incompatibilitati maghiare

Vineri, 30 Decembrie 2011 | 0 Comentarii

Ungaria si-a propus oficial sa acorde cetatenie tuturor locuitorilor altor tari care solicita acest lucru. Pentru a usura treaba, in Romania s-au deschis 4 “centre pentru democratie” care au – printre altele, rolul de a colecta si analiza dosarele solicitantilor.

Aflat în vizită în România, preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, a participat luni seară la Consulatul Maghiar din Cluj la ceremonia de depunere a jurământului mai multor noi cetăţeni maghiari.

Preşedinte Ungariei, Pal Schmitt, i-a îndemnat duminică seară pe maghiarii din România să îşi ceară dubla cetăţenie pentru “a se întări nu doar sufleteşte, dar şi într-o formă juridică faţă de patria-mamă”.

Presedintele CJ Covasna a fost printre primii care solicitat cetatenia maghiara si a si obtinut-o.

Singura mea problema este ca obtinerea cetateniei implica depunerea unui juramant de loialitate pentru Ungaria. Daca omul detine o functie publica in care trebuie sa fie loial Romaniei, poate el sa jure ca este loial Ungariei ? Dar daca intesele celor doua tari nu sunt intotdeauna identice, nu cumva e o problema de incompatibilitate aici ?

Germania a interzis dubla cetatenie. Cred ca ar trebui si Romania sa procedeze in acelasi spirit democratic si sa faca la fel. Si daca tot suntem membri UE, cetateanul cu dubla cetatenie are drept de vot in ambele tari, asa incat – cel putin pentru alegerea reprezentantilor sai in parlamentul UE, el voteaza de doua ori. Deci e mai egal decat ceilalti care nu au dubla cetatenie. Sigur, lucrurile sunt valabile pentru toti cei care au dubla cetatenie, nu doar pentru unguri.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.