furia controlelor ANAF şi respectarea legii

Sâmbătă, 28 Martie 2015 | 2 Comentarii

Toată lumea a auzit sau a citit despre numeroasele controale ale ANAF, dar mai ales despre diverse magazine care au fost închise. În unele cazuri problemele constatate au fost mici, atât de mici încât sunt de-a dreptul penibile. Un mare om de afaceri a anunţat că magazinul lui de desfacere a produselor de carne a fost închis de inspectorii antifraudă pentru o lipsă de 50 de lei din gestiune. Sigur, omul explică, justifică lipsa printr-o posibilă eroare a vânzătoarei care, în loc să dea restul la 50 de lei, a dat rest de la 100. Posibil să fie aşa, sunt posibile şi alte scenarii, în care una dintre vânzătoare a luat 50 de lei din casă pentru a da cu împrumut unei rude, urmând ca până la finele programului să pună banii înapoi. Dar cine poate garanta că lipsa de 50 de asăzi nu este doar conjuncturală, şi patronul sau contabilul obişnuiau să ia regulat bani din încasările magazinului, încasări pentru care nu s-a emis bon fiscal?

Toate bune şi frumoase, dar există o mică problemă: sunt zeci şi sute de firme care nu dau bon fiscal, sunt o grămadă de mici comercianţi care habar nu au că trebuie să dea bon fiscal. Şi asta e evaziune fiscală, indiferent ce justificări găsesc unii sau alţii. Aici trebuie lucrat la modul cel mai profesionist.

anaf-antifrauda

Toată lumea se plânge că statul impune taxe şi impozite mari, că TVA este mare, că impozitele locale sunt mari. Chiar şi aşa statul nu are bani pentru educaţie, sănătate, salariile bugetarilor sunt mizere. Totul pentru că gradul de colectare a acestor taxe este extrem de mic. Pentru a corecta această situaţie, până acum autorităţile au ales să mărească taxele şi să scadă salariile begetarilor, lucru care s-a dovedit greşit. Acum se încearcă o nouă strategie, s-a întărit partea de control şi se intră în evazionişti cu tancul.

activitate suspendata anaf

Pentru a-i obliga să înregistreze toate veniturile pe care le încasează. În felul ăsta creşte gradul de colectare şi se pot scădea şi TVA şi impozitele.

Toată acţiunea are rolul de a băga frica în evazionişti, pentru că “ai văzut că au închis aprozarul lui nea Caisă de la 3 pentru că nu dădea bon fiscal”. Sigur, trebuie şi un pic de discernământ din partea controlorilor pentru ca nu cădea în ridicol. Nu e normal să închizi magazinul unuia cu 50 de lei lipsă, dar e normal să îi dai o amendă stimulativă – de genul una proporţională cu paguba, ca un prim avertisment, iar la a doua abatere relevantă, o amendă proporţională cu cifra de afaceri. Pentru că dacă îi închizi magazinul nici statul nu mai încasează nimic.

Românii au fost învătaţi să lupte împotriva statului de pe vremea comuniştilor, atunci când lupta era justificată. Şi nu s-au oprit din luptat, şi dă-i şi luptă în continuare. Dacă scade numărul de corupţi şi colecţionari de lingouri de aur şi de tablouri, lucrarea e şi mai eficientă. Sper să ţină treaba asta cu controalele şi ca toţi cei care fac evaziune fiscală să dea bon fiscal.

2 comentarii la “furia controlelor ANAF şi respectarea legii

  1. AvatarGicu Cazangiu a comentat:

    Bataie de joc codul fiscal. Emiti o factura de 10000 lei cam pe la sfarsitul lunii, beneficiarul nu plateste la timp iar tu pana pe 20 trebuie sa dai la stat tva si impozit 3000 lei. Pe care nu ii ai. Asa ca suni clientul, ii faci storno si ii faci o alta factura. Si povestea se repeta cu N clenti x M cazuri, pana iti vine rau.

    Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.