godaddy e praf

Miercuri, 12 Septembrie 2012 | 1 Comentariu

Ultimele două zile au fost cu multe peripeţii pentru cei care au cont pe Godaddy. Oamenii au avut nişte probleme cu partea de hosting, probleme atât de mari încât nici pagina lor nu a funcţionat o bună bucată de vreme. Fără să mai vorbim despre câteva sute de mii de pagini ale clienţilor.

Sigur, lucrurile sunt sub control, anunţul de pe pagina lor este liniştitor:

We owe you a big apology for the intermittent service outages we experienced on September 10th that may have impacted your website and your interaction with GoDaddy.com.

The service outage was due to a series of internal network events that corrupted router data tables. Once the issues were identified, we took corrective actions to restore services for our customers and GoDaddy.com. We have implemented measures to prevent this from occurring again.

At no time was any sensitive customer information, such as credit card data, passwords or names and addresses, compromised.

Throughout our history, we have provided 99.999% uptime in our DNS infrastructure. This is the level of performance our customers have come to expect from us and that we expect from ourselves. We pride ourselves on providing world-class service — through our products, our site experience and customer care.

Ceea ce, tradus, înseamnă că nişte probleme la o tabelă de rutare a generat toată această bulibăşeală. Întâmplător sau nu, am avut ghinionul să interacţionez cu ei. Mai precis cu serviciul clienţi. Singurul lucru pe care pot să-l spun este că sunt praf. Dar praf la nivelul cel mai de jos cu putinţă. Incompetenţă mai mare rar mi-a fost dar să văd.

Pentru cei care vă gândiţi cumva să vă luaţi hosting la ei, vă rog să priviţi câteva date. Pe serverul la care am acces pentru hosting sunt fix 100 de directoare in care sunt conturile clienţilor. În fiecare dintre cele 100 de directoare sunt undeva între 50 şi 90 de clienţi, cu o medie undeva la 70. Deci pe un singur server web avem 7.000 de clienţi!

godaddy_directoare_clienti

Inutil de menţionat că fiecare utilizator poate avea un număr nelimitat de domenii (presupun că toţi utilizatorii de pe serverul la care am eu acces au pachete similare). Asta înseamnă că, pentru un număr de 5 domenii pe cont, în medie, serverul găzduieşte 35.000 de domenii. Dacă numai 10% dintre aceste domenii au baze de date în spate (WordPress de exemplu) vă imaginaţi la ce se traduce accesarea a 10% dintre acest site-uri simultan?

Şi serverul este Apache …

hosting_godaddy_apache
Fenomenul de concentrare a hostingului are ca motivaţie scăderea costurilor de administrare la nivelul firmelor. De ce să mai plătesc un administrator bun, când pentru o sumă modică pot lua hosting undeva? Singura problemă apare în momentul în care lucrurile încep să meargă prost. Merge prost hosting-ul şi merge prost şi afacerea.

Părerea mea este că e bine ca întotdeauna să existe o alternativă. Pentru DNS, vă recomand cu căldură să încercaţi DNSMadeEasy. Dacă nu sunteţi mulţumiţi de ei, vă dau eu banii pentru un an înapoi.

Legat de alegerea hosting-ului, am în pregătire un articol mai amplu.

Un comentariu la “godaddy e praf

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.