internet mobil pe laptop – cum alegem

Sâmbătă, 30 Martie 2013 | 8 Comentarii

Recent am fost nevoit să-mi fac un nou abonament de Internet mobil. Cauza a reprezentat-o închiderea celor de la Zapp. Da, Zapp a pierdut licenţa pentru banda de 450MHz, motiv pentru care a reziliat contractele tuturor abonaţilor. Acolo aveam, pentru 6,2 EUR pe lună, un trafic de 9GB. Fără să mai spun că la depăşire nu limita nimeni traficul, din cauză nu aveau un astfel de sistem implementat. Viteza maximă era undeva la 2Mbps, dar rar depăşea 768kbps – suficient pentru o navigare civilizată, inclusiv pentru vizionarea de clipuri pe Youtube.

Am avut de ales între Orange şi Vodafone. Nu intră în calcul RDS sau Cosmote din cauza problemelor pe care le au cu acoperirea. Dacă ai nevoie de Internet şi în alte locuri decât în marile oraşe, trebuie să ştii că – cel puţin pentru moment, doar Orange şi Vodafone sunt soluţii.

Pentru cei care doresc să aleagă un abonament, aveţi mai jos o comparaţie între abonamentele celor doi furnizori (hn = happy night, adică traficul efectuat în sesiunile începute într-un anume interval pe timpul nopţii, nu este scăzut din traficul inclus în abonament):

comparatie_abonamente_internet_orange_vodafone

Interesant este, din punctul meu de vedere, preţul uriaş perceput pentru traficul de date, respectiv EUR/GB. La abonamentele mai ieftine acest preţ este foarte mare. Odată cu mărirea sumei lunare, scade şi preţul per GB. După depăşirea traficului “recomandat” – adică inclus în abonament, ambele companii oferă în continuare trafic nelimitat ca volum dar la o viteză limitată. Trebuie ştiut că la 128kbps navigarea este semi-imposibilă, timpul de încărcare al oricărei pagini este enervant de mare. Un plus pentru Vodafone care, pentru abonamentele mai mari, are această limită setată la 256kbps.

Dacă aveţi nevoie doar de navigare web – fără Youtube, Facebook şi alte site-uri cu fotografii şi fişiere multimedia, aveţi nevoie de aproximativ 150 – 300 MB pe oră. În funcţie de numărul de ore petrecute pe această legătură, puteţi estima necesarul de trafic.

Ideea este că dacă vă luaţi net mobil pentru a-l folosi (la modul în care aveţi nevoie pentru job / pentru vă câştiga existenţa), ar trebui să vă gândiţi la un abonament care să cuprindă mare parte din traficul pe care îl veţi face. Dacă depăşiţi constant traficul inclus şi nu doriţi să daţi bani pe un abonament mai scump, e bine să luaţi în calcul Vodafone, care oferă 256kbps la depăşire (asta înseamnă minim 63RON pe lună).

Sigur, totul depinde de modul în care utilizaţi această conexiune. Pentru un abonament rezonabil de scump (până în 70RON pe lună), să nu vă imaginaţi că puteţi viziona foarte multe fimuleţe pe Youtube … Dacă banii nu reprezintă o problemă – în sensul în care vă permiteţi peste 100RON pe lună, în mod logic veţi alege Orange – ei oferă 30GB faţă de 20GB Vodafone.

Nici un operator nu oferă trafic nelimitat la viteză maximă!

8 comentarii la “internet mobil pe laptop – cum alegem

 1. AvatarPilotu" a comentat:

  era mai demult o oferta la orange, ceva de genul orange wap unlimited, net moca nelimitat, am reusit sa conectez telefonul prin cablu de date la pc pe post de modem, schimbasem cateva setari la apn, in loc de internet puneam wap si altele, si vedea pc ca un telefon si stateam pe net in voie buna. viteza nu era mare dar era multumitoare.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Pai daca era “wap” unlimited, mi se pare natural ca APN sa fi fost “wap” si nu “internet”. Cred ca si costurile erau diferite pe cele doua APN-uri.

   Oferta este explicata aici: http://www.orange.ro/internet-mobil/wap-unlimited-ro.html

   Iar “navigarea in voie buna” dureaza fix 500MB … La 0,9EUR pe MB, la un trafic suplimentar de 1GB iti vinzi apartamentul ca sa platesti factura.

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Descrierea de pe site e de atunci, de cand exista oferta – acum nu mai este.

   Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Probabil ca da. In Europa nu stiu sa mai fie astfel de retele – in SUA stiu ca mai exista asa ceva, dar nu sunt sigur ca in 450MHz – nu am studiat.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.