism

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.