experienta cu un mouse multitouch

Duminică, 2 Februarie 2014 | 11 Comentarii

Experinţele mele cu mouse-urile sunt extrem de diverse, ideea e că m-am stabilizat pe modelul V550 nano de la Logitech. Din cauză că acest model a ieşit din fabricaţie (şi probabil ştiţi că acest important accesoriu se mai şi strică la o utilizare intensă), am încercat un M555B, tot Logitech. Diferenţele principale faţă de V550 sunt conexiunea Bluetooth şi durata de viaţă a bateriilor, care, spre deosebire de V550 la care este de minimum 6 luni, la M555B nu trece de 14 zile.

v550-mouse

De ce m-am blocat pe acest tip de mouse? Simplu, mă încântă funcţia “Hyper-Fast Scroll”, adică ai învârtit rotiţa (metalică, grea) şi aceasta asigură defilarea a zeci, chiar sute de pagini. Este foarte util aşa ceva când ai de parcurs/verificat documente de 200-300 de pagini şi cu un mouse tradiţional jobul devine un calvar.

Zilele trecute am achiziţionat un mouse Logitech M600. Am fost oarecum sceptic pentru că în loc de roţiţă mouse-ul are o suprafaţă tactilă. Din filmul de prezetare se poate observa să soft este simulat acel “Hyper-Fast Scroll”.

Totul bun şi frumos, doar că mouse-ul are un singur buton la click. Detecţia dacă ai apăsat butonul din stânga, din dreapta sau din mijloc se face cu o arie de senzori capacitivi amplasaţi pe carcasa superioară.

mouse-t600-capacitive-sensor

Dacă eşti obişnuit să ţii toate degetele pe mouse (la unul ne-tactil nu e nici o problemă) apare un comportament ciudat, în sensul în care softul nu ştie să detecteze – şi nici nu are cum, cu ce deget ai apăsat.

Se vede clar că au încercat să facă ceva similar cu mouse-ul celor de la Apple, inclusiv sistemul de închidere a capacului compartimentului de baterii fiind similar (doar că din plastic, la Apple este din aluminiu).

mouse-apple

Ca puncte tari trebuie să amintesc faptul că funcţionează cu una sau cu două baterii AA (R6), durata de viaţă declarată este de 3 luni cu o baterie şi 6 luni cu 2 baterii, este relativ uşor – mai uşor decât V550, toate acestea fiind însă umbrite de dificultatea de a da click corect.

Update: Pe sistemul pe care lucrez cel mai mult, am 4 mouşi: 3 wireless şi 1 cu fir. Wireless sunt M555b, MX1000 şi M600 – fiecare dintre ei bun pentru anumite task-uri. Cel cu fir, un Serioux, e pentru orice eventualitate.

mouse-list

11 comentarii la “experienta cu un mouse multitouch

  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Daca nu are rotita grea si/sau infinite scroll … nu se pune. A4Tech joaca in alta liga!

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 1. Mihai a comentat:

  M600 arata ca o chinezarie ieftina. De fapt cred ca asta si este. Eu folosesc de ani de zile Microsoft Wheel Mouse Optical, cel mai bun mouse care s-a fabricat vreodata.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Depinde acum daca ti-ai permis un G500 sau un G700, ca sa numesc doar doua produse premium, din categoria celor cu fir. Am avut si eu MWM, undeva prin 2004 cred, sunt 10 ani de atunci. Cat priveste chinezariile, tot ce ai tu IT e facut in China.

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  2. Mihai a comentat:

   Wow! Exact modelul asta il are un prieten. Si-a comandat de afara ca emagul te usuca la adaosul comercial, a fost mult mai ieftin. In fine, am pus mana pe el, dar sincer nu as da microsoftul meu pe asta. Adica … la ce trebuie 7 butoane cand 2 sunt mai mult decat suficiente ? Se lauda tipu ca uite poti sa dai pagina forward si back si figuri cu zoom si alte nebunii. Bine mai omule, pai eu toata ziua dau back si forward ? Pai nu deschid eu o pagina, o citesc, si daca nu-mi place dau home sa-mi intre google si caut altceva.
   Da poate sunt eu de moda veche…

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Sorin Chihaia a comentat:

  Cu ceva timp in urma, cei de la Apple erau recunoscuti pentru cele mai proaste mouse-uri ever, in special la design. Cumva acum fac ceva mouse-uri mai bune? Eu tot un logitech detin, un M185, il am de un an, doar o singura data am schimbat bateria si inca merge impecabil. Tot ce tine de mouse-uri, tastaturi si boxe, recomand Logitech.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Ultima mea experienta cu un mouse Apple (cu care am fost nevoit sa lucrez) a fost un esec. Comparabil ca erori cu mouse-ul M600 din acest post – incearca sa detecteze daca ai apasat click stanga sau dreapta dupa pozitia degetului pe suprafata. Daca ai ambele degete pe suprafata, cred ca da cu banul …

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Sorin Chihaia a comentat:

  La mouse-urile Microsoft prima data se strica scroll-ul din proprie experienta.Intradevar daca vrei un mouse bun, care sa-ti acopere toate cerintele cu fw back page trebuie sa scoti ceva bani plus butoane aditionale plus reglaj dpi. Personal cred ca e cam devreme sa facem trecerea la mouse-uri cu touch capacitiv.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Mihai a comentat:

   Mie nu mi s-a stricat scrollul, in schimb la unul mai vechi s-a intrerupt cablul. Si la altul s-a stricat contactul de click stanga. Dar tot imi place mai mult decat orice al mouse, camd merge merge perfect !
   + faptul ca merge bine pe orice suprafata, fie pe mobila lacuita sau mata, fie fata de masa, fie ziar sau zi orice vrei, intotdeauna cursorul merge in directia in care tragi de mouse. Eu sincer nu am vazut NICI UN mouse cu performante similare pana acum.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.