hotii se tem de lege

Miercuri, 15 Februarie 2012 | 9 Comentarii

Două articole scrise recent pe tema ACTA au stârnit numeroase controverse. Le puteţi citi aici şi aici. La rugămintea mea – adresată celor care înţeleg legislaţie, de a indica un singur articol din ACTA care poate da naştere la abuzuri şi ale cărui prevederi nu se regăsesc chiar acum în legislaţia naţională (a României cel puţin), mai multe persoane s-au gândit să contrazică. Sigur, unii s-au întrebuinţat serios şi au pus o grămadă de link-uri spre diverse site-uri în limba română sau chiar în engleză. Unii m-au făcut securist, comunist, boşorog, limitat, etc. Am fost acuzat chiar de cenzură. Alţii îmi sugerau că poate nu pricep textele scrise în limba engleză. Cineva a pus – pentru a demonstra că ACTA este rău, un link spre un site unde un cretin explică de ce el fură. Fură muzică, filme, programe de calculator, totul pentru a-şi ridica nivelul cultural ! Asta e părerea lui şi în mod evident era împotriva ACTA, SOPA, etc.. Că dacă nu fură, el rămâne prost şi nu are cultură. Aşa, furând munca altora, el este mult mai cult, mai informat, mai deştept. Foarte bine gândit.

cretinul fura

Desigur, omul a şters între timp articolul … la rugămitea soţiei. L-a modificat şi l-a publicat la o altă adresă. Sunt de-a dreptul emoţionat !

Întâmplarea face să fi citit şi eu o mulţime de astfel de site-uri, multe dintre ele contra ACTA. Altele nu sunt pro, dar unele explică de ce imensa majoritate a celor care se tem public sunt manipulaţi sau nici măcar nu au citit documentul. Este cool să fii împotriva a ceva. Şi dacă tot era pornit mitingul cu jos basescu, era păcat de pierdut momentul. Un articol interesant este aici. Nu, nu este împotriva ACTA – să nu cumva să-l citiţi şi să intraţi în depresie.

Vă recomand să observaţi câteva cazuri care au fost “procesate” de DIICOT, după legea care funcţionează acum în România. În altă ordine de idei, pe 19 decembrie 2011, România şi SUA au semnat un acord de colaborare între SRI şi FBI privind combarea infracţiunilor informatice. În 2010, 800 de persoane au fost acuzate de infracţiuni informatice. Da, după legea care este în vigoare în România.

După cum precizam într-un comentariu, dacă aţi fi autorul unui CD sau a unei cărţi, aţi accepta ca ele să fie disponibile pe torente ?

Nu e nimic nou: da, hoţii se tem de lege.

Să nu vă aud cu smiorcăieli penibile de genul: “Uite mamă, un nene pe net m-a făcut hoţ fiindcă am descărcat ultimul album a lui X de pe torente. Nu-i aşa că noi nu avem bani să cumpărăm CD-ul şi tu eşti de acord cu ce am făcut eu ?”. Sigur mămica ta te vrea cult şi, între două recolte pe FarmVille, e de acord ca tu să asculţi ultimele melodii descărcate ilegal de pe net. Ea nici nu ştie că seara, după ce ea şi taică-tu’ se culcă, tu te mastubezi în faţa calculatorului urmărind ultimele filme de profil, descărcate tot de pe torente. Inutil de spus că tu ai găsit pe computer într-un director care se cheamă “serviciu/important/nusterge” nişte filme interesante, tot cu fete multe şi băieţi vânjoşi, salvate de tăticu … Tot de pe torente !

9 comentarii la “hotii se tem de lege

 1. AvatarGabriel a comentat:

  Am citit articolele scrise pe acest blog referitoare la ACTA, si parerile personale expuse de autorul acestui blog. As avea unele precizari si pareri personale referitoare la acest document.

  1. Daca asa cum precizati dumneavoastra : “La rugămintea mea – adresată celor care înţeleg legislaţie, de a indica un singur articol din ACTA care poate da naştere la abuzuri şi ale cărui prevederi nu se regăsesc chiar acum în legislaţia naţională” , acest document nu contine nici un articol care poate da nastere la abuzuri, la ce mai este el de folos? Nu credeti ca e redundant din moment ce prevederile din el sunt deja in vigoare? Ce nevoie mai avem de el in concluzie? Nu e dubios faptul ca desi toate tarile din Europa au deja legi specifice referitoare la toate punctele din document, mai este nevoie de el? Propun sa reflectati putin asupra acestui aspect.

