educatia prostilor

Luni, 11 Februarie 2013 | 18 Comentarii

Titlul este cam dur, dar veţi vedea că în mod argumentat. Citeam recent un articol scris de un părinte nemulţumit de faptul că ghiozdanul copilului lui este prea greu şi că exerciţiile pe care le primeşte temă pentru acasă acelaşi copil sunt mult peste nivelul unui copil de clasa a … câta era copilul. Puteţi citi integral opera aici.

Nu fac analiză pe text, au făcut-o alţii. Unii cu mai mult, alţii cu mai puţin talent. Unii au început să o ia pe lângă şi au extins subiectul spre studiile universitare. Era dată exemplu o persoană care a făcut studii superioare şi acum este vânzătoare la Kaufland.

vanzatoare_kaufland

Sigur, au apărut spălaţii pe creier care au aprobat critica. Adică, vezi tu, fata asta a făcut degeaba facultate dacă tot nu şi-a găsit de muncă în domeniul studiat. Inclusiv concluzia articolului primar este complet greşită. Nu, şcolile funcţionează pentru că tu, client, ceri ca ele să funcţioneze. Explicaţii mai jos …

Cum se întâmplă practic: orice părinte îşi doreşte ca viaţa pe care o duce copilul lui să fie mai bună. Atât teoretic cât şi practic asta se întâmplă dacă micuţul/micuţa face şcoală. A fost, este şi va fi valabil, cu excepţiile care confirmă regula. Şi asta înseamnă facultate şi, de ce nu, un master şi poate chiar un doctorat. Dorinţa se manifestă indiferent de nivelul de inteligenţă al copilului sau părintelui. Existând cerere, apare şi oferta, aşa cum e normal pe o piaţă liberă. La toate nivelurile au apărut unităţi de învăţământ private: grădiniţă, scoală primară, liceu, universitate. Copilaşul urmează visul părinţilor şi parcurge tot lanţul. Fie că studiile sunt finanţate de către stat, fie că sunt plătite de către fiecare, ele sunt plătite de cineva.

Bun, acum apare problema: am plătit ca să învăţ, am terminat şcoala. Mă pot angaja undeva? Păi nu mă pot, fiindcă am absolvit o specializare în care sunt deja 3.500 de şomeri, iar odată cu mine au mai absolvit 12.000 la nivel naţional. Şi acum am două variante: accept să lucrez ca vânzător / vânzătoare sau stau de pomană şi mai fac un master într-o altă specializare care, sper eu, îmi va uşura găsirea unui loc de muncă.

Unde e greşeala? Păi greşeala este că în momentul în care alegi facultatea trebuie să vezi ce anume se caută pe piaţa muncii. Fie că statul îţi plăteşte studiile, fie că le plăteşti chiar tu, este obligatoriu să vezi ce se caută. S-ar putea să constaţi că se cer meserii care nu necesită studii superioare, sau unde se cer – de exemplu în IT, să nu fii în stare să le faci pentru simplul motiv că nu te duce mintea. Din start e cazul să te gândeşti dacă dai la “economic” – ca variantă de a face totuşi o facultate şi fiindcă acolo dau toate colegele şi prietenele tale de pe Facebook, sau te gandeşti să te pregăteşti într-o meserie (coafeză, tinichighiu, ospătar, etc.).

Pe scurt, nu există o corelare a ofertei de locuri de muncă cu cererea de pe piaţa educaţiei şi invers. Şi lucrurile vor continua aşa – cu absolvenţi de master pe post de vânzători, până când beneficiarii educaţiei işi vor da seama că nu are rost să faci o facultate doar de dragul de a o face. Este obligatoriu să te gândeşti ce vei face după absolvire. Nu e vina universităţilor private, nu e vina statului, e vina exclusivă a celor care solicită educaţie în nişte domenii care nu mai sunt cerute pe piaţa muncii. Dacă cei care solicită să fie pregătiţi în nişte specializări fără absolut nici o şansă pe piaţa muncii nu ar mai face asta, universităţile s-ar goli şi s-ar închide. Cel puţin facultăţile care pregătesc aceşti şomeri ar dispărea şi ar rămâne facultăţile care pregătesc exact ceea ce se cere pe piaţă.

