ei anunta cutremurul

Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012 | 5 Comentarii

Prognoza cutremurelor este o chestiune luata in serios de foarta multa lume. In Japonia – tara puternic afectata de cutremure, cercetatorii lucreaza de zeci de ani pentru descoperirea unor metode de a prevedea cutremurele. In tara in care sunt cateva cutremure mici (sub 4 grade pe Richter) in fiecare zi, inca nu s-a reusit punerea la punct a unui sistem de prognoza si avertizare a populatiei inainte de producerea seismului. Ce avem pus la punct la nivel mondial, in acest moment, este sistemul care inregistreaza seismele in timpul producerii acestora. Un proiect american este si SEISMON, de care am pomenit intr-un articol legat de un cutremur de 7.0 grade produs in Japonia, chiar in prima zi a anului 2012.

Dar, ceea ce nu au reusit japonezii si nu numai ei, au reusit o mana de oameni din Romania, adunati sub numele de Institutul Roman De Seismologie Aplicata, prescurtat Fotonsas. Ii gasiti pe web cautand cu Google. Din cate stiam eu, utilizarea anumitor termeni in denumirea unor societati comerciale este interzisa prin lege, printre cuvintele in cauza aflandu-se si “institut”. Dar asta e un alt aspect de care nu are rost sa ne legam acum. Sa vedem cu ce ne ademenesc cei de la institut:

1. Ne pun la dispozitie, de doua ori pe zi, o prognoza a cutremurelor.
2. Ne pun la dispozitie un dispozitiv care ne avertizeaza inainte de producerea unui cutremur major.
3. Ne pun la dispozitie un program pe iPhone (in curand si pe platforna Android) care ne avertizeaza inainte de producerea unui cutremur major.

Toate aceste chestiuni se fac, bineinteles, pe bani – nu putini. Dar nu aici vreau sa ajung – fiecare castiga bani cum se pricepe mai bine.

Sa ne intoarcem la partea tehnica a problemei. Dispozitivul care spun ei ca ne avertizeaza INAINTE de un cutremur major (de peste 4.8 grade pe scara Richter), primeste informatiile de la un centru national. Ca principiu, “Avertizarea Seismica se bazeaza pe diferenta de timp intre detectarea undei “P” in Vrancea (moment in care se declanseaza alarma seismica la C.A.S.) si sosirea undei seismice “S” in Bucuresti”, iar avertizarea se face cu “25-30 de secunde inainte de seism”. Brevetul de inventie care sta la baza functionarii sistemului “Sistem de avertizare si de Monitorizare Seismica” apartine “S.C. Foton 2000 Self S.R.L.”. Deci lucrurile decurg foarte simplu: un sistem de senzori masoara in zona epicentrala din Vrancea amplitudinile oscilatiilor scoartei terestre si, daca acestea trec de un anumit prag, transmit informatia la punctul central si catre dispozitivele aflate la utilizatori.

Pe site-ul institutului S.R.L. se afla niste filmulete in care se poate vedea cam ce dotari de exceptie au ei la centrul de comunicatii. Filmele respective nu se vad cu player on-line ci trebuie descarcate pe computer si privite in liniste. Mai jos aveti cateva cadre extrase din acele filme (pe care, repet, le puteti descarca de pe site-ul lor).

Pentru inceput ne prezinta masina cu care merg ei la munca, un Hummer 3:

fotonsas hummer 3

Nu e rau sa mergi cu Hummer-ul, mai ales ca e o masina sigura, pe care te poti baza. In cadrul urmator se vede un baiat tanar, probabil angajat cu carte de munca la firma, care e urcat pe un stalp de sustinere:

fotonsas baiat pe stalp

Faptul ca nu avea absolut nici un echipament de protectie si nu era legat nici macar cu o centura de siguranta e un aspect secundar, neglijabil. Probabil ca s-au gandit ca inaltimea la care lucra nu era foarte mare, maxim 10 metri.

fotonsas baiat pe stalp la inaltime

Se observa ca, la fel ca in orice firma serioasa, angajatii tineri sunt supravegheati de oameni mai in varsta, cu experienta. Care, in cazul de fata, dadea si primul ajutor pana sa ajunga pompierii de la SMURD, dupa caderea de pe stalp.