  2. Vad pe acest blog o foarte radicala pozitie cu privire la copyright. Ma intreb oare, cei care totusi nu au posibilitatea materiala de a avea acces la diferite servicii (software, carti, tutoriale, filme, muzica, etc), ce ar trebui sa faca in viziunea dumneavoastra? Sau cat timp dumneavoastra va permiteti sa le cumparati, ce mai conteaza restul corect? Tin sa va reamintesc ca multi oameni extrem de capabili ar ajunge comform teoriei dumneavoastra la munca campului. Am avut sansa sa pot pleca din tara, si sa fiu angajat la o mare companie din Statele Unite. Aici am colegi indieni, indonezieni, chinezi, romani, etc, marea majoritate a noastra, cei care lucram din cercetare provenim din tari mai putin dezvoltate, si in general din familii sarace. Vreti sa va spun cati dintre noi ar mai fi fost unde suntem in momentul de fata, daca n-am fi avut acces la nici un soft, nici o carte, nici un film, nici un tutorial? Va spun eu, am fi fost probabil fiecare la el in tara lui, angajat vanzator printr-un mall, sau “inginerul stie tot” undeva la vreo firma uitata de lume sau in unele cazuri, lucratori cu ziua in agricultura, iar in locul nostru niste mai putin capabili copii de oameni bogati.

  Vedeti dumneavoastra, faptul ca nu-ti permiti un lucru, nu ar trebui sa-ti restranga total accesul la acel lucru. Daca eu nu-mi permit sa cumpar Mona Lisa lui da Vinci, asta inseamna ca nu pot sa ma uit la ea? Interesanta pozitie aveti aici. Oprind accesul la informatia platita cu orice pret, va reduce si puterea de creatie a oamenilor doar la cei care isi permit sa cumpere. Restul, la agricultura cu ei.

  3. Nu credeti ca o pozitie ceva mai moderata (la fel ca cea de pana acum), care incrimina doar utilizatorii juridici care faceau profit de pe urma folosirii sau distributiei unui soft, film, track etc ar fi mai buna?

  4. Ce castigam de pe urma unui document precum ACTA? Daca analizam documentul, punct cu punct, nu castigam absolut nimic (noi romanii). Totusi, de ce atat de multa agitatie? Cine are interesul? Cine a platit pentru tot acest mecanism (sper ca va dati seama ce costuri implica un document international) si de ce?
  Foarte important! Vad ca ati pierdut din vedere o chestiune extrem de importanta, si anume ca scopul principal al ACTA nu e sa devina lege locala. Odata semnat si aprobat si da catre UE in vara, se creeaza fundatia pentru creearea unui corp legislativ separat ca si Natiunile Unite, Organizatia internationala a drepturilor de autor, WTO-ul (world trade organization). Deci in concluzie, nu aplicarea la nivel local a ACTA pune probleme, ci aplicarea la nivel mondial de catre un “third party”, care 99.99% va fi controlat de marile corporatii.
  Din pacate marea majoritate a celor care au comentat despre ACTA s-au pierdut in detalii insignifiante si n-au mai vazut “padurea din cauza copacilor”. Ce inseamna asta de fapt pentru noi? Inseamna ca semnam pentru creearea in viitor a unei organizatii cu puterea de a trece de legea locala.

  Comform documentelor ACTA a fost creata pentru: ” for the purpose of establishing international standards for intellectual property rights enforcement”. Cred ca nu trebuie sa va traduc ce inseamna “enforcement”, insa pentru cei ce nu stiu, se poate traduce ca “executare, constrangere, sanctionare, fortare”. Suna bine, nu-i asa? Poate acum va intrebati, dar stai, cum sa te “execute” sau “sanctioneze” un organism international? Simplu, pentru ca ai fost de acord si ai semnat pentru crearea lui.

  5. Ca niste simpli catelusi ce suntem, am fugit repede sa semnam tratatul. Daca tragem linie, Romania are avantaj ZERO din semnarea lui, singurele avantaje le au marile corporatii din US, CA, UK, JP.

  6. Germania a refuzat sa semneze tratatul. 80 de milioane de hoti, si fraieri pe deasupra, nu? Cum n-au semnat ei fraierii. Suntem mai tari ca ei.