Nu, nu statul trebuie să închidă universităţile pentru că absolvenţii vând în Kaufland. Ele se vor închide singure în momentul în care beneficiarii educaţiei vor alege inteligent. Sistemul educaţional este unul cu reacţie. Din păcate bucla se închide în 10-15 ani. Din păcate în România bucla este deschisă de foarte mult timp şi nu se chinuie nimeni să o închidă.

Şi acum să explic un pic şi modul în care am ales titlul: poporul român este, la acest moment, un popor manelizat într-o proporţie covârşitoare. Posturile de televiziune transmit emisiuni care dintre care mai imbecile, cu subiecte de cea mai joasă speţă. Şi asta la ore la care cei mai mulţi stau cu ochii în ecrane. De citit se citeşte din ce în ce mai puţin, se stă pe Facebook şi se priveşte pe Youtube la filme şi clipuri mai mult sau mai puţin educative. Au dispărut emisiunile educative, nu mai filtrează mulţi ceea ce văd pentru simplul motiv că nu mai sunt în stare intelectual. Şi aşa rezultă proşti, care nu au cum să selecteze nici măcar ce este bine pentru viitorul lor sau al copiilor lor.

Ştiu, e dur ceea ce am spus dar, din păcate, e tristul adevăr. Nu are nimeni interesul să vă deschidă ochii. Cei care oferă educaţie nu sunt deranjaţi de faptul că cererea este crescută. Statul este mort din acest punct de vedere, cu funcţionari corupţi ajunşi în funcţii de decizie. Şi repet, nu e treaba statului să închidă universităţile (despre ce anume domenii ar trebui să finanţeze statul voi scrie într-un articol viitor). Oamenii trebuie să le închidă prin renunţarea la serviciile lor. E ca şi cum nu ai mai cumpăra o marfă fiindcă nu mai ai nevoie de ea. Magazinul va da faliment şi se va închide singur. Dacă aţi făcut studii superioare şi nu vă foloseşte la nimic ceea ce aţi învăţat nu e decât vina voastră!

Bonus: proprietarii de maşini, locuitori în blocurile patriei, sunt nemulţumiţi că primăria nu le oferă locuri de parcare lângă bloc, dacă se poate chiar lângă uşa de intrare în bloc (e valabil în orice oraş al ţării). E fix acelaşi mod de gândire ca şi în cazul educaţiei: tu când ţi-ai luat maşina (ai făcut facultate), te-ai gândit că nu o să ai unde să o parchezi (unde să lucrezi)? Era treaba primarului (universităţii/statului) să se gândească la tine, că poate o să-ţi iei maşină (o să faci facultate), şi să pregătească din timp un loc de parcare (un loc de muncă)? Prostule!

18 comentarii la “educatia prostilor

 1. AvatarAna a comentat:

  True, cu mentiunea ca totusi atunci cand ajungi in campul muncii si profesezi in domeniul pt care ai invatat o iei de la capat cu invatatul pt ca practica in facultatile actuale numai practica nu e, iar teoria e invechita rau, dar rau de tot in unele domenii/facultati. Aici nu mai e vina studentului care alege prost facultatea, a domeniului sau a lipsei locurilor de munca, e fix comoditate romaneasca care are la baza principiul:”lasa nene ca merge si-asa inca 4-5 ani” si poc, mai iese o generatie pe portile scolii total nepregatita pt campul muncii.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   1. Ana, cu tot respectul, tu – ca şi client, de ce stai în bancă să-l asculţi pe unul care îţi povesteşte “teoria e invechita rau”? Îţi răspund tot eu: fiindcă nu ai plătit nimic să faci acea şcoală, a plătit statul. Iar dacă o faci cu taxă, taxa reflectă ceea ce ţi se dă (adică spre nimic). După cum am spus, nu există reacţie în sistem. În vest plăteşti câteva zeci de mii de USD/EUR, dar acolo mergi la şcoală şi înveţi zi de zi şi nu are tupeu nici un profesoraş expirat să vină în faţa ta să bată câmpii, pentru simplul motiv că toţi cei care îl ascultă au plătit bani grei. Nu are curaj administraţia să trimită orice derbedeu pe post de profesor. Fără reacţie, nu se întâmpă nimic. Iar dacă te complaci cu teoria învechită, cu lipsa de practică şi cu comoditatea, atunci să nu te plângi că ai ajuns bărmăniţă cu două mastere. În general zic …

   2. Legat de practică, lucrurile sunt mai complicate decât par şi nu se poate aplica ce este în vest. La noi firmele nu sunt obişnuite cu sistemul de practică (pur si simplu multe firme spun că le este greu din punct de vedere legal să se complice cu studenţii practicanţi). Sunt firme care au înţeles că practica este cheia şi primesc studenţi. La facultăţile economice este practic imposibil ca 2.500 de studenţi să facă toţi practică în firmele dintr-un oraş mare. Nu sunt disponibile atâtea locuri. Logic, nici locuri de muncă după.

