hackeru’ povesteşte despre serialepenet

Joi, 9 Iulie 2015 | 1 Comentariu

După ce ieri lumea s-a prins că serialepenet.ro nu mai merge, nameserverele fiind modificate la ROTLD, au apărut şi polemici în legătură cu cine s-a prins primul de schemă. Din punctul ăsta de vedere este irelevant, pentru că şi în momentul de faţă site-ul este servit de pe un server din curtea STS. Am citit cu interes ceea ce publică pe un site un specialist în securitate informatică, CEO, etc.

Este Fondatorul si Presedintele Asociatiei Centrul de Cercetare in Securitate Informatica din Romania – CCSIR de unde coordoneaza si co-organizeaza in fiecare an DefCamp, cea mai importanta conferinta de securitate & hacking din Europa Centrala si de Est. Andrei este, de asemenea, si CEO al Bit Sentinel, prin intermediul caruia ofera servicii de securitate informatica, penetration testing, security management, recuperarea de dupa un atac cibernetic, training-uri si workshops.

Să vedem ce ne spune Andrei despre serialepenet (sublinierile îmi aparţin):

Pana la aceasta ora nu am remarcat nici un comunicat de presa cu privire la acest sechestru adus de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Sechestrul se pune nu se aduce.

Totusi, se poate confirma printr-un simplu Whois faptul ca Rotld, principalul serviciu care pune la dispozitie domenii cu extensia .ro, a blocat optiunile de transfer, modificare si stergere ale domeniului.

ROTLD, după cum sugerează şi numele, este TLD pentru domeniile .ro. Singurul, şi nu principalul.

Personal, il vad ca pe un precedent periculos. Nu retin sa mai fi vazut pana acum site-uri sechestrate dupa modelul american in Romania.

Au mai fost asemenea cazuri şi la noi.

Ca să vă daţi seama că omul ştie el ceva, să citim ce declară aici:

Andrei Avadanei, expert in Securitate Cibernetica, ne face o demonstratie, cu o antena montata pe laptop si un program descarcat gratis de pe internet. Cauta retele nesecurizate in care ar putea sa patrunda.

“Mi-ar lua undeva la un minut in conditiile in care ma misc foarte greu. Si cu cat esti mai aproape de retea o spargi mai usor. Intr-un un minut practic ai putea intra aproape in toate dintre ele. Ai acces la net si daca voi monitoriza traficul voi putea vedea ce fac si cei din reteaua respictiva, voi putea fura conturile lor de mail de Twiter sau retele sociale. Sau de business daca ei intra la servici si eu stau si monitorizez reteaua…vad tranzactiile de anul asta.” – spune Andrei.

Dacă tu foloseşti un program descărcat gratis de pe Internet, nu eşti expert sau hacker, eşti doar un tip uşor trist. Dacă reţeaua este nesecurizată înseamnă că datele se transmit fără a fi criptate, între client şi AP. Dar dacă datele sunt criptate la nivelul layerului aplicaţie, şansele tale de a fura conturi de reţele sociale sau de E-mail sunt spre zero. Unde mai pui că la Facebook nici dacă îţi dau parola, Andrei, nu ai ce face cu ea.

Ca şi CEO al Bit Sentinel, dragă Andrei, să pui pe site că serialepenet.ro a fost victimă a unor hackeri, deja e spre penibil.

serialepenet-hacked

Merge bine firma?

Later edit:

Acum văd şi nişte comentarii spumoase. Un cititor îi desenează care este diferenţa dintre libertatea de exprimare şi încălcarea drepturilor de autor, dar Andrei o bagă cu audio-vizualul.

andrei-legi

Problema fata de exemplele date de tine e ca Legea Audiovizualului nu acopera si partea online. Tu sub ce lege ai pune activitatile facute de serialepenet?

Nu Andrei, aici se aplică Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, mai precis ceea ce publicau ei se încadrează la Art. 7, litera e):

Art. 7 Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:

e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;

Art. 13, integral:

Art. 13 Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:
a) reproducerea operei;
b) distribuirea operei;
c) importul in vederea comercializarii pe piata interna a copiilor realizate, cu
consimtamantul autorului, dupa opera;
d) inchirierea operei;
e) imprumutul operei;
f) comunicarea publica, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poata fi accesata in orice loc si in orice moment ales, in mod individual, de catre public;
g) radiodifuzarea operei;
h) retransmiterea prin cablu a operei;
i) realizarea de opere derivate.

Art. 14:

Art. 14 Prin reproducere, in sensul prezentei legi, se intelege realizarea, integrala sau partiala, a uneia ori a mai multor copii ale unei opere, direct sau indirect, temporar ori permanent, prin orice mijloc si sub orice forma, inclusiv realizarea oricarei inregistrari sonore sau audiovizuale a unei opere, precum si stocarea permanenta ori temporara a acesteia cu mijloace electronice.

Deci nu are treabă cu audio-vizualul românesc. Mai clar, dacă tu pui o cameră video să filmeze un film transmis în sistem pay-per-view, sau transmis la liber pe HBO, nu îţi dă nimeni dreptul să difuzezi înregistrarea, cu bani sau fără bani, pe un site al tău. Pentru că asta nu are de-a face cu dreptul la liberă exprimare.

Un comentariu la “hackeru’ povesteşte despre serialepenet

  1. shareban a comentat:

    Meserie te halesc… Sa nu stam langa astia ca ne virusam. Unde intorci privirea numai antene, experti, sexperte. Ce mai frate, un popor de hackeri manelisti. Deci dacii comunicau wireless, da?

    Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

    Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.