gazoductul iaşi ungheni

Marţi, 5 Noiembrie 2013 | 1 Comentariu

Republica Moldova încearcă, cel puţin la nivel declarativ, să se apropie de Uniunea Europeană. Dependenţa de resursele ruseşti, dar şi prezenţa armatei Rusiei pe teritoriul Republicii Moldova fac lucrurile să fie mult mai complicate decât le văd diverşi oameni de prin ONG-urile de pe la noi. Gazoductul Iaşi Ungheni, finanţat cu bani europeni, ar putea rezolva o parte din probleme, dar ar putea agrava altele.

Guvernul spune că se lucrează la gazoduct, primii miniştrii din cele două ţări se întâlnesc şi declară că lucrurile merg brici, preşedintele vizitează acelaşi loc câteva zile mai târziu şi declară altceva, respectiv că lucrurile nu prea merg şi în această iarnă Moldova va depinde tot de Rusia şi de gazele ei. Cronologic, totul s-a desfăşurat aşa:

1. Victor Ponta inaugurează şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni la 26 august 2013. Imediat după vizită dispare şi organizarea de şantier, cu tot cu muncitorii care sudau ţevi în timpul vizitei. Presa remarcă asta şi publică în toate mediile informaţia că la gazoductul Iaşi Ungheni nu se lucrează.

gazoductul iasi ungheni parasit

2. Victor Ponta, ca reacţie la cele scrise de presă, merge pe 12 septembrie 2013 în acelaşi loc, pentru a se asigura că se lucrează. S-a lucrat un pic, cât a fost vizita. După vizită muncitorii au plecat acasă.

gazoductul-iasi-ungheni-12sep2013

3. Traian Băsescu merge pe 20 septembrie, tot pe şantierul gazoductului, şi declară aşa:

Vine iarna, şantierul se închide pentru că nu se poate lucra la suduri la temperaturi negative şi Republica Moldova va fi cu un pas mai aproape de UE. Sau nu?

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.