   3. Cât despre taxe, ele sunt corelate peste tot cu salariul. Un salariu anual de 45k USD după absolvire îl obţii după o facultate unde taxa este de 30k USD pe an. La noi taxele sunt de 600-800 EUR pe an, deci asta ar reveni – păstrând proporţionalitatea, undeva la 1.000 EUR pe an (adică vreo 4 milioane pe lună). Cam aici suntem … Ştiu, e trist!

  2. AvatarAna a comentat:

   1.Pt ca in Ro e inca impamantenita bine ideea ca painea si cutitul se afla in mana profesorului.Comentezi?!vorba reclamei ;)) prinzi re-urile re-urilor si nu doar la obiectul respectiv pt ca pe principiul corb la corb nu-i scoate ochii vorba volant si brusc devii tinta tuturor profilor in prag de pensionare care nu mai au nimic de zis pt viitor ci doar despre trecut.That’s why!
   La facultate nu te inscrii doar pt ca e cool s-o arzi 4-5ani prin scoli inalte,eu una chiar speram sa invat chestii noi,cautate pe piata muncii si nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca teoria depasita e ceea ce trebuie sa inveti pt a acumula credite si-a trece anul.Daca vrei sa nu ajungi chelnerita trebuie sa pui mana sa inveti tu extra,sa-ti procuri carti,sa citesti tutoriale,sa intrebi ce se cere pe piata muncii si sa te adaptezi…la scoala mergi pt diploma ca aia da bine la cv,e colorata,are in general o poza misto si deschide usi in prima faza…mai departe doar circumvolutiunile proprii si petsonale obtinute prin studiu individual te ajuta sa obtii jobul.Stii cat s-a uitat actualul meu angajator pe diplome? Fix un min,apoi m-a intrebat ce stiu sa fac.
   2.Corect,nu toate firmele accepta,nu e loc pt toti,insa eu am fost clar refuzata cand am spus ca prefer sa fac practica la o firma ieseana decat sa traduc articole.Guess what?am ramas la traduceri as if eram student la litere pt ca cererea nu mi-a fost aprobata.Motivul nu-l cunosc nici azi,si poc,iar m-a palit dezamagirea

  3. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Ana, dacă tu îţi imaginezi că procedura cu cumpărat cărţi merge într-o ţară unde salariul mediu e undeva pe la 350 de euro, te înşeli. Îţi dau un exemplu simplu: m-am înscris la un curs de “Electrical Engineering” on-line, undeva la o universitate americană. Şi ghici ce? După primele 5 săptămâni de şcoală ne-a recomandat să cumăpărăm 4 cărţi de pe Amazon. Preţul acestora era undeva la vreo 600 USD toate. Şi cărţile nu erau de top, tratau nişte subiecte generaliste – cursul era totuşi unul de pregătire generală. Dacă ai rveo 5 cursuri într-un semestru, calculează cam cât te costă bibliografia. Crezi că se poate repeta o figură asemănătoare la noi? În vest ţi se cer teme de casă în fiecare săptămână – asta înseamnă să faci teme zilnic, cam la modul cum făceai în şcoala generală (că de la liceu deja lucrurile se relaxează grav). Nici asta nu merge … Şi când nu munceşti comparabil cu cei cu care ai vrea să te compari, nu ai nici o şansă să se întâmple nimic bun. Doar zic.

   Ştiu, e frustrant să te refuze cineva. Ideea e că trebuie insistat până iese – nu te descurajezi la primul refuz. Contează şi modul în care te prezinţă, etc.

