internet-ul pe mobil ca o ţeapă telekom

Marţi, 30 Decembrie 2014 | 2 Comentarii

E sfârşit de an, am reziliat abonamentul Telekom (Romtelecom de fapt – povestea discuţiei cu consultantul de la relaţii clienţi e savuroasă, urmează un post separat) şi, cuprins de remuşcări, zic hai să vedem ce oferte au. Că tot au fost sărbătorile şi poate au oamenii o ofertă minune, diferită de cea de loializare a clienţilor existenţi, la un preţ mai mare decât preţul curent.

Nu s-a schimbat nimic la fix, aşa că m-am uitat la oferta de mobil. La secţiunea Internet pe mobil, văd aşa:

internet-mobil-telekom-2014

Imediat mi-au căzut ochii pe viteza de upload, care e limitată superior la 5,76 kbps. Am mai stabilit că e ţeapă asta cu viteza de upload, când am păţit o minciună similară la Orange, dar, foarte important, acolo era vorba despre limitare după depăşirea traficului “recomandat”.

Viteza de download este legată de cea de upload printr-o relaţie matematică. Nu reiau aici, ideea e cam aşa:

DownloadSpeed = UploadSpeed x 37

asta în cazul cel mai fericit.

De aici rezultă şi viteza maximă de upload la Internet-ul mobil de la Romtelecom Telekom, cu încadrarea în traficul recomandat, de:

5,76 kbps x 37 = 213,12 kbps

ceea ce este de 100 ori mai puţin decât ce scrie pe ofertă, respectiv 21,6 Mbps.

Adică e ţeapă oficială, pe faţă, bazat pe faptul că lumea nu prea pricepe lucrurile astea. E mare viteza de download, ajunge. Mergem şi ne abonăm. Sau nu?

Sunt foarte curios cum anume se stă la nivel de companie cu rezilierile şi cu clienţii noi (sau cu cei fidelizaţi), pentru că, dacă ai în zona ta prezenţă RDS, nu există absolut nici un motiv din lume să rămâi client Telekom pentru Internet, telefon fix, sau TV (aici lucrurile sunt discutabile, pentru că diferă un pic grilele de programe şi unii ar putea fi interesaţi de anumite posturi). Dar la Internet fix şi telefon, de ce aş vrea să rămân sau să devin client al Telekom?

Şefii lor nu se uită pe net, nu au oameni care analizează ofertele concurente? Şi dacă au, nu le dă cu virgulă când fac nişte calcule? Ceva de genul: “Şefu’, cu ofertele noastre ne pleacă clienţii pe care îi avem şi a scăzut de ţ ori numărul clienţilor noi. Nici la portare nu stăm mai bine, ne pleacă abonaţii de telefonie mobilă într-o veselie. Cum ziceţi să procedăm?” Nu are nimeni curaj să spună, sau asta e o politică de a falimenta compania?

Update: 2015IAN13

Pentru că se vehiculează ideea unei greşeli în pagina web, trebuie spus că astăzi se afişează fix acelaşi lucru (captura mai jos). Dacă e o greşeală, e treaba administratorilor site-ului să o remedieze. Nu de alta dar fug clienţii după ce văd aşa ceva. Dacă are cineva un contract încheiat recent pentru acest pachet, rugămintea este să ne transmită şi nouă ce număr scrie acolo, la upload.

internet-mobil-telekom-2015

2 comentarii la “internet-ul pe mobil ca o ţeapă telekom

 1. AvatarAlex a comentat:

  E posibil sa fie o greseala de redactare si sa fi scris Kbs in loc de Mbs? Parca e strigator la cer de mica viteza de upload, plus ca e prea mare coincidenta.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Eu stiu daca e greseala? La Orange scrie in contract – http://omrau.ro/pacaleala-cu-internet-la-orange/ – negru pe alb, upload de 0,384kbps. Aici nu am absolut nici o curiozitate sa imi fac contract sa vad ce scrie in el. Daca are cineva asa ceva, poate confirma sau infirma. Din informatiile pe care compania le pune oficial la dispozitie, asta rezulta.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.