gheorghe deseneaza si osim inregistreaza

Vineri, 15 Iunie 2012 | 12 Comentarii

Semnalam într-un articol trecut faptul că în Romania se poate breveta orice, inclusiv motorul cu apă. Atunci era vorba şi despre salina de suprafaţă. În aceste zile mi-a atras atenţia un titlu de ziar în care se spune că Gheorghe C. din Botoşani, oraşul celor care pot citi şi dacă literele din cuvinte sunt amestecate, este cercetat penal pentru că a înregistrat la OSIM, în 2006, un desen de produs care era pe piaţă din 2001.

osim_cercetat_penal

Acum nu ştiu cum stă treaba cu acuzaţiile, mai ales că încă nu văd nici un dosar pe portalul instanţelor. Mi-am permis să documentez un pic subiectul.

gheorghe_corduban

Deci, domnul Gheorghe Corduban (cel din fotografia de mai sus), din municipiul Botoşani, depune pe data de 3 ianuarie 2006 o cerere cu numărul de înregistrare 0001/2006 la OSIM, prin care cere să i se recunoască întâietatea în ceea ce priveşte un model de scări interioare din lemn (o asemenea scară vedeţi chiar lângă dumnealui în fotografie).

gheorghe_corduban_scara_interioara_cerere_osim

OSIM nu stă mult pe gânduri şi face recunoaşterea în data de 28 Aprilie 2006 şi atribuie desenului numarul de înregistrare 016973.

gheorghe_corduban_scara_interioara_kit_osim

Aşa arată înregistrarea desenului pe site-ul OSIM, în Registrul on-line al desenelor şi modelelor:

[scribd id=97184944 key=key-2f5cgd40wkj1rhid5z43 mode=list]

Nu cred că trebuie să fii mare specialist ca să-ţi dai seama că respectiva scară, din lemn, metal, piatră, etc. nu are cum să fie invenţia lui Gheorghe. Scări de acest tip găsiţi inclusiv pe la diverse lăcaşe de cult, mănăstiri, etc. O scară susţinută pe mijloc – ca în desenul 5.1, am văzut personal la un muzeu. Muzeu construit de nişte oameni acum vreo 500 de ani. Atunci nu erau nici Gheorghe şi nici OSIM.

Lăsând lucrurile astea la o parte, OSIM a intrat într-o febră a brevetării, motivat şi de faptul că trăieşte din taxele pe care le încasează de la clienţi. Dar lucrurile nu au cum să rămână aşa ! Şi nu ştiu dacă neapărat Gheorghe este vinovat. OSIM, care a certificat că modelul respectiv este original, nu are nici o răspundere în toată ciorba asta ? Dacă mă duc să înregistrez un desen al unei roţi de căruţă cu 13 spiţe, OSIM îl înregistrează ?

Sursa ştire: evenimentul.ro

12 comentarii la “gheorghe deseneaza si osim inregistreaza

 1. specialistul a comentat:

  Inainte de a comenta o problemă de proprietate industrială, mai întâi înceară să stăpânești termenii și legislația în domeniu și apoi să faci comentarii. În primul rând că nu este vorba despre invenție ci de protecția unui model industrial și aici îți dau un exemplu – Toate mașinile sunt mașini dar faptul că fiecare se deosebește prin ceva de cealaltă le face modele distincte și deci pot fi protejate și nu ai inventat tu mașina care era cunoscută… ! OSIM -ul dispune de o bază de date – tu depui o cerere de înregistrare a unui model nou de scară – OSIM verifică dacă dacă din punct de vedere estetic este diferită de cele existente și dacă un cumpărător o poate deosebi de cele existente – OSIM acordă certificat de protecție pentru modelul respectiv.

  În cazul lui Gheorghe nu poate fi învinuit de însușirea calității de autor că după cum se știe Gheorghe el este creator de modele și chiar invenții încă din timpurile lui Ceaușescu.
  Așa că d-le înainte de a critica și a-ți da cu presupusul … mai pune mâna pe carte și te informează … că nu urzică!