  4. AvatarAna a comentat:

   Bun, dar noi vorbim de Romania si de sistemul nostru de invatamant. Bun, rau, a nostru-i, de la el trebuie sa pornim in cautarea unei solutii mai bune. Ideea e ca problema nu e musai la elevi/studenti, ci in multe cazuri e fix la profesori.Ei refuza orice schimbare, ei refuza sa inteleaga ca unele chestii au evoluat. A abolit de mult toceala,nu mai e nimeni curios de faptul ca esti capabil sa inveti papagalizeste un curs din care nu intelegi o boaba, conteaza mai mult partea practica,aplicarea teoriei,deductiile logice samd.Eu de asta vorbesc, de elevi cu initiativa care vor sa sparga randurile aplaudacilor care tocesc, si nu sunt lasati.Pt a promova trebuie sa joci cum canta profu’, si daca el e invatat sa-si auda in sesiuni cursul recitat, aia-i dai. Rar mi-a fost dat sa am de-a face cu-n prof care sa fie dispus sa poarte discutii libere pe marginea cursului.Tot rar mi-a fost acordata sansa sa abordez o problema in maniera mea, nu musai prin prisma ideilor expuse de profesor.E ciudat sa nu fii lasat sa te exprimi si sa-ti “iei zborul’ in scoala, care dupa mine ar trebui sa fie o unitate de formare si modelare, nu o cazarma unde e musai sa stai drepti la apel.Si da, e crunt cand ti se da sansa sa faci practica intr-o firma ok si facultatea nu-ti aproba cererea pe motiv ca “toti colegii tai fac practica cu cutarica, si cutarica nu vrea spargatori de gasca”.
   Cursuri si specializari cu plata faci dupa absolvire, cand deja neghina e separata bine si aplaudacii vand termopane sau pun pasta de dinti pe rafturi in Kaufland cu gandul la turma de note de 10 luate in scoala pe papagaliceala pura…pt ca, cam asa stau lucrurile in Romania, THANK GOD!!! Tocilarii din scoli, teacher’s pet cum imi place mie sa-i numesc :)), ajung dupa absolvire ca Luminita din poveste.Cei care au facut scoala pt ca le-a zis mama ca asta-i mersul firesc al lucrurilor n-au nicio problema in a accepta un job gen sef de case la Carrefour, din contra, i se pare o mare realizare si e mandru rau ca a ajuns sa fie si el sef.In minte i se contureaza clar ideea ca turma de note de 10 acumulate in scola l-au ajutat sa ajunga pana aici, si aici moare :)), pe-un post mediocru, prost platit si cu perspective 0.(Asta daca esti realist si nu vezi postul de sef raion drept o avansare:))) Deci revenind, cursurile de specializare le faci cand ai deja o baza, un job ok, bine platit, pt care specializarea respectiva e imperios necesara pt a avansa…ierarhic, dpdv banesc samd.Mi se pare hilar cum in Romania sar toti sa faca master-uri care mai de care mai alambicate ca specializare fara sa aiba la ce le folosi.Adica termini un liceu si te inscrii la o facultate. OK! Termini facultatea si te vezi in postura de a te angaja.Vezi ca nu-ti gasesti de munca, ca toti iti cer experienta, ca tu habar n-ai ce-i cu tine si in loc sa faci ceva in privinta asta, tu continui scoala.WHAT FOR?Doi ani petrecuti in scoala nu schimba lucrurile cu nimic, la fel de afon esti si dupa daca tu n-ai experienta lucrului efectiv, la fel de nepregatit pt mediul laboral, doar mai batran cu 2 ani:)) Si totusi 60% din absolventi asta fac, ba mai mult, de cand cu bursele la doctorat ies toti doctori in stiinte pe banda.Si uite asa ajung sa dau dreptate articolului si sa spun ca oferta e dupa cerere, si cererea e mare pt ca asa-i romanul: nu stie la ce foloseste scoala dar stie ca-i bine s-o aiba:))

  5. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Ana, mă bucur nespus că eşti de acord cu ideea de la care am plecat când am scris articolul. Da, oferta e după cerere şi nu invers. Cât îi priveşte pe profesori, mulţi nu se schimbă şi nu acceptă schimbarea. Eu am gândit pozitiv, calculând că profesorul ştie ce e bine. Dar şi pe acesta ajunge să-l “corupă” cererea prea mare şi, dintr-unul care vrea să facă bine, ajunge să pună cărămidă peste cărămidă la monumentul prostiei … Fiindcă, nu-i aşa, e mult mai dificil de înotat împotriva curentului. Cel mai simplu e cu valul şi nu te poate atinge nimeni nici măcar cu o floare.

