google si nest intra in casa ta

Marţi, 14 Ianuarie 2014 | 2 Comentarii

Google a achiziţionat compania Nest. Nu ştiu dacă a auzit cineva de Nest … cel puţin în zona noastră. Şochează preţul plătit de Google, respectiv 3,2 miliarde de dolari. Cash!

De unde atâta interes pentru Nest? Aştia produc nişte dispozitive care se instalează în casă, cel vizat de Google este un termostat de ambianţă. Termostatul comunică cu aplicaţii iPhone şi Android, deci comunică prin Internet. Cumpărând compania cu totul, Google va pătrunde în casa ta … şi va ştii la ce temperatură stai în casă, când pleci de acasă, când te culci seara, etc. Deci “Nest knows you” va deveni “Google knows you”.

termostat-nest-google

Aceste informaţii, suprapuse peste profilurile tale online, vor fi o adevărată mină de aur. Atât pentru Google cât şi pentru NSA. Google va face bani din publicitate, NSA te va urmări. A win-win situation!

Compania Nest a fost fondată în 2010, iar termostatul inteligent a fost lansat în 2011. Deci Google a plătit 3,2 miliarde de dolari pentru un termostat? Se pare că da!

Dacă ne uităm la statistici, Google a plătit 3.000 de dolari pentru fiecare termostat din ăsta instalat în SUA, preţul de vânzare cu amănuntul fiind 249USD. Deci un ROI de 1200%.

Aşa arată dispozitivul pe dinăuntru:

iar ca să înţelegeţi cum anume va intra Google în casă, urmăriţi de la minutul 18 acest film:

Filmul ăsta e mult mai clar, băiatul care explică se şi pricepe:

2 comentarii la “google si nest intra in casa ta

 1. AvatarAdrian a comentat:

  Suma pare enorma intradevar, avand in vedere ca la ultimele estimari Nest era cotata la 800 de milioane ( si asa considerat exagerat ). Cel mai probabil google a intrat intr-un “bid war” cu alt competitor la achizitie.
  Pentru cine nu intelege de ce sumele astea atat de mari, trebuie sa fie la curent cu legea din SUA in ceea ce priveste patentele. Practic google nu da 2 bani pe termostatul inteligent, pe senzorii de fum..e.t.c ce mai are Nest. Google a fost interesata de patentele firmei Nest, patente care nu vor permite altor firme sa produca aceleasi device-uri.

  Mai multe aici: http://techcrunch.com/2013/09/11/nest-buys-protection-licenses-patents-from-intellectual-ventures-to-fight-honeywell-others/

  si aici:

  http://techcrunch.com/2014/01/13/nest-gives-google-top-shelf-design-expertise-for-the-next-frontier-of-hardware/

  “And there is also the issue of Nest’s intellectual property and patent fights. Nest is facing patent infringement lawsuits from Honeywell and First Alert maker BRK. To help fight those and also to protect itself from copycats, it’s been aggressive on the patent front, with 100 patents granted, another 200 filed and a further 200 ready to file; and an ongoing licensing agreement with Intellectual Ventures. Bringing Google into the mix will be another major boost for safeguarding the company in these battles, too.”

  Cred ca este destul de clar.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Eu sunt în stare să pun pariu că nu iese nimic din treaba asta. Nu mă poate impiedica nimeni să vând un termostat inteligent, care e diferit cu 1 milimetru de al lor şi are 8 funcţii în plus şi 3 în minus şi are un design care nu seamănă deloc. Chestia cu patentele e o treabă extrem de fluidă (dovadă că au 100 de patente pe o mizerie care a fost făcută ca proiect de licenţă de studenţi din multe ţări, în ultimii 10 ani), pentru cine înţelege cu adevărat lucrurile. Cred că mai degrabă interesează cele 1.000.000 de mizerii deja montate în casele americanilor, cu istoric cu tot. Sau e doar o metodă de a scoate nişte bani din firmă …

   Apropos de Honeywell, aştia fac automatizări de mult timp. Şi fac şi ceva mult mai complex şi complet decât Nest:

   http://yourhome.honeywell.com/home/Products/Thermostats/7-Day-Programmable/Wi-Fi+Smart+Thermostat+with+Voice+Control.htm

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.