enel paraseste romania

Vineri, 11 Iulie 2014 | 1 Comentariu

ENEL se retrage din România şi din Slovacia. Speră să obţină din vânzarea afacerilor respective 4,4 miliarde de euro. Ar trebui să calculeze cineva cât a dat pe ce a preluat la noi şi cât obţine din vânzare, ca să se facem o idee despre cât suntem de proşti. Ca ţară spun.

energie-electrica-enel

Toate companiile care au venit la noi au venit la furat. Au luat pe mai nimic nişte afaceri în mod evident profitabile, le-au muls de bani fără să facă investiţii de nici un fel (cu mici excepţii), au dat oamenii afară şi au păstrat doar pe cei de la facturare, încasare, adică doar cei care aveau legătură cu luat banii de la fraieri. Şi după ce au calculat economiştii lor de carton că s-a ajuns la momentul în care vaca de muls e pe moarte – a se citi “afacerea nu poate merge mai departe fără investiţii majore”, pleacă.

Ca să exemplificăm, reţele de distribuţie de 110kV au o vârstă apreciabilă, unele linii fiind construite pe la 1960. Ei, alea nu pot funcţiona o veşnicie, 50 de ani pentru un astfel obiect de inventar e mult. La fel, cablurile electrice subterane, liniile aeriene de 20kV şi toate instaţiile de prin staţiile de transformare trebuie modernizate, pentru că au şi ele zeci de ani de viaţă. Ori asta implică nişte costuri care nu pot fi deloc neglijate. Până la privatizarea sălbatică existau nişte firme care construiau linii electrice, montau cabluri de medie tensiune, etc. Ele au murit între timp şi specialiştii s-au risipit care încotro, pentru că cei care au preluat afacerile din domeniul energiei nu au mai făcut investiţii. Nu spun mai multe, cine are de priceput, pricepe.

Mai ţineţi minte cum un băiat de la EON declara că au făcut presiuni pe guvern să crească preţurile la gaze într-un ritm mai accelerat, iar rezultatul a fost că firmele dădeau faliment? Ei, plecarea ENEL confirmă jaful. Cred că toate “privatizările” astea strategice pot fi foarte uşor încadrate la “subminarea economiei naţionale”.

Cine răspunde?

Sursa: hotnews.ro

Un comentariu la “enel paraseste romania

  1. AvatarTheia a comentat:

    nimeni nu raspunde, toata lumea tolereaza si nu zice nimic… fiecare se gandeste doar ca nu e treaba lui si ca nu-i pasa. problema este ca treaba e a noastra, iar cand vine vorba de pronumele “noi” cam scartaie treaba…

    Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.