  PS: observ ca folositi pe blog screenshot-uri de pe alte site-uri. Vreau sa va informez ca in litera legii incalcati drepturi de autor folosind aceasta metoda (nu aveti permisiunea autorului sa folositi parti din site-ul sau, fie ele si tranformate in imagine). La fel se intampla si cu filmarea sau fotografierea cladirilor in US. Le poti folosi doar in particular si nu facute public.

  Ca sa fiti in pefecta legalitate va trebuie un “written concent” de la autor comforma caruia va da voie sa le publicati. La fel si screen-urile cu imagini de la posturi TV. Banuiesc ca nu ati platit la Antene drepturi pentru imaginile alea.

  Nu va faceti grji, in curand veti avea ocazia sa platiti si pentru asta.

  Toate parerile expuse aici sunt strict personale, nu vreau sa intru in dispute sau chestii de genul asta. Am respect pentru copyright, insa nu cu orice pret. Mult succes in continuare cu site-ul, voi mai reveni.

  Cu stima,
  Gabriel

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   @Gabriel – Sa le luam pe rand:

   1. Nu stiu daca ai citit primul articol legat de subiect. Explicam acolo ceva si imi exprimam un punct de vedere, inclusiv de ACTA si rolul ei. Nu, nu apar ACTA, daca asta ai inteles.
   2. Am o pozitie radicala asupra furtului. Daca un produs este de vanzare si cel care l-a creat nu-l distribuie gratuit, inseamna ca el de vanzare, nu de furat. Ca si celuilalt comentator care intreba de problema asta, iti sugerez un exercitiu simplu: publica o carte intr-o editura mare (Springer, Wiley, etc.). Urmareste mai apoi cand apare la descarcat la liber pe net. Cum te simti atunci ? Ai spus ca lucrezi in cercetare, deci ar trebui sa poti face exercitiul.
   3. Legislatia de acum te pedepseste daca pui la dispozitie – prin orice mijloace, o opera protejata de drepturi de autor. Fie ca esti persoana fizica, fie ca esti persoana juridica.
   4. Nu scrie nici unde in ACTA ca se trece peste legislatia locala. Reciteste te rog ca sa te convingi. Cand gasesti un contraexemplu, te rog sa-l faci public. “international standards” nu insemna “law”. Standardele nu sunt obligatorii.
   5. Nu am habar de semnare, am semnalat faptul ca nici Emil Boc nu stia la momentul respectiv. S-a semnat in Japonia.
   6. Cat despre Germania, se spune asa: “Germany will not sign an international anti-piracy treaty, despite having already agreed to it in principal, government sources in Berlin said Friday, February 10.”. Legat de aspectul cu dreptul de a folosi ceva de pe un site, lucrurile sunt mult mai complicate decat iti imaginezi. Screen-shot-urile sunt de fapt fotografii facute cu aparatul foto la televizor – deci nu se pune. Filmele sunt embedded – deci cu permisiunea lor. Cat despre capturile sub forma de imagine de pe site-uri, pana demonstrezi tu ca sunt capturi … Si mai trebuie sa demontrezi ca detii dreptul de autor, demonstratie care se face cu acte nu cu vorbe. Drept care se inregistreaza la un organism. Era in trecut o chestiune legata de siglele unor firme (care sunt inregistrare la OSIM si la altele organisme de profil) si despre cum le folosim pe site-uri. Mai era o problema cu asa-numitele agregatoare de stiri. Acolo se preiau bucati intregi din articole cu citarea sursei. Eu de unde am preluat, am citat – daca nu explicit se vede in captura adresa. Stiai ca in TOS la youtube spune explicit ca este interzisa difuzarea clipurilor pe TV ? Fa un sumar si adu-ti aminte cate posturi TV nu au prezentat clipuri youtube !
   7. Iar ” … in curand veti avea ocazia sa platiti si pentru asta …” este o amenintare ? Daca da, sa-mi spui sa te trec la lista (citeste regulile).
   8. Cat despre revenit sau ne-revenit, este o chestiune de optiune personala. Daca argumentezi in vreun fel ce spui, e bine. Daca nu, ramane cum am stabilit.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Avataromrau.ro Post author a comentat:

  Inca o chestiune, fiindca vad ca revine obsesiv partea cu “daca nu aveam lucruri piratate, nu ma putea realiza in viata”. E o mare prostie fratilor. Va rog sa va ganditi ca in urma cu 20 de ani nu erau nici net si nici torente. Erau doar carti tiparite, reviste tiparite. Muzica se asculta la radio sau pe disc de vinil – care nu se putea pirata. Si oamenii se realizau pe vremea aia, inventau, cercetau, etc. Au inventat inclusiv Internetul ! Si, va rog sa ma credeti, numarul de cretini la mia de locuitori este mai mare in 2012 decat era in 1990. Cu Internet si cu torente cu tot.

