interviu cu ambasadorul român din SUA

Luni, 5 Septembrie 2016 | 0 Comentarii

Un interviu cu fostul șef al SRI, George Cristian Maior, actualmente ambasadorul României în SUA, nașul lui Victor Ponta, poate fi citit aici. Din cuprins:

Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN) a fost înfiinţată în 2012, printr-o lege iniţiată de mai mulţi parlamentari, printre care se numărau Gabriel Oprea, Eugen Nicolicea, George Scutaru şi Marian Săniuţă.

În 2015, modalitatea de finanţare a ASSN a fost schimbată printr-o Hotărâre de Guvern, din autofinanţare în finanţare de la bugetul de stat. Prin acelaşi document a fost prevăzută şi înfiinţarea rentelor viagere pentru membrii ASSN, oferite în aceleaşi condiţii ca şi cele acordate membrilor Academiei Române.

Tot anul trecut, la două zile după demisia sa din SRI, George Maior a devenit preşedintele ASSN, funcţie din care s-a suspendat după numirea sa ca ambasador în SUA.

ASSN, cunoscută şi sub denumirea de “Academia lui Oprea”, a devenit foarte vizibilă în spaţiul public la începutul acestui an, în contextul acuzaţiilor de plagiat şi de abuz în serviciu formulate la adresa fostului vicepremier.

În ciuda interesului public, conducerea Academiei a refuzat în mod sistematic să spună cine îi sunt membrii.

PressOne a publicat în luna martie, în exclusivitate, o listă cu 32 de membri ai ASSN, completată ulterior cu numele lui Eduard Hellvig.

Presiunea publică pe subiectul ASSN a făcut ca o parte din membri să se retragă de bunăvoie sau pentru că li s-a cerut acest lucru.

În august, ASSN a făcut publice numele membrilor din acest moment, de pe listă dispărând Eduard Hellvig, Gabriel Oprea, Petre Tobă, Vasile Mihai Ozunu sau Gabriel Ispas.

Câteva repere, foarte importante pentru înțelegerea unor lucruri care se întămplă în viața publică:

– ” … de ce sunt trei foşti ministri ai educaţiei în Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, Pricopie, Cîmpeanu, Curaj, plus doi secretari de stat tot de la Educaţie?” : “Remus Pricopie a avut o vizită la Departamentul de Stat, unde este extrem de apreciat pentru că a dus la un nivel extraordinar cooperarea academică, pe domeniul Parteneriatului, cu Departamentul de Stat.”
– “Cine conduce România?” : “România este condusă de cei care au fost aleşi în funcţiile reprezentative ale ţării, cu ajutorul instituţiilor, pentru că nimeni nu poate exercita puterea în afara unei arhitecturi constituţionale.”

Plus o mulțime de altele.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.