guvernul foloseste windows xp

Luni, 14 Iulie 2014 | 1 Comentariu

Microsoft a vândut către statul român 144.000 de licenţe pentru Windows XP în anul 2013, an în care se ştia că Microsoft nu va mai face update la respectivul sistem de operare. E ceva rău în toată afacerea asta? Nu se ştie, poate vom afla de la DNA, deşi mă cam îndoiesc. La afaceri care depăşesc un anumit volum al grămezii de bani (ca să-l citez pe Mircea Băsescu, fratele preşedintelui), totul se desfăşoară după alte reguli decât pentru nişte afaceri normale, gen “a fost arestat preventiv 29 de zile cu acuzaţia de suspiciune de tentativă de trafic de influenţă”.

5. Contractul de fumizare produse cu nr. R0/41 din data de 03.04.2013, inregistrat la MSI cu nr. 37/30.04.2013 (subsecvent Acordului-cadru de fumizare nr. 32/12.08.2009, incheiat in baza HG nr. 460/2009 si a Actului aditional nr. 1 cu nr. 93/20.12.20) avand ca object cumpararea definitiva (buy-out) licente Microsoft. Tipuri cantitati totale de licente XP, stabilite in baza situatiei elaborate de institutiile publice beneficiare si a comenzilor transmise:

Denumirea produsului: Windows Pro
Tipul produsului -Licenta L
Versiune: XP
Numar de licente: 144000

Cu privire la actiunile intreprinse de MSI in urma anuntului Microsoft, prin care incepind cu data de 8 aprilie 2014 suportul aferent sistemului de operare Windows XP precum si al aplicatiei Microsoft Office 2003 va inceta, precizam urmatoarele:

In luna noiembrie 2013 la initiativa MSI a fost convocata Comisia Interministeriala formata din reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Educatiei Nationale, Serviciului Roman de Inforrnatii, Serviciului de Inforrnatii Exteme.

Convocarea Comisiei Inteministeriale a avut ca scop :
-analiza deciziei Microsoft, cu privire la sistarea incepand cu data de 8 aprilie 2014 a asigurarii suportului aferent sistemului de operare Windows XP precum ai al aplicatiei Microsoft Office 2003 ;
-evaluarea optiunilor strategice;
-stabilirea masurilor necesare.

Au fost organizate sedinte de analiza in cadrul Comisiei intalniri cu reprezentantii Microsoft si in urma discutiilor s-a primit din partea Microsoft o propunere de acord/contract de cooperare strategic, prin care se stabilesc directiile de cooperare cu privire la posibila utilizare a tehnologiilor Microsoft in sectorul public, institutiile de invatamant si institutiile medicate de stat din Romania si asistenta acordata de Microsoft pentru initiativele si programele ale Guvemului.

Cooperarea vizeaza in principal:
– Utilizarea de software licentiat de catre Guvern;
– Protectia drepturilor de proprietate intelectuala;
– Sprijinirea sectorului public: administratie publica, invatamant si sanatate;
– Private Cloud al Guvernului;
– Centru de inovatie si incubare a afacerilor;
– Ecosistem local de software;
– Cresterea securitatii pe internet;
– Programul de securitate guvernamental;
– Programul de Cooperare in Domeniul Securitatii;
– Initiative pentru sectorul de invatamant;
– Licente pentru sectorul de invatamant;
– Programe de educatie/Transformarea procesului de invatare;
– Incurajarea inovatiei;
– Dezvoltarea abilitatilor secolului 21 si a capacitatii de angajare;
– Initiative pentru sectorul medical;
– Schimbul de informatii;
– Asistenta Microsoft pentru Sectorul privat;
– Programe suplimentare.

rip-windows-xp

Hai că nu e chiar atât de rău, au făcut o comisie şi au discutat un parteneriat strategic. Probabil ceva de genul “noi vă mai oferim suport şi voi mai daţi nişte banuţi”. Acum e greu de crezut că Microsoft mai face ceva pentru XP, vor vinde nişte produse de tip server, firewall şi proxy, pentru a limita pătruderea crocobaurilor în calculatoarelor funcţionarelor de la ghişeele patriei. Ce te faci însă cu licenţele care au ajuns la MAI şi MAN? Acolo se lucrează inclusiv cu secrete de serviciu şi secrete de stat.

Aveţi lecturi interesante legate de subiect aici şi aici.

Un comentariu la “guvernul foloseste windows xp

  1. AvatarGicu de la cazane a comentat:

    MAI ? Glumesti ? Despre ce secrete de serviciu sa fie vorba ? Despre acelea in care Garda Financiara da dispozitie Politiei sa ameninte persoane cinstite sa retraga denuntul santajistilor ? Asta nu mai e demult secret, dimpotriva !

    Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.