  Deci argumentul cu lipsa accesului la educatie din cauza ca nu mai puteti fura nu tine – trebuie sa gasiti altceva !

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 3. AvatarStefan a comentat:

  Piratarea a existat de cand a aparut internetul dintr-un simplu motiv: preturi exagerate. Nu este un lucru corect sa descarci lucruri care in mod normal trebuia sa platesti pt. ele cat timp altii au muncit. Totusi tin sa spun ca nici nu mi se pare corect sa dau 500 de euro pe un program de care ma folosesc odata pe luna cand trebuie sa lucrez cate ceva. Adevarul este ca un produs bun isi va scoate banii inzecit cu tot cu piratare.
  Un alt motiv (cel putin pt mine ca mai descarc un film) este simplul fapt ca in tara la noi nu este difuzat sau/si nu am posibilitatea sa il cumpar (uneori nici din strainatate)
  As fi ipocrit sa spun ca accept acta dar nici sa spun ca motivul pt. care nu o accept este acela ca fur ca nesimtitul. Nu am de gand sa platesc 10$ pt un desktop care (sigur) il voi schimba peste maxim o saptamana.
  Muzica, filmele, programele intr-adevar bune castiga oricum mult practicand acest pret ridicat. Majoritatea programelor care le am le-am cumparat atata timp cat s-au incadrat in ratia de uz/timp/pret. Nu dau 500$ pt un program care vreau sa vad cum e. De asemenea nu dau acesti bani pt un program care il folosesc din an pasti.
  Intentia Acta e buna dar lucrurile au mers relativ bine cu internetul pana acum si fara iar eu consider ca vor merge in continuare.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   @Stefan – Asta incerc eu sa lamuresc lumea: ACTA nu face nimic in plus fata de legislatia nationala. Va aparea un articol nou, imediat, si vezi acolo ce se intampla fara ACTA, doar cu legea de acum. Este un exemplu din UK, dar este relevant ca nu are nici o legatura cu ACTA.

   Daca folosesti un program o data pe luna, asta nu este un motiv sa-l furi. Daca ai nevoie de o masina de transport lemne o data pe an, nu e un motiv sa o furi. Daca am nevoie de o camera video o data pe an, sa filmez la ziua copilului, nu o fur. De chestiunea asta s-au prins si producatorii de soft (un pic am tarziu spun eu) si iti inchiriaza programul, contra cost. Cat vrei tu, o ora, o zi, o saptamana, o luna, un an. Microsoft vrea sa introduca asa ceva pentru sistemele de operare si pentru suita Office – ti le inchiriaza, cu avantajul ca la o trecere de la XP la 7 de exemplu, nu platesti nimic in plus, chiria fiind la fel. Sunt convins ca si alti producatori au asemenea oferte – o sa ma documentez si o sa scriu un articol despre acest subiect.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. AvatarStefan a comentat:

  Inca un lucru: Nu ar trebui sa condamnam pe toata lumea care isi descarca cate ceva, ci pe cei care fac profit pe treaba asta.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   @Stefan – De acord si cu asta. Problema este ca daca ii inchizi pe cei care fac profit – adica pe cei care pun la dispozitie operele piratate, dispar si cei care nu fac profit, pentru simplul motiv ca nu mai au de unde descarca …

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 5. AvatarStefan a comentat:

  Nu ma refer neaparat la cei care pun la dispozitie materialele, ci la cei care le folosesc piratate in meseria lor.
  Ex: Daca as fi fotograf profesionist nu ar trebui sa folosesc un photoshop piratat.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   @Stefan – Pai imi explici si mie de unde iei programul piratat ? Cuvantul “piratat” implica un “pirat” care sparge un sistem de protectie a unui program. Daca piratul nu mai poate distribui programul piratat, tu de unde il descarci ca sa-l folosesti ? Sigur, asta exclude cazul de “self-pirating”, adica te apuci tu de spart programele demo pe care le folosesti.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.