Facebook te spionează

Duminică, 8 Ianuarie 2017 | 4 Comentarii

În ultima perioadă au apărut tot felul de comentarii în spaţiul public legate de faptul că aplicaţia Facebook de pe telefonul mobil te înregistrează şi transmite informaţiile către serverele companiei. Informaţia, aparent, este folosită pentru a afişa reclame target-ate pe feed-ul utilizatorului.

Reacţiile au fost uneori radicale:

Mi-am dezinstalat Facebook si Facebook Messenger din telefoane, de azi inainte voi accesa Fb doar din browser, de pe pc sau iPad. Pastrez WhatsApp ul pana ma lamuresc cat de mult shareuiesc datele cu Fb (teoretic, fara applicatia de Fb instalata ar trebui sa le fie greu).

De parcă de pe PC şi iPad le este mai geru decât de pe iPhone sau de pe Android.

Am patit o chestie similara. In timpul unei convorbiri am mentionat ca as avea nevoie de un TV, dupa care oriunde navigam, apareau reclame cu oferte la TV-uri. Si doar am mentionat in convorbire, n-am cautat pe net, fara e-mag, fara nimic.

Luni, eu si un prieten pornim o masina care nu mai fusese miscata de mult timp. Bordul plin de beculete, motor 1.6 benzina. Ne plimbam aiurea cu masina vreo juma de ora, discutam diverse despre problemele ei, printre care despre sonda lambda. Acum 2 zile, total intamplator, reclame la sonde lambda. E a nu-stiu-cata oara cand primesc reclame la chestii pe care le-am discutat cu cateva zile inainte. Inteleg ca e coincidenta, dar totusi … De ce nu mi-a dat reclama la kituri de ambreiaj pentru diesel-ul meu, ca aia cautasem cu cateva zile inainte …

Facebook a dezminţit aceste zvonuri şi a transmis:

Facebook has shut down rumors that it uses your mobile device’s microphone to eavesdrop on conversations so it can better target ads. In a statement issued on June 2nd, Facebook said it “does not use your phone’s microphone to inform ads or to change what you see in News Feed.” The company says it only shows ads based on people’s interests and other profile information.

Facebook is responding directly to claims made by Kelli Burns, a professor of mass communications at University of South Florida. Burns told The Independent this week that she thought the company was secretly listening to its users’ conversations, but had no concrete proof. – sursa

Sau, şi mai clar exprimat:

“We only access your microphone if you have given our app permission and if you are actively using a specific feature that requires audio.”

Adică aplicaţia are acces la microfon doar dacă utilizatorul permite asta din drepturile acordate din sistemul de operare.

Problema este însă mult mai complicată decât pare, din cauza faptului că înregistrarea audio se poate folosi şi la altceva a afişa reclame. Şi poate fi folosită şi în scopuri mai puţin prietenoase sau comerciale.

drepturi-aplicatie-facebook

Dar, v-aţi pus vreodată problema că aveţi o gramadă de aplicaţii, instalate pe PC sau pe laptop, care au acces la microfon sau la cameră? Şi că acest acces nu este posibil a fi blocat uşor dacă aveţi Windows? Sau, aţi instalat un antivirus, care, pentru a funcţiona, are acces la absolut tot ceea ce este pe calculator şi toate datele care sunt transmise pe Internet sau în reţeaua locală?

Dacă aş vrea să am acces la toate infomaţiile utilizatorilor aş face un program antivirus.

4 comentarii la “Facebook te spionează

 1. Avatar1111X a comentat:

  asta e viata, pe langa un Webroot e musai un Firewall Control si permis fiecare conexiune cum apare si decis daca chiar e nevoie. Chiar zilele trecute am instalat un screensaver de pe vremea lui Pentium3 si am observat ca vroia sa se conecteze la ceva IP rezidential din state. Ce poate sa trimita un banal screensaver e greu de spus si nu am timp de urmareala. Apropo, ce credeti ca se intampla cand actualizati orice soft de pe android? Se trimit date? Ce fel? Ce anume? Etc… si voi discutati de aplicatii live client-server… E greu cu viata personala.

  Răspunde
 2. Avatar00miau a comentat:

  Solutia mi se pare ridicol de compliata: telefoane mobile cu baterie detasabila, microfon cu intrerupator, ca la walkie-talkie si eventual o clapeta pe camera.

  Răspunde
  1. AvatarMiau Miau a comentat:

   Eu mi-am montat un releu reed intre firul “cald” al microfonului si masa.
   Cand pun telefonul astfel modificat in teaca, unde am montat un magnet de hard disk, se anclanseaza releul reed si intrarea de microfon a chipsetului este pusa la masa. Mai pe romaneste, in prezenta magnetului, microfonul este tinut in scurt circuit si nu poate functiona.
   Totul fara butoane vizibile, piese sau fire care ies din aparat.
   Pentru Google/Facebook probabil este suficient. Sa speram ca n-au implementat (inca) recunoasterea vocii cu ajutorul accelerometrului.

 3. AvatarKev a comentat:

  Si eu am patit sa vad reclame in Instagram Facebook bazate pe chestii vorbite cu familie prieteni. Deci Facebok asculta si inregistreaza tot ce este in jurul deviceului pe care ruleaza.
  Si cand te gandesti ca suprapun toate astea cu datele culese de pe Instagram si WhatsApp. Daca l mai amesteci si pe google, devine scary.

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.