galileo sistemul european de poziţionare

Marţi, 12 Noiembrie 2013 | 0 Comentarii

Galileo este numele de cod al sistemului european de poziţionare prin satelit. Istoria lui este lungă, totul a pornit cu foarte mulţi ani în urmă, cu un singur satelit lansat şi un centru de control. Planurile sunt mari, se doreşte independenţa faţă de sistemul GPS, sistem administrat de armata americană şi utilizat în prezent şi de militari şi de civili. Sunt zeci de milioane de dispozitive GPS funcţionale, dacă e să ne gândim doar la telefoanele smartphone aflate pe piaţă.

galileo-position-fix

Proiectul Galileo a fost reactivat, pe parcursul anului 2011 fiind lansaţi 2 sateliţi, iar în 2012 încă 2, suficient pentru a realiza prima poziţionare la suprafaţa solului folosind semnalele transmise din spaţiu. Eroarea raportată este foarte bună, în limita de 3m pentru moment, şi mai puţin de 30cm la finalul proiectului, în 2020.

eroare-pozitionare-gps-galileo

Sistemul va conţine 30 de sateliţi operaţionali, 27 utilizaţi activ de sistem şi 3 de rezervă. Nu am găsit o estimare a costului întregului sistem, dar, ţinând cont că un satelit GPS amercian e undeva pe la 250 de milioane de dolari, e simplu de calculat – cu observaţia că la noi s-ar putea să coste tot cam atât, dar în euro.

Cine îşi imaginează că americanii stau şi se uită pe cer cum lansează europenii sateliţi se înşeală. Nu, modernizează şi ei sistemul GPS!

Sistemul Galileo va necesita utilizarea unor alte receptoare, aşa încât şi producătorii de telefoane mobile şi tablete trebuie să fie de acord să le integreze în produsele lor.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.