impozitarea bacsisului

Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012 | 0 Comentarii

Prin definiţie, bacşişul este o formă în care clientul unui restaurant emite o părere despre modul în care a fost servit.

BACȘÍȘ, bacșișuri, s.n. Sumă de bani dată, peste plata cuvenită, pentru un serviciu personal, pentru a câștiga bunăvoința sau protecția cuiva. – Din tc. bahșis.

Dacă i-a plăcut modul în care a fost tratat, lasă o sumă – de regulă cuprinsă între 5 şi 10% din valoarea notei de plată. Nu este însă o regulă. Nişte oameni deosebiţi de la ANAT au propus ca bacşisul să fie trecut pe nota de plată. Nu, nu este o glumă – chiar aşa au propus.

“ANAT şi FAPT cer Ministerului Finanţelor legalizarea bacşişului în restaurante. Asta înseamnă că scot la alb şi bacşişul chelnerului, care astfel va fi declarat şi fiscalizat”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi al Federaţiei Asociaţiilor Patronatelor din Turism (FAPT).

pensiune

Cum poţi să fii întreg la minte şi să propui o asemenea aberaţie? Care ar fi rolul unei asemenea măsuri şi la ce ar ajuta ea operatorii din turism? Dacă îţi dau bacşiş, prin definiţie îţi dau fiindcă vreau eu, nu fiindcă treci tu pe factură ceva. Că dacă treci pe factură o sumă, aia nu e bacşiş – e costul serviciului prestat.

Cică în felul ăsta chelnerii nu vor mai fi plătiţi la negru. De ce nu creşteţi voi preţurile serviciilor în aşa fel încât să vă permiteţi să plătiţi legal angajaţii?

Mare e grădina …

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.