 2. AvatarMaria Ignatescu a comentat:

  Eu una am incercat sa muncesc in domeniu inca de prin facultate, astfel mi-am adunat experienta, am facut si practica si am facut rost si de banuti. Nu spun ca mi-a fost usor, abia mai faceam fata facultatii si jobului, au fost 3 ani in iad, dar acum am un job ok platit si ma descurc. Oricum, oi vedea ce se mai intamla…

  Răspunde
 3. Avatarvictima a comentat:

  Bine am inteles, sunt prost si in acelasi timp si dobitoc. Scriu pe intelesul prostilor, daca tot “prostia” e al doilea lucru raspandit dupa Hidrogen.

  Cand m-am inscris la liceu toti “visau” (cei care credeau ca stiu ce v-a fi, o meserie stabila si acceptabila d.p.d.v finaciar) sa se faca de exemplu: lacatus mecanici, tichinigiu, strungar si alte studii sau meserii care se invatau la acea vreme, iar dupa patru ani te trezeai ca Baietii destepti (smecheri) au desfiintat industria, si toate porcariile din aceast tara, care mergeau si aveau toti de munca.
  SI cum naiba sa stiu eu copil ( “prost” iesit de pe bancile liceului care nu stie bine a scrie limba romana), care dupa liceu “aveai” (prea mult spus), gaseai ceva de lucru daca le spuneai sau dovedeai ca stii cu ce se manaca acea meserie. Acum ne apucam de facultate,

  WoW ne trebuie studii superioare.

  Exemplu eu (nu dau exemple de altii ca sa nu fac discriminare) copil prost, ma orientez dupa nevoiele si evolutia din acea vreme si facandu-mi o viziune peste urmatori doi ani + avand o creativitate si pasiune pentru acel domeniu de specializare, ma inscriu la o facultate.

  Dupa ani si zile, hopa ma trezesc ca am terminat acei patru (4) ani de facultate, tehnologia a evoluat (da profesorii sau “chinuit” sa tina pasul, inflorind tehnologia veche).ajung.. la realitate vreau sa ma angajez, alta piedica din partea angajatorilor, daca faceam masterat poate eram angajat.

  Pe viitor, nu stiu 5 -10 ani se v-a cere doctorat ca sa te angajezi.
  Mi se pare aberant atatea studii, ce vrei sa devii profesor universitar?
  Toti ne-am nascut sa fim prof. univ.?

  De cand ne nastem suntem egali asa se spune, ar trebui sa se faca ceva cu sistemul de invatamant sau ce mi-a atras atentia din acest discurs:

  http://www.vasiauvi.org/2013/02/scolile-distrug-creativitatea.html#

  Multumesc!

  PS.: Prostii, erau oamenii simpli pe timpul lui Dimitrie Cantemir.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Sistemul de invatamant nu il pot schimba cei din interior. Schimbarile trebuie sa vina din societate. La magazin nu scoate nimeni de pe raft produsele care se vand, ci doar pe cele care nu se vand. Nu e treaba copiilor sa aleaga, e si rolul parintilor sa faca asta. In vest universitatile produc ceea ce cere piata. Acolo nu face nimeni studii de dragul de a le face – fiindca asta costa si bani si timp.

   Imi pare rau, dar nu ai inteles ce am spus.

 4. AvatarOvidiu a comentat:

  O discutie de luat 4 prieteni si 2 navete de bere, pe teresa, intr-o seara de vara …
  Cu siguranta nu se pot trata toate aspectele problemei in jumate’ de ora intr-un articol de blog. Omrau are un punct de vedere dar este subiectiv , la fel ca noi toti

  As intreba niste lucruri :

  Daca s-ar aplica principiul client – serviciu cum este explicat mai sus in universitati s-ar goli si unele ar disparea de la sine. Dar au disparut . Sunt facultati in cadrul unor universitati in Romania care , din lipsa acuta de studenti, au fost nevoite sa dispara.. Dar ce credeti? ca au fost concediati profesorii ? ca s-au reprofilat? Nicidecum..au schimbat denumirea facultatii, au reorganizat curicula, (NB…Nu continutul, doar denumirea cursului) si s-au predat aceleasi povesti invechite. Nu e oare reteta oricarui program de master din Romania? Aceeasi curicula din universitate, putin improspatata si vanduta ca marfa noua.. de multe ori de asistenti pt ca profesorii sunt prea ocupati sa aduca granturi sau sa faca cercetare (bine ar fi daca ari fi asa) pt a avansa in cariera? pt ca este mai ieftin sa faci rebranding decat sa creezi ceva nou.

