panouri solare cu energie verde

Vineri, 19 Octombrie 2012 | 9 Comentarii

Spuneam într-un articol trecut că energia verde este foarte scumpă – atunci era vorba despre un autoturism Honda. Am dat peste un articol legat de energia electrică produsă cu panouri solare (articolul e mai vechi, dar asta nu schimbă cu nimic datele problemei, din punct de vedere tehnologic randamentul celulelor fotovoltaice nu s-a modificat între timp, a scăzut un pic preţul). Citiţi aici şi vedeţi cum stă treaba.

Reţinem următoarele:

Achiziţionarea şi instalarea panourilor solare de la UPB au costat aproximativ 260.000 de euro. La o producţie medie anuală de 40 MW şi un preţ de 80 de euro pentru fiecare MWh generat (preţ ce include şi certificatul verde), investiţia s-ar putea amortiza în 81 de ani.

harta_energie_solara_romania

Sunt mai multe de comentat, dar reţinem un aspect important: ” … investiţia s-ar putea amortiza în 81 de ani.“. Asta în condiţiile în care durata de viaţă a echipamentelor nu trece sub nici o formă de 15 ani.

9 comentarii la “panouri solare cu energie verde

 1. Sara a comentat:

  Foarte interesant. Pacat ca aceste lucruri nu sunt auzite si de electoratul stabil al USL si PDL, presupunand ca acestia urmaresc alte posturi TV. Legat de articol e pacat ca sunt lasati sa se ocupe de aceste lucruri, oameni incompetenti, submediocrii. Din pacate nici pe posturile de consilieri nu sunt pusi oameni care au performat in meserie, ci rude, clientela politica, amante, etc. Ne prabusim. Sper sa aveti succes in alegeri. E ultima sansa. Mi-au placut emisiunile de ieri si alaltaieri, desi nu sunt de acord cu unele masuri economice propuse de unii invitati si consider sa se ignora altele, fara care economia nu poate sa se urneasca din loc. Dle Diaconescu, mi-ati atras atentia cu ocazia derularii telenovelei Oltchim, atunci cand am constatat ca nu am putut sa va reprosez nimic. De atunci, va urmaresc seara de seara, atat datorita calitatii invitatiilor cat si a subiectelor si a modului de dezbatere. Dle DD, eu traiesc in lumea reala, stiu destul de multe si le stiu din practica, nu de la catedra, vad multe cu ochii proprii si nu lucruri povestite sau preluate de la altii, as vrea sa-mi spun si eu parerea legata de anumite subiecte dezbatute si mai ales de punctele din programul de guvernare in 100 de puncte, dar binenteles cu conditia ca ele sa fie citite si atunci cand ele sunt dezbatute de dvs. Legat de emisiunile TV, de specialistii pe care i-ati invitat in emisiune, am observat urmatorul lucru. Cei mai mari specialisti sunt cei care lucreaza efectiv in acele domenii. Cand se discuta de agricultura, de exemplu, cei mai stiutori sunt taranii sau fermierii, ei stiu cel mai bine ce trebuie facut, de ce e nevoie , cum trebuie facut un anumit lucru care sa duca la progres. Mi-a placut discutia de ieri, legata de acest subiect, in special acel reprezentant al fermierilor. La fel si in celelalte domenii. Profesorii universitari, vorbesc frumos, explica bine, dar de multe ori sunt rupti de realitate. Stiu multa teorie, isi inchipuie ca cunosc totul dar de fapt nu se lovesc direct de probleme, ignora detaliile si de cele mai multe ori, cand ii pui sa conduca ceva, dau in bara. As putea da exemple.
  O sa va urmaresc in continuare si imi voi exprima opinia prin acest blog.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 2. Andrei a comentat:

  Lucrand in industria “verde” pot zice ca cei 81 de ani mi se par suspecti….
  Recuperarea investitiei este de cca 10-15 ani pentru sistemele solare private si de circa 8-10 ani pentru sistemele industriale ( aici contribuie si subventiile din partea statului).
  Panourile solare sunt garantate sa aiba 80% din eficientra initiala dupa 25 de ani.
  Problema e alta : iluzia ca sistemele solare sunt ecologice, producerea de panouri solare este foarte poluanta, citisem ca abia in 15-20 de ani de folosire acestea isi anuleaza efectele poluante (CO2 footprint).
  PS: eu vorbesc despre tari gen Danemarca/Germania, poate totusi in Romania sistemele solare sunt mai putin eficiente 🙂

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   În ţările civilizate subvenţia la achiziţionarea unora asemenea sisteme este foarte mare. Calculul trebuie făcut la preţul de achiziţie, nu la cel subvenţionat. Mai mult, dacă amortizarea investiţiei se face în 15 ani, în condiţiile în care durata de viaţă a echipamentelor este de 15 ani, ce rost are să fac o aşa investiţie? Greu …

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Mihaela a comentat:

  De la Wallonik citire: “Maintenant, comme dans l’ancien article, une petite simulation s’impose avec des chiffres qui se veulent généraux, à adapter à votre situation, en tenant compte de la législation en vigueur jusque septembre 2012 :

  Je consomme 4250 kWh/an, ce qui est déjà pas mal, on va donc dimensionner mon installation pour égaler cette consommation. Si on prend la moyenne de 850KWh/kWc/an, il me faudra exactement 5 kWc installés (chouette, ça tombe rond, comme par magie). Cette installation me coûtera environ 15 500€ HTVA, soit environ 16 500€ avec la TVA à 6% pour les bâtiments de plus de 5 ans.

  La première année, je vais donc gagner 4.250 * 10 CV soit 42.5 CV plus 4250 * 18c€ sur ma facture d’électricité soit 3527.5 € en prenant le CV à 65€ soit son prix plancher.
  Il me restera alors à rembourser environ 13 000€.
  La seconde année, je vais donc gagner 4.250 * 9CV soit 38.25 CV plus 4250 * 18c€ sur ma facture d’électricité soit 3251.25 €, soit encore 9750€ à rembourser.
  La troisième année, je vais donc gagner 4.250 * 8CV soit 34 CV plus 4250 * 18c€ sur ma facture d’électricité soit 2975 €, soit encore 6750€ à rembourser.
  La quatrième année, je vais donc gagner 4.250 * 7CV soit 29.75 CV plus 4250 * 18c€ sur ma facture d’électricité soit 2698.75 €, soit encore 4050€ à rembourser.
  La cinquième année, je vais donc gagner 4.250 * 6CV soit 25.5 CV plus 4250 * 18c€ sur ma facture d’électricité soit 2422.5 €, soit encore 1650€ à rembourser.
  La sixième année, je vais donc gagner 4.250 * 6CV soit 25.5 CV plus 4250 * 18c€ sur ma facture d’électricité soit 2422.5 €, soit un gain d’environ 800€.

  Mon installation est donc remboursée après un peu plus de 5 ans et demi, il me reste alors des certificats vers pendant un peu plus de 4 ans et de l’électricité gratuite pendant 19 ans !”
  http://energethique.be/2012/dossier-tout-sur-le-photovoltaique-en-wallonie-pour-2012/

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Apare din nou prostia europeană cu “certificate verzi”. Asta înseamnă subvenţie, deci nu se pune. Preţul REAL al instalaţiei se amortizează, optimist, în 15 ani. Restul e poveste.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Mihaela a comentat:

  Nu te contrazic dar între 15 si 81 de ani e cam mare diferenta. Subventia ar putea sa si dispara la un moment dat, doar e criza.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Ideea era ca daca se amortizeaza fie si in perioada cat e durata maxima de viata (15 ani) tot nu se merita! In practica e mult mai mult …

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Bogu a comentat:

  Sunt interesat de acest tip de energie verde. La noi in oras exista Electricnet care furnizeaza si se pare ca omenii sunt multumiti de ei.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.