fotonsas angajat cu experienta

Pentru o mai buna credibilitate, operatorul preia si detalii. Vedem, de exemplu, un detaliu din cabina care adaposteste echipamentele de comunicatii.

fotosas detalii cabina comunicatii

Sar in evidenta ordinea si modul extrem de profesionist in care sunt pozate cablurile si sunt montate echipamentele. Putem observa cu bucurie si o baterie de acumulatoare (in partea de mijloc, jos a pozei) care – probabil, asigura alimentarea cat este cazuta tensiunea de la retea. Faptul ca bateria este Varta ne produce o satisfactie suplimentara. Sigur, ca usa cabinei e roasa, ruginita, etc. nu mai are nici o importanta, dat fiind ca ceea ce am vazut in interior este la “superlativ”.

fotonsas usa cabina ruginita

In final ni se prezinta un cadru in care apar niste stalpi din lemn pe care sunt pozate doua cabluri, din fibra optica presupun. Totul este pe varful unui deal, in camp deschis, in mod clar ferit de ochii celor care fura orice fel de cablu le sta in cale, urmand sa descopere acasa ca nu este din cupru.

fotonsas cabluri cupru fibra optica

Dar sa revenim la motivatia cuiva care ar vrea sa stie cu 25-30 de secunde inainte ca va veni un cutremur mai mare de 4,8 grade. Luam cazul cu 30 de secunde, cel mai optimist. E bine sa fii un om informat, dar sa ne imaginam un scenariu. Locuiesti la bloc, la etajul 4. E ora 20:17, stai la televizor cu o bere in mana si ragai. Te uiti la meci. Sotia e la bucatarie si fierbe o supa de oase si asculta emisiunea “Din viata partidelor parlamentare”. Copilul se joaca la calculator, in camera lui, cu castile pe urechi. In tot acest peisaj casnic, intervine brusc soneria dispozitivului pentru care platesti un abonament lunar de 20 RON +TVA. Iti trebuie 3-5 secunde sa iti dai seama ce se intampla (in afara cazului in care intr-o mana era berea iar in alta dispozitivul minune). Cum procedezi ? Mergi rapid in camera copilului si il iei de o aripa si-l tragi spre holul de la intrare. Strigi catre nevasta “E cutremur ! Trebuie sa coboram !”. Ea te aude si apare pe hol, cu cutitul in mana si faina alba pe fata, pregatita de evacuare. Chestiunile astea au durat 12-15 secunde. Deschizi cele doua incuietori de la usa, scoti lantul de siguranta, incui usa (ca nu se stie), si incepi coborarea. In restul de 15-20 de secunde ajungi maxim la etajul 1. Statistic, la un bloc de locuinte, prima data pica scarile. Au fost cazuri in care doar casa scarii a cazut, restul imobilului ramanand in picioare. E clar ca o sa muriti striviti de scari.

Concluzia e ca ai avut o moarte usoara, fara chinuri. Ai murit strivit intre betoane. Daca nu aveai dispozitivul, nu stiai ca vine cutremurul si ramaneai in casa. Poate asa scapai, sau poate stateai sub planseele prabusite cateva zile pana te gaseau salvatorii. Sau poate nu te gaseau. Asa, cu dispozitivul, ai murit simplu, fara chinuri, fara sa-i mai deranjezi pe salvatori. Si asta pentru numai 20 RON + TVA pe luna.

Sunt mult mai multe de spus, dar nu cred ca este cazul. Cine a avut ceva de priceput, a priceput. Reamintiti-va ca japonezii inca nu sunt in stare sa prevada cutremurele !

5 comentarii la “ei anunta cutremurul

  1. Avatarvlad-mihai a comentat:

    Foarte tare descrierea cu familia. Ma bucur ca romanii au facut ceva, poate ar trebui ca japonezii sa invete cate ceva de la noi. Dar trebuie facut ceva pe viitor sa se mareasca timpul ala de 30 secunde, dar presupun ca e imposibil chestia asta.

    Răspunde
  2. AvatarCredibilul a comentat:

    Dl. Vlad-Mihai nu poate intelege ironia acestui articol.E din grupul celor ce cred ca Romania e pe drumul cel bun…oricare ar fi el

    Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.