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Ce te face să crezi că nu ştiu chestiile astea ? Până una alta am înţeles că are un dosar penal … Caută-l, că poate are nevoie de un avocat bun, dacă tot te pricepi aşa de bine. Ce relevanţă are perioada de timp în care ai creat cu faptul că, la un moment dat, poate ai copiat ceva ? Sau nu ai copiat ? Asta vor aprecia probabil experţii şi vor decide judecătorii.

   Între timp m-ai făcut curios … şi am găsit mai multe procese pe rol, la Tribunalul şi Curtea de Apel Bucuresti. Într-unul din cazuri s-a lasat cu anulări de certificate emise de OSIM. Exemplu:

   http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=2&d=MjAwMDAwMDAwMjIwNTg3

   Şi uite aşa am dat peste un adevărat război al scărilor interioare. Nu e treaba mea să mai fac investigaţii, sunt alţii care trebuie să o facă.

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

 2. Interesatul a comentat:

  Salut,
  Din intamplare am ajuns si eu pe acest link. Nu vreau sa fiu un om rau ci vreau sa fiu doar un om corect.
  Din pacate presa din Romania este intoxicata de manipulare si dezinformare. De multe ori am patit sa fiu implicat intr-un eveniment si sa aud alte bazaconii pe la Tv sau prin ziare.
  Recunosc ca mi-a starnit interesul acest subiect cand am citit in el Botosani si Moldova. Dar sa nu dam in sentiMENTALISME.
  Am citit ce scrie specialistul si tind sa ii dau dreptate, mai ales pentru ca am studiat si cazul pentru care ai postat link-ul si am observat o greseala de interpretare. Numitul SC SOGEMRO SRL a dat in judecata pe numitul CORDUBAN GHEORGHE. In mai mult randuri instanta a dat dreptate numitului CORDUBAN GHEORGHE in mai multe procese, iar SC SOGEMRO SRL a depus recurs de fiecare data si ultimul acum pe 14.06.2012.
  Nu imi ramane decat sa concluzionez ca mafia din Romania este mare iar cine are bani isi pernite sa poarte procese. Poate o data si o data vom reusi sa ii descoperim si pe cei mai mici si sa le dam dreptate inainte sa ii infundam si sa aruncam cu noroi in oameni ce poate nu au nici o vina. Cum ar spune americanul, in instanta pleci de la prezumtia de nevinovatie, demonstrata pana acum.
  Nu conteaza cate procese ai pe rol, pentru ca oameni fara minte si cu bani sunt multi!!!!!

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   1. In link-ul dat de mine in comentariu SC SOGEMRO SRL este parat. Gheorghe i-a dat in judecata dupa ce ei au inregistrat la OSIM un desen de scara foarte similar. Si a dat in judecata si OSIM … Hilar, nu ?

   2. Eu discutam despre modul in care se breveteaza/inregistreaza tot. Inclusiv aberatii tehnice de genul motorului cu apa. Cu scara din lemn e o alta chestiune – la gazeta scrie ca e vorba despre o firma din Belgia care revendica desenul. Cat despre scarile propriu-zise – punctul meu de vedere este al meu. Am vazut scari similare facute cu sute de ani in urma. Procesele intre botosaneni … treaba lor.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. specialistrul a comentat:

