gmail ataseaza fisiere din gdrive

Luni, 8 Aprilie 2013 | 2 Comentarii

După ce Yahoo a anunţat, pe 2 aprilie 2013, că noua interfaţă de client E-mail permite ataşarea unor fişiere din Dropbox, Google anunţă ceva similar. Astfel, în fereastra unde compuneţi un mesaj nou vă este permisă ataşarea unui fişier de maxim 10 (zece) GB din contul de Google Drive.

gmail_google_drive

În principiu lucrurile sunt aproape perfecte, în sensul în care nu se transferă fizic nici un fişier ci doar se transmite un link către un fişier stocat în GDrive. Ideea este excelentă, mai ales în cazul unor liste de discuţii care au mii de destinatari – cu toate adresele de E-mail pe acelaşi server de E-mail, iar transmiterea unui mesaj cu un fişier ataşat de 20MB practic epuiza spaţiul de stocare. Dacă lista are 500 de utilizatori, în momentul în care transmit 20MB ataşaţi la mesaj, pe HDD-ul care stochează mesajele se va ocupa un spaţiu de 10GB – şi asta doar pentru un singur mesaj.

Partea proastă este că este necesar ca – pentru ca cel care primeşte mesajul să poată accesa fişierul, fie să îl faceţi public:

google_mail_drive_share

fie ca destinatarul să solicite accesul în momentul în care îl accesează (dificil de gestionat aşa ceva dacă trimiteţi mesajul pe o listă cu 100 de conturi).

Ideea e bună, doar că Marissa Mayer a implementat-o prima. Dezavantajul ei este că Yahoo nu deţine un serviciu similar GDrive şi a trebuit să apeleze la DropBox. Ceva mă face să cred că lucrurile nu se vor opri aici – fie va cumpăra DropBox (cel mai plauzibil), fie va crea ceva similar. E doar o chestiune de timp.

Nu trebuie să uitaţi nici o secundă însă că toate informaţiile pe care le stocaţi pe serverele publice sunt informaţii semi-publice (în cazul Google ele pot deveni publice prin includerea în rezultatele căutărilor) şi cel puţin providerii respectivi le pot folosi după bunul lor plac!

2 comentarii la “gmail ataseaza fisiere din gdrive

  1. Avatarkoz a comentat:

    Urmaresc cu interes ce face Mayer, pentru ca primul meu contact cu internetul a insemnat Yahoo mail si le apreciez calitatea de pionieri in aceasta zona a facilitarii comunicarii online (impreuna cu hotmail si alti cativa). Dar ma indoiesc sincer ca Yahoo vor depasi Google foarte curand, chiar daca au primii o idee buna, ca cea cu DropBox. Stiu cat accent se pune pe designul de interactiuni (IxD) la google si cat se testeaza o functionalitate noua, chiar daca pentru utilizatorul de rand e aparent un simplu buton “aruncat” in pagina. Or face la fel si la Yahoo, dar cata vreme layout-ul lor ramane aglomerat si mai greu de folosit decat la google, primii vor avea probleme.

    Răspunde
    1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

      Absolut corect! Mie imi place cum arata si se misca clientul de E-mail de la Yahoo pe Android. Intr-adevar, pagina pentru PC e foarte incarcata, la fel ca si Home page.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.