  Nu cumva universitatile, pentru a se sustine, trag de clientii lor si ii imping pana la absolvire, pentru ca daca i-ar da afara ar pierde banii in detrimentul altora care au facut mai multe compromisuri? E o concurenta, pt ca tot dadeam exemple economice, din care nimeni nu castiga de fapt. Daca nu ofer marfa de calitate nu sunt cautat dar daca o vospesc un pic? daca cobor standardul pana cand clientul o ia doar pt ca e foarte ieftina?

  Ati mai zis ca problema e finantarea . De acord partial… Am sustinut si eu ideea, o perioada, ca un student care isi plateste studiile cu 15000 de euro pe an este automat interesat sa nu dea banii pe fereastra, ca nu si-ar mai bate joc de el si ca ar invata si ar incearca sa scoata maximum din investitia lui. Dar cine ii garanteaza ca banii dati de el sunt o investitie care va fi amortizata de veniturile , peste medie , din viitor?
  Sa zicem ca sunt un student mediu, spre bun, care platesc 15000 de eur pe an timp de 3 ani pt. studii. si sistemul, finantat corespunzator acum, ma formeaza intr-un specialist …poate piata muncii sa ma plateasca astfel incat sa imi recuperez datoria de 45000 de mii + dobanda acumulata in timpul perioadei de studiu? in cat timp? Exemplul este pentru Romania (Banii astia se castiga in IT in Romania dar daca ar fi toti ingineri de calculatoare, cine ar servi friptura in restaurant ? si cine mi-ar mai recomanda vinul la paste?)

  Spuneati ca decat sa fac facultate intr-un profil altul decat IT mai bine ma scutesc pe mine si pe parinti de griji, si imi caut de munca. Ce sanse am eu la o slujba decenta si platita indeajuns incat sa imi acopere macar jumatate din rate? cat va dura pana cand, satul de somaj, sa nu ingros randurile celor care iau calea capsunarilor ?

  Sigur, majoritatea intrebarilor de aici le au multi, din pacate sunt putini cei care ar putea da solutii la aceste probleme. Nu ne putem plange ca nu se fac reforme. Dimpotriva. ..

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   1. Oricat de stupid ar parea, este regula cererii si a ofertei. Intr-o tara civilizata asa este si e normal. Si functioneaza si la noi, cu observatia ca nici in vest nu-ti garanteaza nimeni ca daca faci Harvard si platesti 60k pe an vei recupera investitia in educatie in X ani. Depinde de multi factori, printre care si de norocul fiecaruia. De obicei, in tarile normale, angajatorii pun mana pe oameni chiar de pe bancile facultatii – din motive de costuri. Si la noi incepe sa se intample asa – cel putin pe partea IT.
   2. In Romania sunt licee private unde taxa anuala este de 8.900EUR – cauta aici pe blog si gasesti detalii. Ti se pare ca recupereaza cineva banii aia din plus-valoarea pe care o creaza absolventul? Nu …
   3. Daca facultatii pacalesc studentii si le prezinta aceleasi cursuri invechite sub alte denumiri, e tot vina consumatorului ca accepta asta.
   4. Daca statul nu ar mai finanta deloc sau nesemnificativ studiile universitare (si asta se va intampla in maxim 15-20 de ani in Romania), atunci lucrurile s-ar aseza mult mai repede. Si automat calitatea va creste.
   5. La acest moment sunt doar cateva domenii in care absolventii isi gasesc de munca. Si aici nu se pot include domeniile economice, turism, relatii internationale, drept, etc.
   6. Oricat de ciudat ar parea, chiar daca pare mare numarul absolventilor de facultate, suntem dupa Bulgaria la numarul de oameni cu studii superioare la mia de locuitori.

   Asta cu “Nu cumva universitatile, pentru a se sustine, trag de clientii lor si ii imping pana la absolvire …” mi s-a parut cea mai tare. Stii cum e? E ca la banca – tu nu ai bani sa cumperi masina aia dar ti-o doresti foarte mult. Banca te ajuta, ti-o da in rate. Sistemul cu credite introdus recent in universitatile din Europa copie sistemul de rate. Tu nu esti in stare sa faci materiile care credem noi ca iti trebuie, dar faci altele mai usoare si iti faci creditele. Adica iti iei diploma, fara sa ti-o permiti. E simpatic …

   Eu nu am spus ca ” … decat sa fac facultate intr-un profil altul decat IT …”. Am spus ca in momentul in care iti cumperi masina (dai la facultate) trebuie sa vezi daca ai unde sa ti-o parchezi (daca ai loc de munca).