  În primul rând aceste lucruri nu sunt chestii, sunt probleme serioase, destul de delicate și pe care numai un specialist le poate înțelege. Faptul că nu le cunoști este această incursiune în întreaga proprietate intelectuală sau în speță industrială. Nu este tot una o marcă cu un desen industrial, cu o invenție sau un model de utilitate. Fiecare dintre acestea sunt reglementate de o lege și armonizată la legislația internațională. Eu învăț aceste lucruri de aproximativ 30 de ani și încă mai am multe de învățat și atunci cum te-aș crede că știi prea multe în domeniul în cauză. Îți pot spune că de multe ori nici instanțele de judecată nu sunt pregătite să se confrunte cu astfel de cauze de oarece la noi problematica este nouă. In cazul în speță ca să nu-și mai fac o lecție de proprietate industrială și ca să cunoști adevărul adevărat este faptul că românii au lucrat ca sclavi pentru niște nimicuri de mari afaceriști străini numiți ei comercianți dar au uitat că românii au mintea de pe urmă și nu se vor lăsa prostiți până la capăt. Acești comercianți – oameni de afaceri – investitori străini au scăpat afacerea din mână și românii i-au luat piața și de aici provine răzbunarea ajungând până la lucrurile cele mai odioase, de multe ori mituind și instanțele pentru a-și atinge scopul.
  Să lăsăm instanțele să-și facă datori iar dacă noi dorim să fim oameni răi hai să ne documentăm și să prezentăm lucruri adevărate nu numai auzite. Dacă te interesează acest caz și dorești să știi mai multe te pot ajuta dar nu pe net, față în față.
  Firma Sogerom – căci despre ea este vorba se judecă cu toată România atât în București cât și în tribunalele din țară. Știu un proces care are peste patru ani de zile și nu s-a avansat mai mult decât atunci când s-a depus acțiunea în instanță. Să privim enciclopedia oamenilor de știință din lume și să vedem câți sunt Românii și câte probleme importante pentru omenire au descoperit. Până și stiloul cu care ai învățat să scrii tot un roman l-a inventat chiar dacă tu l-ai avut din china căci așa la modă ceva mai demult.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Eu am prezentat nişte lucruri, fapte, documente publice. Obiectiv, fără interpretări subiective. Subiectivă a fost opinia mea precum că desenul scării seamănă izbitor cu ceva ce exista de mult timp. Am şi spus că e treaba instanţelor să decidă adevărul. Despre motorul cu apă ce părere ai ? Înafară de faptul că este o aberaţie tehnică, mai are şi alte elemente de noutate ?

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. specialistrul a comentat:

  Om rău te hazardezi pe un tărâm necunoscut și susții niște lucruri auzite.
  Ai încercat să creezi un lucru cunoscut dar cu mintea ta și să încerci să rezolvi niște neajunsuri la lucru deja știut și în urma acestor demersuri ți-ai dat seama că este tot o scară de sute de ani dar care a rezolvat niște neajunsuri știute și are și un alt aspect care o diferențiază de cealaltă cunoscută. – Ei bine ai creat un model nou și poți să ți-l protejezi. Acest lucru l-a făcut și Gheorghe. Și le-a protejat și Sogerom s-a trezit la vre-o trei ani că a încălcat dreptul lui Gheorghe și atunci a început mașinațiile. Certificatul anulat este a lui SOGEROM – iar decizia pe care ai expus-o este o îndreptare materială întrucât instanța a greșit numărul certificatului anulat.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   1. Nu ai spus nimic in plus.
   2. Stiu perfect ce am pus pe site.
   3. Nu Gheorghe era subiectul articolului, ci OSIM – reciteste. Articolul de presa a fost un punct de pornire – am si spus ca nu pot verifica informatia din articol, motiv pentru care l-am citat. In rest sunt informatii publice de pe site-uri oficiale.

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

 5. specialistrul a comentat:

  Dar despre motoarele pe bențină, motorină sau … ce părere ai !? Dacă ai să studiezi brevetoteca mondială ai să gășești zeci de mii de tipuri de motoare brevetate. Dacă te referi la faptul că dacă există sau nu motor care funcționează pe apă îți pot comunica că există, sunt destul de scumpe la ora actuală și nici nu există vre-un interes ca tu să conduci o mașină care funcționează cu apă când apa este pe toate drumurile și nu o prea controlează niște băieți deștepți care au făcut-o de 20 de ori mai scumpă decât pe vremea lui Ceaușescu. Dacă te interesează subiectul motorului care funcționează cu apă îl putem dezvolta,

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 1

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Zambesc … Stiu, teoria conspiratiei. Deci tu stii sa existe motor care functioneaza cu apa si care este functional – te felicit sincer. Motor cu apa, altul decat locomotiva cu aburi, adica unul care functioneaza doar cu apa drept combustibil, da ? E bine, stiu pe cineva cu bani care ar fi interesat. Pune un link de unde il putem cumpara.

   Iti place comentariul? Thumb up 3 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.