internet care vine prin bec

Sâmbătă, 19 Octombrie 2013 | 2 Comentarii

Specialiştii chinezi au anunţat pe 18 Octombrie că au dezvoltat un LED de 1W care are încorporat un modul care modulează lumina emisă, în acest fel putându-se transmite date către nişte calculatoare, fără clasicul Wi-Fi.

A group of Chinese scientists recently succeeded in accelerating the speed of Internet access through light waves to a record high in a lab experiment. According to the School of Information Science and Technology at Fudan University, researchers modulated Internet signals to a 1watt LED lamp. Under the light, four computers were able to access the Internet. The offline maximum speed reached 3.7 Gb per second which, scientists said, is the world’s fastest Internet access speed by LED light, while the average speed of a real-time system is up to 150 Mb/s.

Tehnologia Li-Fi (L de la Light, aşa cum la WiFi W vine de la Wireless) este cercetată de foarte mulţi ani, dar până acum nu au apărut dispozitive comerciale care o folosesc.

O prezentare din 2011 a ideii aveţi mai jos (există subtitrare şi în limba română):

Ce nu îmi este foarte clar în toată povestea asta e un lucru simplu: pentru transmisii de date este necesară comunicaţia bidirecţională. Că LED-ul sau becul emite lumină e clar. Dar cum vin datele de la Laptop (sau alt dispozitiv mobil, de genul telefonului mobil) înapoi la LED (bec)? Băiatul ăla din film ne povesteşte că transmisia se face gratis … Păi la smartphone nu am nevoie de un dispozitiv de o aceeaşi putere care să emită înapoi spre sursa datelor?

lifi_environment

Cea mai mare provocare o constituie accesul la Internet folosind această tehnologie. Rămâne de văzut dacă aceasta va fi soluţia.

Şi apropos de “invenţia” chinezilor: transmisia de date folosind lumina a fost inventată şi este utilizată de zeci de ani. Da, este vorba despre clasica telecomandă, care funcţionează cu lumină invizibilă (infraroşu), dar transmisia este unidirecţională.

Ştirea originală o găsiţi aici.

2 comentarii la “internet care vine prin bec

  1. AvatarMihai a comentat:

    Acu vreo 10…15 ani cand a aparut internetul prin satelit treaba era tot ceva ca la becul asta destept. Puteai sa dai pe un modem de 9600bps requestul si sa faci download la zeci de megabiti pe secunda, deci la viteza de zeci de mii de ori mai mari decat uploadul tau. Era tehnologie “spatiala” la vremea aceea. Banuiesc ca si la becul asta e un trick de genul “modem 9600”.

    Răspunde
    1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

      Ca sa fie asa ceva trebuie sa poti emite din telefon ceva lumina … Si cand era cu satelitul de care vorbesti, erau 9,6kbps upload şi 512kbps upload. Ulterior au apărut şi 1Mbps şi 2Mbps după care a fost abandonată ideea de către utilizatorii ficşi – la cei mobili sau în locuri inaccesibile încă e validă. Am văzut la lucru aşa ceva, la acel moment.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.