exportam gaze naturale in moldova

Marţi, 29 Aprilie 2014 | 0 Comentarii

Sigur, e mai mult o întrebare decât o afirmaţie. Vă mai aduceţi aminte de gazoductul Iaşi-Ungheni? Cel inaugurat cu mare fast în august 2013? Acelaşi la care lucrările s-au oprit imediat ce a plecat delegaţia oficială? Ei, lucrurile se reîncâlzesc, în contextul în care Rusia joacă mai tare ca niciodată, şi Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz.

Nu îmi este foarte clară asta:

După finalizarea gazoductului, România va exporta 500 de milioane de metri cubi de gaze în Moldova. Ulterior, cantitatea va creşte la 1,5 miliarde de metri cubi, adică 13% din producția autohtonă. Moldovenii vor avea numai de câştigat, pentru că nu vor mai depinde de gazele ruseşti, iar preţul plătit va fi mai mic.

evolutie-pret-gaze-naturale-2030

România va exporta gaze ieftine în Moldova, în condiţiile în care plătim ruşilor cel mai mare preţ pe care îl plăteşte o ţară UE? Chestia cu “producţia internă” e o prostie, pentru că lucrurile sunt reglate de acordurile semnate cu UE, acorduri care au dus la creşterea constantă a preţului prin mixarea preţului de import cu cel din producţia internă. Producţie internă care nu mai este un bun naţional, ci a fost vândut companiilor străine, cu zăcămintele aflate în exploatare şi cu cele care vor fi descoperite în viitor.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.