hai cu meteoritu

Vineri, 15 Februarie 2013 | 6 Comentarii

Astăzi a apărut pe canalele de ştiri ceva cu adevărat interesant. Cică ruşii au doborât un meteorit, urme ale acestuia căzând pe Pământ. Acum că meteoriţii cad pe Pământ, nu a mare filosofie – se întâmplă asta de zeci de mii de ani. Şi, vorba poetului, “avem dovezi solide”. Dar ieri, “o rachetă a armatei sovietice a lovit un meteorit” … Chiar aşa? Spre delectarea publicului au fost postate şi nişte filmuleţe de la sol:

Frumos şi spectaculos! Bun, după ce ne-a minunat de frumuseţea cu care intră un meteorit în atmosferă (şi ne-am mirat de faptul că absolut nici un şofer nu a reacţionat în nici un fel la acea lumină ciudată şi orbitoare), haideţi să mai citim un pic. Aici (dar nu numai) găsim nişte informaţii legate de meteoriţi. Dar mai ales despre viteza acestora la intrarea în atmosferă:

Cum se desfasoara o astfel de “intilnire” dintr-o particula meteoritica si Pamint? Un corp meteoritic, aflat pe o orbita eliptica, are o viteza de 42 km/sec, el patrunzind in atmosfera Pamintului cu o viteza de 12-72 km/sec, in functie de unghiul de incidenta, in raport cu viteza Pamintului, de 30 km/sec. La inaltimea de 2000-3000 kilometri de suprafata Terrei, corpurile meteoritice patrund in straturile superioare ale atmosferei, extrem de rarefiate. Atingind treptat regiunile dense ale atmosferei, la altitudinea medie de 200 kilometri, frecarea cu mediul gazos al acesteia devine extrem de intensa. Atit corpul meteoritic, cit si aerul din jurul sau, incep sa se incinga.

Deci viteza cu care cade meteoritul este de 30 de km pe secundă? Hai să vedem cu cât zboară rachetele. Tot ce am putut găsi ca informaţie poblică era undeva sub 4 km pe secundă. Oricum, undeva la a zecea parte a vitezei minime cu mare se deplasează meteoritul.

Şi acum întrebarea miraculoasă: cum au reuşit ruşii să lovescă meteoritul? Greu de spus, dar mai ales extrem de greu de crezut. A reînceput cursa înarmărilor, motor sigur al dezvoltării economice “durabile” – aşa cum le place europenilor de carton să spună – şi o veste despre rachete şi interceptări prinde la public. Sigur, am început cu sperietoarea coreeană – racheta balistică, care poate ogive nucleare, am continuat cu meteoritul lovit de racheta rusească şi am încheiat ziua de ieri cu sistemul de interceptare american:

interceptor_american

Am o problemă mai veche, încă nelămurită deplin. Am fost pe lună sau a fost doar o ţeapă propagandistică?

Actualizare 20130215-22:00 – Mai multe filme şi detalii suplimentare despre eveniment găsiţi aici. Şi nu, nu a distrus nimeni nimic cu nici o rachetă.

6 comentarii la “hai cu meteoritu

 1. Camil a comentat:

  După ultimele informaţii radarele ruseşti nu au prins nimic. Putin a ordonat anchetă. Meteoritul ar fi suferit 9 explozii până la contactul cu suprafaţa pământului. De aici şi “ploaia de meteoriţi” cum i-au zis unii fenomenului de ieri. Ce e interesant e că geamurile termopan au rezistat, iar cele clasice nu.

  Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

  Răspunde
 2. Cristian a comentat:

  In primul rand, ma bucur de articol..eram un pic nedumerit cu evenimentul asta gratie yahoo si alte canale de stiri (nu dau nume, dar va pot spune despre mine ca nu sunt preaaa…pro tv)
  In al doilea rand http://www.youtube.com/watch?v=uSIcCqTj3bo, pentru Camil si lucrurile cu adevarat interesante, care palesc, chiar si in fata unui amarat meteorit. :))

  Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 1

  Răspunde
 3. sergiu a comentat:

  Mda…. intradevar greu de crezut faza cu doborarea meteoritului, mai ales la ce viteza are.. insa referitor la ,,daca a ajuns sau nu omul pe luna” am gasit un link mai vechi http://www.youtube.com/watch?v=Rlj_2VSrVSc , si din cate stiu cica rusii au anutat recent ca vor lansa o campanie de a ajunge pe luna pana in 2020 poate, prima si reala.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Asta cu ajunsul pe Luna o cred. Am si explicat – de ajuns pe suprafata Lunii se poate. Cel putin la acest moment nu stiu sa existe posibilitatea de a si pleca de acolo.

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.