e ilegal sa inchizi caloriferul

Duminică, 16 Februarie 2014 | 2 Comentarii

O dezbatere pe tema energiei termice şi a recentei declaraţii a unui dobitoc care spunea că va propune ca închiderea caloriferelor din casă să fie declarată ilegală, mi-a atras atenţia.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Doru Ciocan, a declarat că se pune problema interzicerii închiderii repartitoarelor şi că va fi făcut “un studiu” pentru a se stabili “modul în care se asigură încălzirea în apartamente”, iar ulterior, în funcţie de rezultate, ar putea fi modificată legislaţia în vigoare, inclusiv în sensul obligării proprietarilor să menţină un anumit nivel al temperaturii în locuinţe.

Nu mai spun că acest idiot nu face diferenţa dintre robinet şi repartitor. Repartitorul e cutia aia, de obicei albă, care se montează pe calorifer şi care măsoară ceva teoretic proporţional cu cantitatea de căldură care pleacă din calorifer în casă, robinetul este … un robinet care controlează debitul de apă din calorifer. Deci nu închizi repartitorul, închizi robinetul. Preşedinte care eşti tu preşedinte.

Invitat în emisiune era Aurel Leca, om care a lucrat zeci de ani în domeniul energetic.

aurel-leca-prostii-termice

În concluzie la emisiune omul a spus că nu recomandă montarea centralei de apartament pe gaze, pentru că preţul gazelor va creşte. Cu tot respectul pentru părul său alb, cum să spui o asemenea prostie? Da, preţul gazelor va creşte, dar preţul cărei resurse energetice va scădea? Va creşte preţul gazului procentual mai mult decât al altor resurse energetice?

Şi mai este o problemă: ce te faci dacă la centrala oraşului se arde tot gaz, şi pierderile pe reţeaua de transport sunt de 50%? Primăriile subvenţionează electoral gigacaloria, tot din banii proştilor, dar fenomentul ăsta nu va dura la infinit. Va veni o vreme când fiecare va plăti fix atât cât consumă. Nu îţi permiţi să plăteşti o factură de 1.000 de lei? Te muţi într-o locuinţă care are costuri mai mici şi ţi le permiţi. Nu trebuie să stai în apartament de 120 mp dacă tu ai bani doar pentru unul de 35. Simplu!

2 comentarii la “e ilegal sa inchizi caloriferul

 1. Mihai a comentat:

  Imi aduc aminte cu placere de fiecare data de vesnicele discutii despre transferul de caldura intre apartamente. Povestea e veche dealtfel, la fel de veche ca moartea (? oare e adevarata) lui Ceausescu. Sunt 4 categorii de persoane care discuta / au pareri despre subiect: 1. parlamentarii 2. oameni batrani / saraci care nu au centrala 3. oameni normali cu centrala 4. inginerii care se baga in discutie.
  Deci treaba sta in felul urmator: 2 ii acuza pe 3 ca li se fura caldura, motivul fiind ca 2 dau drumul la caldura si 3 primesc caldura prin pereti de la 2. Dar 2 nu vor sa recunoasca ca de fapt 3 sunt cei care au temperatura mai mare in apartament (3 fiind de regula mai tineri si cu salarii mai mari), deci transferul de caldura se face de fapt de la 3 la 2. Idiotii (desteptii?) din categoria 1 exploateaza prostia celor din categoria 2 si avand acces nelimitat la canalele de televiziune prezinta situatia in mod populist. Cei din categoria 4 vazand emisiunea la TV se enerveaza si comenteaza (daca au unde, ca la televiziune nu au acces) explicand ca transferul de caldura de face intre doua corpuri in directia in care corpul cu temperatura mai mare cedeaza caldura corpului avand caldura mai mica. Dar avand in vedere faptul ca 2 sunt oarecum mai prosti decat 3, 2 o sa inteleaga ca 4 tin partea lor 3 dintr-un motiv pervers si de neinteles. Deci 1 ies invingatori.
  Concluzia: un show care nu se temina niciodata. Intotdeauna 2 vor fi majoritari, 1 ii vor exploata pe 2, 3 cor renunta vazand cata prostie exista, iar 4 se vor plictisi pana la urma. Si uite asa subiectul “cine cedeaza caldura la cine” devine de actualitate in fiecare an electoral.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Nu stiu cum reusesti, dar de fiecare data esti off-topic. Nu are nici o legatura comentariul tau cu ce am scris eu. Din nou, nu ai citit articolul si comentezi.

   Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.