  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Bineinteles ca asa este. Dar, din ce in ce mai mult, cei din vest racoleaza studentii inca din facultate. Da, si atunci intrecerea se face in facultate.

 5. Avatargabi a comentat:

  mi se pare putin absurd sa faci o facultate 3-4-5 ani doar pe baza unor statistici a pietei locurilor de munca. In final, daca te angajezi in domeniu si mergi cu scarba la munca si urmaresti ora de plecat acasa tot nu e un lucru sanatos. Majoritatea exemplelor de succes in viata au la baza un domeniu total diferit de cel initial, impus/indus intr-o oarecare masura de parinti.

  Cand iti dai seama ca viata nu e roz, accepti orice si incepi de acolo sa cladesti. Si nu accept sa-mi spuneti ca nu exista sanse ca Luminita sa ajunga sefa pe X magazine Kaufland (studii economice are). Daca nu stii ce e ala un surub nu poti construi/dezvolta un autoturism…

  Problematica e la artisti, ca ce si-ar dori ei sa faca nu le intretine nevoile zilnice sau necesarul de materiale; placerea cu care fac ceva este recompensata, dupa statistici, abia dupa ce trec in nefiinta… pacat

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   “mi se pare putin absurd sa faci o facultate 3-4-5 ani doar pe baza unor statistici a pietei locurilor de munca” – Ti se pare absurd degeaba. Daca vezi ca sunt zeci de mii de someri intr-un anumit domeniu (absolventi de stiinte economice de exemplu) sau majoritatea absolventilor lucreaza ca muncitori necalificati, eu cred ca e cazul sa te iei dupa ce spune piata si sa nu te faci economist. E un punct de vedere solid si nu cred ca il poti contrazice cumva.

   Cat despre vocatie – iti place sa faci ceva anume, sunt perfect de acord, trebuie sa-ti urmezi visul si – cu orice riscuri, sa mergi inainte. Care dintre cei care fac profil economic, de exemplu, s-a visat facand bilanturi atunci cand era mic? Sa fim seriosi!

 6. AvatarFlorin a comentat:

  Simpatic articol, vreau sa fac o singura completare.
  In conditiile in care societatea romaneasca este cum se prezinta, “intelectualii” din universitati ar trebui sa-si asume misiunea de educatie in adevaratul sens, asemeni multor oameni mari dinaintea lor. Gasim in momentul de fata universitati care fac exact acest lucru, imbunatatind calitatea societatii prin diverse proiecte. Universitati precum politehnica bucuresti, usv-fiesc suceava, asachi iasi, universitatea tehnica nu doar investesc in oameni ci si in mediul de afaceri, sporind astfel sansele studentilor.

  Răspunde
 7. AvatarGicu de la cazane a comentat:

  Comparatia cu locul de parcare este nepotrivita, deoarece: daca primaria vede ca langa blocul 4 toate locurile de parcare sunt ocupate dar in blocul 4 sunt N+5 platitori de impozit pe masina (unde N este numarul locurilor de parcare), atunci primarul (in caz ca nu e unul idiot) analizeaza bugetul si decide infiintarea a inca 10 locuri de parcare (atentie nu 5 locuri ci 10, pt ca oricand este posibil ca inca cativa cetateni idioti platitori de impozit sa cumpere masina). Dar daca primarul e la fel un idiot ca noi toti in tara asta (de ex. Dorin Florea), atunci trimite politia comunitara (de ex. cel cu sediul de la piata 1848) sa-i amendeze pe cei 5 cetateni care negasind loc de parcare si venind obositi rupti de la serviciu la ora 10 seara vor parca pe totuar pe spatii interzise.
  Analogia cu locurile de munca s-a inteles ? Daca nu: Domnul primar are de ales: sa autorizeze functionarea in oras a 80 de case de pariuri, 10 supermarketuri, si 60 de case de amanet. In loc sa autorizeze si sa sprijine activitati productive. Bravo, daca s-a inteles pana aici atunci o sa intelegeti si de ce s-a angajat domnisoara inginera la Kaufland. De cretini ce suntem toti.

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.